20.5 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιμένεις επιστροφή φόρου; Δες τα …χίλια κύματα που θα περάσεις για να πάρεις τα λεφτά σου

newego_LARGE_t_1101_54136585_type12128Αν έκανες τη φορολογική σου δήλωση μετά την 1η Ιουλίου και περιμένεις να πάρει πίσω χρήματα …ατύχησες. Ο ΑΦΜ σου, θα κάνει τον γύρο του ελληνικού δημοσίου: από την εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, από τα ασφαλιστικά ταμεία πίσω στην εφορία και από την εφορία στην …τράπεζα. Αν σε αυτή τη διαδρομή, διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οφειλές, τότε δεν θα δεις ποτέ το χρώμα του χρήματος καθώς τόσο η εφορία όσο και το ασφαλιστικό ταμείο έχουν πλέον το δικαίωμα να κατασχέσουν τα χρήματα της επιστροφής φόρου και να τα συμψηφίσουν με οφειλές.

Το «καινούργιο» στοιχείο, είναι η δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων του φορολογούμενου από επιστροφή φόρου και με πιθανές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Η δυνατότητα αυτή, παρέχεται στα ασφαλιστικά ταμεία με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο Γ. Μαυραγάνης και ο Γ. Βρούτσης από τον περασμένο Απρίλιο. Η απόφαση, έχει ημερομηνία ενεργοποίησης την 1η Ιουλίου. Γι’ αυτό, όσοι έκαναν τη φορολογική τους δήλωση μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, πέφτουν… στην παγίδα. Αν περιμένουν επιστροφή φόρου ή θα ταλαιπωρηθούν για να πάρουν τα λεφτά τους, ή δεν θα τα πάρουν ποτέ. Ιδού το τι έλεγε η συγκεκριμένη απόφαση:

  • Κατά την εξόφληση εκκαθαρισμένων επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ή Φόρου Εισοδήματος διενεργείται υποχρεωτικά συμψηφισμός αυτών με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον τα ποσά προς επιστροφή δεν έχουν συμψηφιστεί και δεν έχουν παρακρατηθεί κατά την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.
  •  Η αρμόδια Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (σ.σ υπάγεται στην γ.γ Δημοσίων Εσόδων) αποστέλλει ανά δεκαπέντε (15) ημέρες στο ΚΕΑΟ, το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος, το οποίο περιλαμβάνει τους αριθμούς φορολογικού μητρώου φυσικών/μη φυσικών προσώπων και το ονοματεπώνυμο/επωνυμία, αντιστοίχως, για τα οποία έχει εκδοθεί εκκαθαρισμένο ατομικό φύλλο έκπτωσης και επίκειται επιστροφή ποσού.
  • Το ΚΕΑΟ σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης διενεργεί τις απαραίτητες διασταυρώσεις και αποστέλλει στο Υπουργείο Οικονομικών αποκλειστικά σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου της προηγούμενης παραγράφου, συγκεντρωτικό ηλεκτρονικό αρχείο με τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου ανά Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης ανεξαρτήτως υπαγωγής σε καθεστώς τμηματικής καταβολής οφειλών ή εναλλακτικά βεβαίωση ενημερότητας για τους μη έχοντες οφειλή στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Μετά την πάροδο της αμέσως ανωτέρω προθεσμίας τεκμαίρεται η μη ύπαρξη οφειλών για το σκοπό της παρούσας απόφασης.
  • Για τις περιπτώσεις χρεωστικού υπόλοιπου, η ΔΗΛΕΔ ενημερώνει τις Δ.Ο.Υ., μέσω του πληροφοριακού συστήματος TAXIS, εντός πέντε (5) ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου από το ΚΕΑΟ, οι οποίες προβαίνουν άμεσα σε παρακράτηση προς συμψηφισμό του συνόλου της επιστροφής και μέχρι του ύψους των οφειλών με την επιφύλαξη των αναφερομένων στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου.
  • Στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, το προς απόδοση ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται σε αυτούς, αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής τους στο συνολικό ποσό των οφειλών αυτών.

πηγή: fpress

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα