15.4 C
Néa Smýrni
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πέθανε ο εικαστικός Γιάννης Βαλαβανίδης

pethane-o-eikastikos-giannis-balabanidisΤο πένθος στην ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα συνεχίζεται… Μετά τον Γιώργο Ιωάννου, τον Γιάννη Κουνέλλη και τον Δημήτρη Μυταρά, μέσα στην ίδια εβδομάδα, πέθανε και ο Γιάννης Βαλαβανίδης, Ομότιμος Καθηγητής της ΑΣΚΤ, σε ηλικία 78 ετών. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 3.30 μετά το μεσημέρι, στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

Την ίδια ημέρα κηδεύονται ο Δημήτρης Μυταράς στην Αθήνα και ο Γιάννης Κουνέλλης στην Ρώμη. Και οι τρεις έφυγαν από τη ζωή με διαφορά λίγων ημερών, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη το πλούσιο έργο τους.

Ο Γιάννης Βαλαβανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική και ψηφιδωτό στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1957-1963), με τον Γ. Μόραλη, τον Κ. Γραμματόπουλο και την Ε. Βοϊλα. Ήταν ενεργό μέλος φοιτητικών ενώσεων με αριστερό προσανατολισμό και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της νεολαίας κατά τη δεκαετία του 1960. Εξαρχής οι ιδεολογικές του απόψεις συμβάδιζαν με τις καλλιτεχνικές του επιλογές. Πριν από τη δικτατορία του 1967, συνεργαζόταν με την Επιθεώρηση Τέχνης και ήταν μέλος της Ομάδας Τέχνης Α.

Το 1968 δούλεψε για ένα χρόνο στο Παρίσι.Στις αρχές του 1970, μαζί με άλλους τέσσερις συνομήλικους ζωγράφους (Κλεοπάτρα Δίγγα, Κυριάκο Κατζουράκη, Χρόνη Μπότσογλου, Γιάννη Ψυχοπαίδη) δημιούργησαν την ομάδα «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές», παρουσιάζοντας μια παραστατική ζωγραφική με κριτικό κοινωνικό περιεχόμενο, η οποία λειτούργησε και ως αντι-δικτατορική πρόταση.

Στην πρώτη του ατομική έκθεση (1970, Άστορ) υπήρχαν ήδη έργα που έδειχναν την τάση του να ερευνά σε βάθος την όψη των καθημερινών αντικειμένων, αποφεύγοντας τις τρέχουσες λύσεις της κολορίστικης ζωγραφικής ή της «ελληνικότητας». Οι προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό στοιχείο του έργου του είναι η εξαντλητική επεξεργασία της γραφής, μέσω της οποίας αποδίδεται η εικόνα του θέματος, είτε με χρήση φωτογραφικών ντοκουμέντων, είτε με απευθείας παρατήρηση του μοντέλου. Οι θεματικές ενότητες της ζωγραφικής του (Εργαλεία, Βουνά, Πρόσωπα, Χώροι) εξελίσσονται παράλληλα από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε σε καλλιτεχνικές ομάδες, όπως η Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη και ο Σύνδεσμος Σύγχρονης Τέχνης.

Δίδαξε ζωγραφική αρχικά στη Σχολή Βακαλό (1972-1980) και κατόπιν στην ΑΣΚΤ (1981-2005), όπου διετέλεσε Αντιπρύτανης από το 2001 έως το 2004.Ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων και τη σχεδίαση εξωφύλλων. Κείμενά του για την τέχνη έχουν δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.Το 2005 οργανώθηκε αναδρομική έκθεσή του στο Μουσείο Φρυσίρα.

Οι Πρυτανικές Αρχές της ΑΣΚΤ, σε ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή, δάσκαλου και σημαντικού ζωγράφου, χαράκτη Γιάννη Βαλαβανίδη. Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών πενθεί για μία ακόμα δυσαναπλήρωτη απώλεια.

«Το συνολικό του έργο, όπως και η στάση του, χαρακτηρίζεται από εκφραστική λιτότητα, καθαρότητα και συνεκτικότητα. Ο Γ. Βαλαβανίδης υπήρξε βασικός συντελεστής, διαμορφωτής μιας σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής που παρακολουθεί, συμμετέχει και εκφράζει τις συλλογικές περιπέτειες και του τόπου μας. Δίδαξε στην ΑΣΚΤ, αρχικά Ψηφιδωτό και στη συνέχεια ως Καθηγητής στο Δ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής (1982-2006). Από το 2001 ως το 2004 διετέλεσε Αντιπρύτανης της ΑΣΚΤ.

Μοίρασε τη ζωή του στην υπόθεση της Αριστεράς της Δημοκρατίας και της Τέχνης, υποθέσεις με τις οποίες συνδέθηκε και υπηρέτησε με υποδειγματική συνέπεια και στάση ζωής.

Σε ένδειξη πένθους η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών θα είναι κλειστή τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα