22.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πατούλης: Κάναμε βήμα μπροστά για να καταστήσουμε την Αττική πρώτη «Πράσινη Περιφέρεια» της χώρας

Ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, στην προσπάθεια για «πράσινη διαχείριση» των απορριμμάτων στην Αττική κι εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας έγινε σήμερα, μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) να εγκρίνει το πρακτικό με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των δύο εν εξελίξει διαγωνισμών, για την κατασκευή και λειτουργία δύο (2) νέων μεγάλων υποδομών επεξεργασίας στερεών αποβλήτων , συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για δύο διαγωνισμούς ΣΔΙΤ με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, στους οποίους συμμετέχουν πέντε μεγάλοι όμιλοι, γεγονός που εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Που θα κατασκευαστούν οι δύο πρώτες νέες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων

Οι διαγωνισμοί που διεξάγονται για πρώτη φορά στην Αττική, αφορούν στις υποδομές «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής» και «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά».

Οι νέες αυτές Μονάδες, όταν δοθούν σε λειτουργία, αναμένεται να συνεισφέρουν καθοριστικά τόσο στον στόχο της πλήρους επεξεργασίας και δραστικής μείωσης των απορριμμάτων πριν την ταφή (κάτι που σήμερα δυστυχώς δεν γίνεται καθώς το 85% των απορριμμάτων που παράγονται στο Λεκανοπέδιο οδηγούνται στο ΧΥΤΑ Φυλής προς ταφή, χωρίς καμία επεξεργασία), αλλά και στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων και την κομποστοποίηση διαλεγμένου οργανικού κλάσματος.

Ως το τέλος του 2022 η ολοκλήρωση και της επόμενης φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, και εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές μεταξύ των διαγωνιζόμενων, ξεκινάει η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022.

Πατούλης: Με συνέπεια και ευθύνη υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για μια «πράσινη» Αττική , ώστε να σταματήσουμε οριστικά να θάβουμε χωρίς επεξεργασία σκουπίδια στη Φυλή

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι: «Κάναμε ακόμη ένα βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου μας που προβλέπει την εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας, την προώθηση της ανακύκλωσης και μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Το σχέδιό μας είναι ολιστικό και περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια και χρονοδιαγράμματα.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δύο διαγωνισμών ΣΔΙΤ, μαζί με την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ σε «Πράσινο Εργοστάσιο» που ήδη υλοποιείται και την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία για τη Μονάδα Επεξεργασίας του Γραμματικού, θα ανακουφίσουν σημαντικά τον υφιστάμενο χώρο ταφής που παρουσιάζει κορεσμό και θα βάλουν τις βάσεις για ένα σύγχρονο κι ολοκληρωμένο σύστημα νέων υποδομών επεξεργασίας».

Προτεραιότητά μας η ανακύκλωση. Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη

Γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη διαχείριση, όσες νέες μονάδες επεξεργασίας κι αν φτιάξουμε, αν δεν δώσουμε βάρος στην ανακύκλωση .

Στο πλαίσιο αυτό,  ο ΕΔΣΝΑ υλοποιεί στην Αττική σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης στην Ευρώπη. Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, θα προχωρήσουμε στον εξοπλισμό όλων των Δήμων με μοντέρνες υποδομές ανακύκλωσης, μέσω της σύμβασης – πλαίσιο.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και η διανομή εκατοντάδων πράσινων γωνιών, νησίδων, «έξυπνων» οικίσκων και πολυκέντρων ανακύκλωσης, καθώς και υπόγειων συστημάτων προσωρινής αποθήκευσης.

Παράλληλα, 60 κινητά «πράσινα σημεία» του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικήςεκτελούν σήμερα πάνω από 700 δρομολόγια το μήνα και συλλέγουν δεκάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, παρέχοντας προνόμια σε περισσότερους από 50.000 εγγεγραμμένους χρήστες του συστήματος της πράσινης κάρτας ανακύκλωσης.

Σε εξέλιξη η διανομή εξοπλισμού στους Δήμους, για τη λειτουργία του συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων.

Παράλληλα με τις διαδικασίες κατασκευής των νέων μονάδων επεξεργασίας και της προμήθειας εξοπλισμού για την ανακύκλωση, συνεχίζεται από τον ΕΔΣΝΑ η διανομή των καφέ κάδων και των ειδικών οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ απορριμματοφόρα) που ξεκίνησε το 2020. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 έχουν ήδη μοιραστεί 93 υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα με πλυντήριο κάδων σε 50 Δήμους και πάνω από 10.000 καφέ κάδοι όλων των διαστάσεων, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να μοιραστούν τουλάχιστον άλλα 87 οχήματα και πάνω από 15.000 κάδοι, στο σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, χωρίς να επιβαρύνουμε πολίτες και Δήμους

Όλα τα παραπάνω προγράμματα ενίσχυσης του εξοπλισμού των Δήμων, γίνονται χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, αφού έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα