18.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Δημήτρης Κολοκανάκης μαθαίνει στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης τα «μυστικά» της αυτοάμυνας

Σήμερα όλο και περισσότερο εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν (εγκληματικότητα, διαρρήξεις, κλοπές) υπάρχει έντονη ανησυχία για το  πως μπορεί κάποιος άνθρωπος να νιώθει αλλά και να είναι προστατευμένος. Πολύ συχνά ακούγεται πια η  αναγκαιότητα της αυτοάμυνας και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε.

 Συνέντευξη στη Σοφία Χύτου

Προκειμένου να μάθουμε τι είναι αυτοάμυνα, τις αρχές της αλλά και να μας απαντήσει σε πολλά βασικά ερωτήματα και απορίες για το αντικείμενο αυτό, συναντήσαμε τον Δημήτρη Κολοκανάκη, Εκπαιδευτή Αυτοάμυνας στον Σύλλογο Αυτοάμυνας-Αυτοπροστασίας Νέας Σμύρνης.

Κύριε Κολοκανάκη τι είναι η αυτοάμυνα και ποια η φιλοσοφία της; 

Αυτοάμυνα είναι η υπεράσπιση του εαυτού μας ή των οικείων μας, με κάθε πρόσφορο μέσο απέναντι σε κίνδυνο ή απειλή. Οι ενέργειές μας για την πρόληψη του κινδύνου ή της απειλής ορίζουν την έννοια της Αυτοπροστασίας. Η φιλοσοφία της Αυτοάμυνας είναι η ενημέρωση, γνώση των πιθανών κινδύνων, η εκτίμηση του κινδύνου και οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουμε προκειμένου να αποκλιμακώσουμε λεκτικά, να αποφύγουμε, να διαφύγουμε ή να εφαρμόσουμε την αναγκαία βία.

Πολλές φορές οι άνθρωποι συνδέουν την αυτοάμυνα με τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά σπορ. Ταυτίζονται οι έννοιες αυτές;

Πολεμικές τέχνες είναι τα ένοπλα συστήματα μάχης που αναπτύχθηκαν από την αρχαιότητα ως την σημερινή εποχή. Σε όλες τις μάχες οι πολεμιστές ήταν οπλισμένοι. Σε περίπτωση απώλειας του όπλου χρησιμοποιούσαν  βοηθητικά συστήματα άοπλης πολεμικής τέχνης. Οπότε ο όρος πολεμική τέχνη αντιπροσωπεύει τέχνη η οποία χρησιμοποιεί κάποιο όπλο ( σπαθί, δόρυ, τόξο, τσεκούρι).Τα σύγχρονα ολυμπιακά αγωνίσματα (καράτε, τζούντο, πυγμαχία, πάλη, tae-kwon-do) ανήκουν στην κατηγορία των μαχητικών σπόρ ή μαχητικών αθλημάτων. Σύγχρονα μαχητικά αθλήματα είναι το kickboxing ή οι μεικτές πολεμικές τέχνες (ΜΜΑ).

Τα συστήματα Αυτοάμυνας έχουν σκοπό την Αυτοάμυνα και την Αυτοπροστασία στην σύγχρονη εποχή. Προσαρμοσμένα στις συνθήκες και τους νόμους χρησιμοποιούν μοντέρνα κινησιολογία και απλές αποτελεσματικές τεχνικές. Περιλαμβάνουν ψυχολογική εξάσκηση, γνώση της νομοθεσίας και προπόνηση σεναρίων που μπορούν να εκτυλιχθούν στην καθημερινότητα.

Υπάρχουν μυστικά στην αυτοάμυνα; Αν ναι ποια είναι αυτά; 

Δεν υπάρχουν μυστικά, αλλά βασικές αρχές που πρέπει να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας έτσι ώστε να αντιδράσουμε σωστά  σε κάποια εγκληματική ενέργεια σε βάρος μας.Η επίγνωση της κατάστασης, δηλαδή που βρίσκομαι και τι υπάρχει γύρω μου μας εξασφαλίζει την έγκαιρη αναγνώριση πιθανού κινδύνου ώστε να μην αιφνιδιαστούμε και «παγώσουμε».

