13.1 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Πανελλαδικές – Εκτός ΑΕΙ 4 στους 10 υποψηφίους – Στα ύψη οι περιζήτητες σχολές – Ποια τμήματα ερημώνουν

Χιλιάδες κενές θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, εκτόξευση των βάσεων σε τμήμα χαμηλής και μεσαίας ζήτησης, αλλά και άνοδο ακόμη και στις περιζήτητες σχολές των ΑΕΙ που προσφέρουν επαγγελματικές προοπτικές, ανέδειξαν τα αποτελέσματα με τις βάσεις εισαγωγής που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής η οποία εφαρμόστηκε στις φετινές πανελλαδικές, άφησε όπως ήταν αναμενόμενο εκτός ΑΕΙ χιλιάδες υποψηφίους.

Συνολικά από έδειξε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, από τους 103.468 υποψηφίους εισήχθησαν 63.239, δηλαδή όσοι έμειναν εκτός ΑΕΙ ανέρχονται σε 40.229. 

Μπορεί φέτος  να μην παρατηρείται το φαινόμενο να ανοίγουν οι «πύλες» των ΑΕΙ υποψήφιοι με… λευκή κόλλα, ωστόσο έμειναν χιλιάδες κενές θέσεις, κυρίως σε τμήματα στα οποία μέχρι πέρυσι η βάση εισαγωγής ήταν στα… τάρταρα.

Πρόκειται κυρίως για τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ, ορισμένα από τα οποία κινδυνεύουν με ερήμωση, αφού υπήρξαν περιπτώσεις ακόμη και με μηδενικό αριθμό εισακτέων.

Οι διαφορές σε κάποια τμήματα σε σχέση με πέρυσι είναι χαοτικές ξεπερνώντας ακόμη και τα 10.000 μόρια, καθώς η ΕΒΕ που έβαλε το κάθε τμήμα ξεχωριστά – μετά την σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας – οδήγησε πολλούς υποψηφίους να μείνουν εκτός πανεπιστημίων και να αναζητήσουν την τύχη τους είτε στα δημόσια ΙΕΚ, είτε να προετοιμαστούν για την επόμενη χρονιά.

Οι βάσεις τράβηξαν την… ανηφόρα σε 429 τμήματα

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε 429 σχολές καταγράφηκε άνοδος των βάσεων ενώ 112 ήταν οι σχολές όπου σημειώθηκε πτώση.

Η μεγαλύτερη βάση εισαγωγής είναι αυτή στη σχολή των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ (19.929, άνοδος 4% σε σχέση με πέρυσι) και η χαμηλότερη στη Σχολή Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (7.141 μόρια). 

Στα ύψη οι περιζήτητες σχολές

Από την άνοδο των βάσεων επηρεάστηκαν και οι σχολές – «φιλέτα» που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες αριστούχους υποψηφίους.

Οι σχολές υψηλής ζήτησης, όπως Νομικές, Ιατρικές, Οδοντιατρικές,  Πολυτεχνικές, Ψυχολογίας καθώς και οι Στρατιωτικές – Αστυνομικές σχολές είχαν την… τιμητική τους και φέτος, καθώς στην πλειονότητά τους, οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Το τμήμα Οδοντιατρικής Θεσσαλονίκης, υποδέχθηκε τους φετινούς φοιτητές με 18.035 μόρια, όταν πέρυσι η βάση εισαγωγής είχε διαμορφωθεί στα 17.175.

Στο τμήμα Χημικών Μηχανικών η βάση «σκαρφάλωσε» στα 17.096 μόρια, ενώ στη σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ στα 18.246 από 17.625 πέρυσι.

Η Νομική Αθήνας που προσελκύει κάθε χρόνο τη βαθμολογική «ελίτ» των υποψηφίων του 1ου επιστημονικού πεδίου, σημείωσε άνοδο, φτάνοντας τα 18.157 μόρια.

Στα ύψη εκτοξεύτηκε η βάση και στη Φαρμακευτική του ΕΚΠΑ με τη βάση να «αγγίζει» τα 18.000 μόρια.

Ο πήχης ανέβηκε και σε μία σειρά άλλων περιζήτητων τμημάτων από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, το τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας (18.007 από 17.875 πέρυσι), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (17.774 από 17.000) , Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (19.929 από 19.165). 

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έφερε εκτόξευση των βάσεων σε πολλά τμήματα

Η θεσμοθέτηση της ΕΒΕ προκάλεσε ένα ντόμινο ανόδου των βάσεων εισαγωγής σε δεκάδες χαμηλόβαθμα τμήματα με αποτέλεσμα να μείνουν πολλές κενές θέσεις, και ορισμένα από αυτά να κινδυνεύουν με… ερήμωση.

Και όταν μιλάμε για άνοδο, δεν εννοούμε 100νταδες μόρια αλλά χιλιάδες.

Στα παράδοξα λοιπόν των φετινών πανελλαδικών, βλέπουμε να καταγράφεται άνοδος των βάσεων ακόμη και πάνω από 10.000 μόρια!

Η πιο δραματική αύξηση αφορά το τμήμα Δασολογίας και διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρπενήσι) καθώς φέτος ανοίγει τις πύλες του με 11.406 μόρια, όταν πέρυσι η βάση είχε διαμορφωθεί στα… 625 μόρια. Δηλαδή, καταγράφηκε άνοδος 10.781 μόρια!

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Ορεστιάδα) όπου η βάση εισαγωγής ανέβηκε κατά… 7.442 μόρια. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περσινοί φοιτητές είχαν εισαχθεί με 2.050 μόρια, ενώ φέτος, απαιτήθηκαν 9.492.

Άνοδος κατά 5.665 μόρια, σημειώθηκε στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ορεστιάδα) ενώ στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Ξάνθης, η βάση διαμορφώθηκε στα 9.300 μόρια από 6.750 πέρυσι.

Στο τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης (Άμφισσα)  η βάση σημείωσε άνοδο κατά 2.910 μόρια σε σχέση με πέρυσι.

Από το ντόμινο της εκτόξευσης των βάσεων, δεν γλίτωσε ούτε το τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας (Δράμα) με τη βάση να διαμορφώνεται στα 8.976 μόρια (άνοδος 4.126). 

Χιλιάδες κενές θέσεις – Ποια τμήματα ερημώνουν

Μπορεί χιλιάδες υποψήφιοι να εξασφάλισαν την εισαγωγή τους στα τμήματα της αρεσκείας τους, ωστόσο χιλιάδες άλλοι βρήκαν κλειστές τις πόρτες των ΑΕΙ, λόγω και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που εισήχθη φέτος.

Η εικόνα με τις κενές θέσεις σε κάποια τμήματα είναι αποκαρδιωτική.  Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα, αφορούν τα τμήματα  Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα) καθώς και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών(Ξάνθη) καθώς σε αυτά δεν υπάρχει κανένας εισακτέος!

Στη σχολή Θεολογίας Θεσσαλονίκης καταγράφονται 132 κενές θέσεις, στο τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών 98 , Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής Αθήνα 95, ενώ στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσική Περιβάλλοντος (Καρπενήσι) εισήχθη 1 από όσους το είχαν επιλέξει στο μηχανογραφικό δελτίο.

tovima.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα