Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα. Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (4 Μαρτίου) παρακάτω σού παρουσιάζουμε τους βασικούς παράγοντες που σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Γιατί η παχυσαρκία έχει γίνει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα;
Τα καθημερινά σου γεύματα είναι σαν τραπεζικός λογαριασμός: Παίρνεις θερμίδες (εισόδημα) και τις ξοδεύεις σε σωματική δραστηριότητα (έξοδα). Όταν λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις, έχετε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο. Αν και αυτό θα ήταν καλό για τον τραπεζικό σου λογαριασμό, μπορεί να μην είναι καλό για το βάρος σου. Φυσικά, δεν είναι απλώς θέμα πρόσθεσης και αφαίρεσης, και μερικοί άνθρωποι παίρνουν βάρος πιο εύκολα από άλλους. Μπαίνουν στο παιχνίδι αρκετοί παράγοντες.
Οι αλλαγές τόσο στην κοινωνία μας όσο και στις διατροφικές μας συνήθειες έχουν συμβάλει στην αύξηση της παχυσαρκίας στις Η.Π.Α. Ακολουθούν οι βασικοί λόγοι που βάζουμε κιλά. Κάποια είναι υπό τον έλεγχό μας και άλλα όχι.
Διατροφικές Αιτίες
Τα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα είναι τα πιο ορατά και οικονομικά προσιτά: Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος διατίθενται ευρέως στην αγορά και διαφημίζονται και συχνά κοστίζουν λιγότερο από τα πιο υγιεινά τρόφιμα.
Έλλειψη πρόσβασης σε πιο υγιεινά τρόφιμα: Μερικοί άνθρωποι —ειδικά εκείνοι που βρίσκονται σε χαμηλότερα εισοδήματα, μειονότητες και αγροτικές περιοχές— δεν έχουν έτοιμη πρόσβαση σε καταστήματα που πωλούν υγιεινά τρόφιμα σε προσιτές τιμές, όπως λαχανικά και φρούτα.
Εστιατόρια και μηχανήματα αυτόματης πώλησης: Εστιατόρια, αλυσίδες φαστ φουντ και μηχανήματα αυτόματης πώλησης συχνά πωλούν τρόφιμα με υψηλότερες θερμίδες. Τα σχολικά μηχανήματα αυτόματης πώλησης και οι καφετέριες δεν αποτελούν εξαίρεση.
Μεγέθη μερίδων: Οι μερίδες που καταναλώνουν τα εστιατόρια και τα συσκευασμένα τρόφιμα, ειδικά των λιγότερο υγιεινών τροφίμων και ποτών, έχουν αυξηθεί.