Η σωστή αντίδρασή μας θα εξαρτηθεί από το εάν έχουμε σκεφτεί κάποιο σχέδιο αντίδρασης σε ανάλογο περιστατικό.Σε κάθε περίπτωση προτιμούμε να αποφύγουμε ή να διαφύγουμε εκτός και αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Τέλος ελέγχουμε το τι λέμε, αποκλιμακώνοντας λεκτικά και βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τον εγωισμό μας και σε πρώτη το να επιστρέψουμε με ασφάλεια στους αγαπημένους μας.

Στις μέρες μας που η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί, οι πολίτες στρέφονται προς την αυτοάμυνα; Τι σας ζητούν συνήθως;

Δυστυχώς οι πολίτες δεν γνωρίζουν ακόμα πολύ καλά και ξεκάθαρα την έννοια της Αυτοάμυνας και την χρησιμότητά της.Ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού ή την έκθεση του ατόμου σε συγκεκριμένους κινδύνους, διαφοροποιείται αυτό που ζητούν.Σε ηλικιωμένους όπως στα ΚΑΠΗ για παράδειγμα ζητούνται  συμβουλές αυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση διαρρηκτών, ληστών ή απατεώνων που τους στοχεύουν συστηματικά.

Για τα μικρά παιδιά μου ζητούν πως να προστατευθούν από αρπαγές και παιδόφιλους.Σε εφήβους και γυναίκες τα πράγματα είναι πιο σύνθετα καθώς η έκθεση τους σε κινδύνους και εγκληματικές ενέργειες είναι αυξημένη.

Οι άνδρες αναζητούν την απόκτηση της ικανότητας να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αλλά και την οικογένεια τους.Τέλος, στους εφήβους και στους ενήλικες ζητείται η συνολική εκγύμναση και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης μέσω της αυτοάμυνας, πράγμα που επιτυγχάνεται και έχουμε επιπλέον όφελος.

Με την εκμάθηση αυτοάμυνας, οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια;

Μπορούν να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση γιατί θα γνωρίζουν πως να αντιδράσουν σωστά και έγκαιρα σε κάποια κακόβουλη ενέργεια σε βάρος τους.Η φυσική τους κατάσταση θα βελτιωθεί έτσι ώστε να νοιώθουν και πιο σίγουροι για τον εαυτό τους και τις αντιδράσεις του. Επίσης με τα λεγόμενα «σενάρια προπόνησης» εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται ψυχολογικά στο να μην «παγώσουν» αιφνιδιαζόμενοι από κάποιον κακοποιό.

Η εκμάθηση αυτοάμυνας δεν σε κάνει άτρωτο, αλλά  αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να μην γίνεις θύμα κάποιου κακοποιού.

Ο ίδιος έχετε μεγάλη εμπειρία στην εκμάθηση αυτοάμυνας. Που μπορούν να σας βρουν όσοι ενδιαφέρονται;

Είμαι Εκπαιδευτής Αυτοάμυνας στον Σύλλογο Αυτοάμυνας-Αυτοπροστασίας Νέας Σμύρνης. Ο σύλλογος λειτουργεί Δευτέρα -Παρασκευή πρωινές και απογευματινές ώρες στην οδό Έβρου 16 στην Νέα Σμύρνη.

Προσκαλώ όλους να έρθουν να ενημερωθούν για την Αυτοάμυνα και την Αυτοπροστασία τους και ιδιαίτερα τους προέδρους των συλλόγων γονέων των σχολείων μας για να διοργανώσουμε σεμινάρια και να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους εφήβους.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για αυτό που κάνω με αγάπη για τους συνανθρώπους μας!

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα