24.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο κόσμος έχει ανάγκη ανοιχτά γυμναστήρια

Του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ένας χρόνος έχει περάσει σχεδόν από τότε που οι χώροι εκγύμνασης παραμένουν κλειστοί, και η αλήθεια είναι πως μας λείπουν. Δεν λέμε, καλή και η γυμναστική στο σπίτι, όμως η αίσθηση στο γυμναστήριο είναι διαφορετική.

Η επιτήρηση από τους ειδικούς, η ασφάλεια, η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν χώρο που έχει σχεδιαστεί για να σου προσφέρει όλα τα εργαλεία για να πετύχεις τους στόχους σου, δε συγκρίνεται με κανένα κάθισμα στο σαλόνι που ανάθεμα αν εκτελείς σωστά, κανένα πουσάπ στο πάτωμα, με κανένα online βίντεο κυκλικής.

Η άσκηση ως φάρμακο ενάντια στην πανδημία

Όπως και σε κάθε κλάδο που παραμένει κλειστός, οι αρνητικές επιπτώσεις γίνονται περισσότερο εμφανείς όσο περνούν οι μήνες. Επιχειρηματικά μιλώντας, οι ειδικοί εκτιμούν πως περίπου το 20-30% των επιχειρήσεων του κλάδου δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν ποτέ, και αν δεν σε καίει ιδιαίτερα αυτό, τότε έχε κατά νου ότι ένας από τους λόγους που νιώθεις ψυχολογικά και σωματικά χάλια (μπορεί) να είναι η έλλειψη σωστής γυμναστικής.


Η σωστά καθοδηγούμενη άσκηση είναι υγεία. Αν γυμνάζεσαι συστηματικά και νοσήσεις από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να την περάσεις πιο ελαφριά, ενώ η άσκηση μειώνει το σάκχαρο, τη χοληστερόλη και συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, παράγοντες που αυξάνουν το πόσο ευαίσθητος είσαι στο να κολλήσεις κορωνοϊό – και όχι μόνο.


Από την άλλη πλευρά σκέψου και το ψυχολογικό κομμάτι. Όλη αυτή η μιζέρια που νιώθεις, η κατήφεια και η θλίψη μπορούν να μειωθούν σημαντικά με μόλις μία ώρα άσκησης την ημέρα. Ή και λιγότερο.

«Όλοι ξέρουμε πόσο καλό είναι να έχει κάποιος θετική ψυχολογία, να έχει έκκριση ορμονών που λένε οι εργοφυσιολόγοι. Ο κόσμος που κάνει γυμναστική και κοινωνικοποιείται, έχει πολύ θετικότερη σκέψη για το μέλλον. Αυξάνει την προσμονή για μια καλύτερη μέρα και την ελπίδα του για όσες μέρες θα έρθουν. Όλα τα παραπάνω αυτή τη στιγμή είναι στην κατιούσα», αναφέρει ο Πάνος Μπαλατσινός, ιδιοκτήτης της αλυσίδας GYM BASE και προπονητής.

«Έχουμε κλείσει από τον Μάρτιο. Κάποια γυμναστήρια επέλεξαν να μην ανοίξουν το καλοκαίρι, άρα είμαστε συνολικά σχεδόν ένα χρόνο κλειστοί . Οι έρευνες ήδη δείχνουν το 20% των επιχειρήσεων να κλείνουν και αυτές είναι οι αισιόδοξες προβλέψεις. Αυτό οφείλεται αφ’ ενός στα πάγια έξοδα που δεν μπορούν να καλυφθούν- γιατί οι πιο πολλές επιχειρήσεις θα είναι σαν να ξεκινούν από την αρχή να βρουν νέους πελάτες- αφ’ ετέρου στο ότι δυστυχώς στην Ελλάδα η δουλειά των γυμναστηρίων είναι εποχική. Ο πιο πολύς κόσμος γράφεται Σεπτέμβρη και Γενάρη.

Αυτές τις δύο περιόδους η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν μην πάτε δεν είναι ασφαλές ή ήμασταν κλειστά, οπότε χάσαμε τις δύο βασικότερες ευκαιρίες να κάνουμε εγγραφές», επισημαίνει.

Γυμναστική με ασφάλεια

Τη στιγμή λοιπόν που δεκάδες κόσμου συνωστίζονται ο ένας πάνω στον άλλο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα γυμναστήρια όπου μπορούν να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας παραμένουν κλειστά. Είναι πιο ασφαλή από τα λεωφορεία; Πιθανότατα ναι, αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν έρευνες που να συγκρίνουν τα δύο. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι το ποσοστό μολύνσεων στο γυμναστήριο είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με άλλα μέρη.

Σε πανευρωπαϊκή έρευνα
, από το Πανεπιστήμιο του Sheffield Hallam και το Πανεπιστήμιο King Juan Carlos στη Μαδρίτη, μελετήθηκαν περισσότερες από 62 εκατομμύρια επισκέψεις σε γυμναστήρια από 14 ευρωπαϊκές χώρες, τον Σεπτέμβριο του 2020. Συνολικά αναφέρθηκαν μόλις 487 μολύνσεις, δηλαδή 0,78 περιπτώσεις ανά 100.000 επισκέψεις. Οι καθηγητές που ηγήθηκαν της έρευνας τόνισαν μάλιστα, πως η διατήρηση των ανοικτών γυμναστηρίων είναι ζωτικής σημασίας για την διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών.

