12.7 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Οι αντισεισμικοί έλεγχοι γίνονταν εξ αποστάσεως» καταγγέλλει ο καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης μιλώντας για τους ελέγχους που γίνονται σε σχολεία και νοσοκομεία για την αντοχή τους σε περίπτωση σεισμού.

Ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του Open για τους αντισεισμικούς ελέγχους που αναμένεται να ξεκινήσουν σε 20.000 δημόσια κτίρια, σχολεία και νοσοκομεία, σημείωσε πως οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν σωστά, καθώς – όπως είπε – σε κάποιες περιπτώσεις οι έλεγχοι – για το αν τα κτίρια αντέχουν σε περίπτωση σεισμού – γίνονταν από… απόσταση.

«Μακάρι σε ορισμένες περιπτώσεις να περνούσε κάποιος αρμόδιος για να κάνει επιτόπου έλεγχο σε ένα κτίριο. Πολλές φορές αυτό γίνεται από το… γραφείο. Δηλαδή, δίνουν στον ελεγκτή το έντυπο από την Υπηρεσία για να το υπογράψει και δεν πηγαίνει καν για έναν ενδελεχή έλεγχο» είπε ο κ. Καρύδης.

Συνέχισε λέγοντας πως «λέει το κράτος να γίνει κάτι, αλλά τελικά πολλοί αποδέκτες δεν το εφαρμόζουν όπως θα έπρεπε να εφαρμοστεί αυτή η οδηγία. Έτσι στην πράξη πολλοί έλεγχοι δεν γίνονται όπως θα έπρεπε να γίνουν».

Υπογράμμισε πως «οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια έχουν αρχίσει από το 2000. Από τα 70.000 – 80.000 κτίρια έχουν ελεγχθεί 20.000 – 25.000, δηλαδή περίπου το 1/4 των κτιρίων. Με αυτούς τους ρυθμούς για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα πρέπει να περάσουν 80 χρόνια».

Παράλληλα, σημείωσε πως οι έλεγχοι «έστω και αργά πρέπει να γίνουν και να αποδώσουν οπωσδήποτε, αρκεί να γίνουν σωστά, συστηματικά και με ενιαία βάση».

Τέλος, ανέφερε πως «οι έλεγχοι που θα γίνουν, δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στη φέρουσα κατασκευή αλλά και σε στοιχεία μη δομικής τρωτότητας που είναι και επιπλέον στοιχεία της καθημερινής ασφάλειας. Το βασικό είναι να ελεγχθούν στα σχολεία και οι οροφές που πέφτουν. Οι ελεγκτές με ένα κοντάρι πρέπει να ελέγξουν αν ο σοβάς είναι επικίνδυνος να πέσει στα κεφάλια των παιδιών».

διαβάστε περισσότερα στο newsit.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα