20.5 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πέντε παρεμβάσεις μείωσης φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Με την πανδημική κρίση να επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας, και μάλιστα για ολόκληρο το έτος, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις που οδηγούν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσω της αναστολής φόρων, της διευκόλυνσης πληρωμών, αλλά και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο, όπως όλα δείχνουν, θα εισηγηθεί 5 μέτρα που δίνουν ανάσα ρευστότητας με στόχο να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αλλά και να κρατηθεί η ανεργία στα σημερινά επίπεδα. Αναστολή προκαταβολής φόρου, νέα ρύθμιση οφειλών, αναστολή τεκμηρίων και e-αποδείξεων και μείωση του ΕΝΦΙΑ βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Ήδη, πάντως, όλοι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα έχουν διαπιστώσει μικρή αύξηση των αποδοχών τους μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης με τις αποδοχές του Ιανουαρίου που έχουν καταβληθεί. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν, μετά τις νέες παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, ότι θα πληρώσουν μικρότερους φόρους. Βέβαια, οι δρομολογούμενες αλλαγές θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, πλην του ΕΝΦΙΑ, καθώς η ρήτρα διαφυγής, που εφαρμόζεται για το 2021, προβλέπει τη λήψη μέτρων αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από την υγειονομική κρίση στους φορολογούμενους που πλήττονται.

Οι 5 παρεμβάσεις

1. Προκαταβολή φόρου

Νέα ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών, αναβιώνοντας τη μειωμένη έως και 100% προκαταβολή φόρου. Οι περισσότερες επιχειρήσεις καταγράφουν το 2020 μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το 2019, εξέλιξη που θα τις οδηγήσει αφενός στην καταβολή μειωμένου φόρου, αφετέρου στη συρρίκνωση και του ποσού της προκαταβολής φόρου. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις όχι απλώς δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα αποτελέσματα του 2020, αλλά θα καταγράψουν ζημίες, με αποτέλεσμα να μην είναι υπόχρεες προκαταβολής φόρου. Επί της ουσίας, για το 2021 το κόστος λόγω της κατάστασης θα είναι μικρό για τον Προϋπολογισμό, στον οποίο ήδη έχουν εγγραφεί χαμηλά έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων. Η κυβέρνηση, λοιπόν, σχεδιάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή του ίδιου τρόπου υπολογισμού της προκαταβολής φόρου το 2021, και συγκεκριμένα θα περιορίζεται ανάλογα με το ύψος του τζίρου. Συγκεκριμένα:

– Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

– Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

– Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

– Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

2. Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Δεν θα ισχύσει, όπως όλα δείχνουν, η υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσων με το 30% του εισοδήματος. Το μέτρο, το οποίο προβλέπει και πρόστιμο, αναστέλλεται, αλλά μόνο για τα εισοδήματα του 2020. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συγκέντρωσαν λιγότερες αποδείξεις το 2020 γλιτώνουν τον επιπλέον φόρο για τις αποδείξεις που λείπουν, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστή 22% (στη διαφορά των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που λείπουν). Ωστόσο, ισχύει κανονικά φέτος δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν το 2021 ηλεκτρονικές αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος και μαζί με το όριο των αποδείξεων επανέρχεται και το πρόστιμο. Η πανδημία, αν και οδήγησε στην αύξηση του όγκου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες από τη μία δαπανούν τα απολύτως απαραίτητα, από την άλλη αποταμιεύουν τα όποια διαθέσιμα έχουν, φοβούμενες την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να εξαιρεθούν όλοι οι φορολογούμενοι από το πέναλτι 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρωθούν και αυτών που συγκεντρώθηκαν. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία που θα πάρει από τις τράπεζες, να προχωρήσει στη μείωση του ορίου, που ανέρχεται στο 30% του εισοδήματος, είτε στο 20% είτε στο 10%, με διατήρηση του προστίμου.

3. Τεκμήρια διαβίωσης

Στην επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης για το 2020 προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η υγειονομική κρίση συρρίκνωσε τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί πλασματικών εισοδημάτων. Ένα από τα σενάρια προβλέπει την απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογούμενων που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η απενεργοποίηση των τεκμηρίων θα αφορά εργαζόμενους οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας το 2020, επαγγελματίες των οποίων ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά, καθώς και ατομικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο αυτό θεωρείται αναγκαίο, καθώς υπάρχει κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που υπέστησαν το 2020 μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους, λόγω της πανδημίας και των δύο lockdowns, να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και να κληθούν να πληρώσουν φόρους για πλασματικά εισοδήματα. Η ρύθμιση θα εξαιρεί τους φορολογούμενους που δεν έχουν πληγεί από την κρίση, όπως είναι για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την απενεργοποίηση των τεκμηρίων μόνο για κατοικίες και αυτοκίνητα για όσους έχουν πληγεί, ενώ δεν αποκλείεται, εν όψει μάλιστα της οριστικής τους κατάργησης, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση το 2019, το μέτρο να “παγώσει” για όλους τους φορολογούμενους.

4. Αντικειμενικές αξίες – ΕΝΦΙΑ

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες, η αναπροσαρμογή των οποίων θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο, θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, από την αναθεώρηση των τιμών ζώνης και από τις νέες εντάξεις περιοχών θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος ύψους 300-500 εκατ. ευρώ, που θα επιστρέψει στους φορολογούμενους μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στην 3η φάση της διαδικασίας, όπου ελέγχονται οι νέες τιμές ζώνης που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές ακινήτων. Πρόκειται κυρίως για περιοχές της Περιφέρειας, όπου δεν υπάρχει επαρκής αριθμός συμβολαίων και συγκριτικών στοιχείων, υποχρεώνοντας τους εκτιμητές να κινηθούν σε μεγαλύτερο εύρος αποτιμήσεων της αξίας των ακινήτων. Επίσης, μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν κλειδώσει και οι νέες τιμές ζώνης στις 3.000 και πλέον περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Από την ένταξή τους το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από 300 έως 500 εκατ. ευρώ επιπλέον, τα οποία όμως θα επιστρέψει στους φορολογούμενους μέσω της μείωσης των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ τόσο του κύριου φόρου (κατά 8%-10%) όσο και του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στις περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Μετά την ολοκλήρωση της 3ης φάσης της διαδικασίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσει εάν οι νέες τιμές ζώνης θα εξισωθούν με τις εμπορικές ή εάν θα είναι ελαφρώς μικρότερες από τις σημερινές τιμές πώλησης των ακινήτων. Πάντως, η δέσμευση που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών απέναντι στους θεσμούς είναι η εξίσωση των τιμών.

5. Χρέη στην εφορία και τα Ταμεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να παράσχει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 120 δόσεις, με στόχο η μηνιαία δόση που θα προκύπτει να μην καθίσταται απαγορευτική για τους υπόχρεους. Το επιτόκιο θα καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης που θα επιλέξουν οι οφειλέτες. Όσοι επιλέξουν 12 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, οι 24 δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%, ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται και το επιτόκιο. Επί της ουσίας, η ρύθμιση των οφειλών σε πολλές δόσεις θα είναι ακριβότερη για όσους χρωστούν στην εφορία. Ωστόσο, για να μπορέσει να επιλέξει κάποιος περισσότερες δόσεις, θα πρέπει να πληροί και τα κριτήρια που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις εξετάζεται και η θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ δεν αποκλείεται και η πτώση του τζίρου ή οι ζημίες κάθε επιχείρησης να αποτελέσουν ένα πρόσθετο κριτήριο που θα οδηγεί στην αύξηση των δόσεων.

Πηγή: capital.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα