Πάνω από 150 ήταν οι συμμετοχές στον διαγωνισμό «IT4gov». Την πόλη μας εκπροσώπησε ο Κρικρής Γιώργος, υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Δήμου. Ο διαγωνισμός έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ανάδειξη, πιστοποίηση, αξιοποίηση και επιβράβευση καινοτόμων εφαρμογών για τη διοικητική μεταρρύθμιση, οι οποίες θα στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες.
Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 18-35 ενώ δέκα ομάδες ξεχώρισαν στον «τελικό» και στην τελετή βράβευσης η οποία έγινε στις 13 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Έρευνα και καινοτομίας κ. Φωτάκης και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης.
Οι τρεις πρώτες ομάδες κέρδισαν χρηματικά ποσά ενώ όλες οι εφαρμογές κέρδισαν δημοσιότητα και πρόσβαση για χρήση σε φορείς του δημοσίου.
Το 1ο βραβείο κέρδισε η εφαρμογή El Recibo
Η ομάδα Alexᵌ είναι φοιτητές στο Τμήμα Πληροφορικής του Α.Π.Θ., έχουν ήδη διακριθεί στον διαγωνισμό Hackathon #apodeiksi, και κέρδισαν το έπαθλο των 4.000 ευρώ. Η εφαρμογή για Smartphones στοχεύει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με ένα «παιχνίδι της απόδειξης». Παράλληλα δίνονται στους καταναλωτές τα κατάλληλα κίνητρα για να συλλέγουν αποδείξεις και να «αμείβονται» με τίτλους, εκπτώσεις, βαθμολογίες κλπ.
Το 2ο βραβείο κέρδισε η εφαρμογή NoPaperGov
Το NoPaperGov κέρδισε το έπαθλο των 2.000 ευρώ και πρόκειται για ένα App για Windows Mobile το οποίο αποτελεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη εγγράφων – δικαιολογητικών και στις λοιπές φορητές συσκευές του πολίτη. Στοχεύει στην μείωση της γραφειοκρατίας και δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να αποθηκεύουν, να διαχειρίζονται και να ανταλλάσσουν επίσημα έγγραφα, από τους Δήμους κυρίως, τα οποία απαιτούνται στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.
Το 3ο βραβείο κέρδισε η εφαρμογή sense.city.
Το έπαθλο των 1.000 ευρώ πήγε στο portal sense.city όπου οι πολίτες αναφέρουν πάνω σε ένα χάρτη διάφορα προβλήματα και ελλείψεις που υπάρχουν δίπλα τους, ενημερώνοντας με αυτό το τρόπο την υπόλοιπη κοινότητα αλλά και τους τοπικούς φορείς.
Την δεκάδα του διαγωνισμού συμπληρώνουν:
Aitimata.gr, μια υπηρεσία δημιουργίας και επαλήθευσης ψηφιακής υπογραφής.
EyeQueue, μια υπηρεσία για μεγάλους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς με σκοπό την αποφυγή της αναμονής μπροστά στα γκισέ.
ΝΟΜΟΘΕΣΙ@, μια πλατφόρμα ανάρτησης και επικαιροποίησης νόμων και ΦΕΚ.
Portal πληροφόρησης & καταχώρισης αιτημάτων ίδρυσης εταιριών, με απώτερο στόχο της υπηρεσίας να είναι η ίδρυση οποιασδήποτε μορφής επιχείρησης άμεσα online.
Ανοικτή Ελληνική Νομοθεσία, στοχεύει στην ανοικτή διάθεση του περιεχομένου και των περιγραφών (metadata) των νομοθετημάτων της Ελληνικής Νομοθεσίας με τέτοιο τρόπο που θα επιτρέπει την εύκολη και ελεύθερη επαναχρησιμοποίηση τους για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, και την δημόσια διοίκηση η οποία αξιοποιεί τις αρχές και τα πρότυπα των διασυνδεδεμένων και μεγάλων δεδομένων (linked – big data).
Επέκταση Λειτουργικών Δυνατοτήτων της Πλατφόρμας Διαβούλευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης. symmetexo-neasmyrni.gr
ΜΙΤΟΣ, μια εφαρμογή αναζήτησης προκηρύξεων φορέων του Ελληνικού Δημοσίου.