Στο περιθώριο των Eurogroup μια γενιά Ελλήνων κάνει party αποφοίτησης αφού ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα, ετοιμάζονται να εγγραφούν στα ελληνικά πανεπιστήμια για να κάνουν την δική τους “διαπραγμάτευση” για το μέλλον τους στην Ελλάδα.
Η προοπτική της φυγής στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές βρίσκεται ήδη στο μυαλό των φετινών αριστούχων, που με τις επιδόσεις τους βρίσκονται μεταξύ των «πρώτων των πρώτων». Είναι μια γενική ομολογία των αριστούχων, που καταδεικνύει τόσο την υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών όσο και το γεγονός ότι η διαρροή μυαλών από την Ελλάδα θα συνεχιστεί σε βάθος πενταετίας.
Απ’ ότι φαίνεται και οι περισσότεροι φετινοί απόφοιτοι λυκείου δεν είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν με τις ευκαιρίες και την προοπτική της Ελλάδας του 2015.
Το πιο σημαντικό ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο θα βρει διέξοδο στην δημιουργικότητα ή θα αναγκαστεί να σταδιοδρομήσει σε κάποια χώρα του εξωτερικού όπως πολλοί ακόμα απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων;
Η Ελλάδα είναι δυστυχώς η χώρα με την μεγαλύτερη διαρροή νέων επιστημόνων (brain drain) παγκοσμίως. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, 200.000 νέοι επιστήμονες, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σημαντική εξειδίκευση και προσόντα, έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο, εάν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για το 2% του πληθυσμού της χώρας, το 10% των επιστημόνων, ενώ είναι αυξημένο κατά 300% σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα. Μάλιστα, περίπου δύο στους δέκα δεν θέλουν να επιστρέψουν, ενώ περίπου το 1/3 δηλώνει ότι δεν προβλέπει να γυρίσει στην Ελλάδα.
Η χώρα πρέπει να δημιουργήσει τις υποδομές επιστροφής της σημερινής γενιάς, που έχει πάει στο εξωτερικό είτε για να εργαστεί είτε για να σπουδάσει. Αν δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα από την πολιτεία, οι Έλληνες νέοι επιστήμονες θα επιστρέψουν φέρνοντας καλές πρακτικές και εμπειρίες που είναι ικανές να δώσουν μια διαφορετική ώθηση στην ελληνική κοινωνία πετυχαίνοντας ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά.
του Κρικρή Γιώργου,
Ψυχολόγου-Δημοτικού Συμβούλου Νέας Σμύρνης