Υπάρχουν τρόποι ώστε οι ασκούμενοι να κάνουν τις προπονήσεις τους με απόλυτη ασφάλεια και οι Έλληνες προπονητές στον χώρο του fitness έχουν την εμπειρία ώστε να διασφαλίσουν ότι θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Όπως το διασφάλισαν και στο διάστημα κατά το οποίο τα γυμναστήρια παράμειναν ανοικτά πέρσι.

«Έχουμε επτά χώρους που λειτουργούν με τη φιλοσοφία του personal, αλλά είναι μεγάλοι και μπορούμε να τηρήσουμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ενδεικτικά: αποστάσεις οργάνων, μεγαλύτερη χρήση της υπηρεσίας personal training, θερμομέτρηση στην είσοδο και αλλαγή παπουτσιών, χρήση μεγάλης πετσέτας και χρήση μάσκας στην ενδιάμεση μετάβαση από όργανο σε όργανο. Πρόκειται για κανόνες που ισχύουν στην Ιταλία, όπου έχουν ανοίξει κανονικά τα γυμναστήρια, σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες που ακούμε καθημερινά ότι επαναλειτουργούν», αναφέρει σχετικά ο κ. Μπαλατσινός τονίζοντας πως ως χώρα έχουμε πολύ δυνατούς επιστήμονες στον κλάδο της άσκησης, οι οποίοι στα παραπάνω θα μπορούσαν να προσθέσουν και άλλους τρόπους προφύλαξης.

Τι κάνει ο κλάδος;

Οι εστιάτορες κινητοποιήθηκαν, διαμαρτυρήθηκαν, ενώ κάποιοι θέλησαν να παραδώσουν ακόμα και τα κλειδιά τους στον αρμόδιο Υπουργό. Τι γίνεται όμως με τον κλάδο των γυμναστηριούχων;

«Είμαστε αρκετά ενωμένοι και μπορούμε να έχουμε συνεννόηση. Αποτελούμαστε από κόσμο έμπειρο που βρίσκεται πολλά χρόνια σε θέσεις διοίκησης και γνωρίζει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί. Έχουν γίνει οι κινήσεις, αν και μεμονωμένες. Δεν μπορώ να κρίνω αν θα μπορούσαν να γίνουν κι άλλες. Δεν θεωρώ ότι έχουμε κάνει τα πάντα, μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο πολλά για να πιέσουμε και να ανοίξουμε λίγο νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία που γνωρίζουμε ότι είναι κάπου στον Μάιο. Αν γίνει αυτό (σ.σ. ανοίξουν τον Μάιο), τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά δυσμενή για τον κλάδο», εκτιμά ο ίδιος.

*Update: Λίγες ώρες μετά από την συζήτησή μας, το ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τον αρμόδιο Υπουργό να επιτραπεί η παροχή υπηρεσιών σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή τα γυμναστήρια να μπορούν, τηρώντας συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους με συγκεκριμένο αριθμό αθλουμένων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλατσινό, υπάρχουν μεγάλοι χώροι άθλησης που δεν τους συμφέρει να ανοίξουν τώρα, επειδή δεν θα μπορέσουν να υποστηρίξουν ένα μεγαλύτερο ενοίκιο ή να πληρώνουν υπαλλήλους που τώρα είναι στην ΕΡΓΑΝΗ. «Δε κρίνω αν είναι λάθος ή σωστό, ο κάθε επιχειρηματίας έχει κάνει το πλάνο του και με βάση το συμφέρον του πορεύεται», διευκρινίζει.

Υπάρχουν όμως χώροι με άλλη προπονητική φιλοσοφία, οι οποίοι θα μπορούσαν να δουλέψουν από την πρώτη μέρα της καραντίνας. «Κάποιος πρέπει να διαχωρίσει αυτά τα συμφέροντα στον κλάδο μας και να έχουμε δύο ξεχωριστές κατηγορίες γυμναστηρίων: τα μεγάλα γυμναστήρια- budget gyms και τα πιο personal/custom γυμναστήρια που μπορούν να λειτουργούν υπό άλλες συνθήκες», επισημαίνει και παράλληλα προτείνει ένα σχέδιο «δράσης» που θα μπορούσε να δουλέψει καλύτερα αυτήν την περίοδο:

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια διαφορετική μεθοδολογία ή τρόπος λειτουργίας των γυμναστηρίων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δουλέψουν με outdoor groups. Σε ένα πάρκο για παράδειγμα, ή σε ένα γήπεδο ή ακόμα και σε μια ταράτσα, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, κάτι που τώρα απαγορεύεται. Βέβαια την ίδια στιγμή, βλέπουμε 15 άτομα να στριμώχνονται στις στάσεις των λεωφορείων για να περάσουν από μια πόρτα….».

ΠΗΓΗ: IN2LIFE.GR

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα