Τα κανακεύουμε, θέλουμε να τα έχουμε συνέχεια αγκαλιά και τους λέμε γλυκόλογα. Πόσα από αυτά, όμως, ακούνε και καταλαβαίνουν στ’αλήθεια;

Γάλλοι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμιο της Lyon και του St Etienne διαπίστωσαν ότι, όταν μιλάμε σε υψηλό τόνο, προσελκύουμε την προσοχή των νεαρών σκυλιών, κάτι που αφήνει παγερά αδιάφορα τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά.

Ηχογράφησαν τις φωνές 30 γυναικών, οι οποίες, ενώ κοιτούσαν φωτογραφίες σκύλων, έλεγαν: “Γεια! Γεια σου κούκλε! Ποιο είναι το πιο καλό σκυλί; Έλα εδώ! Μπράβο αγόρι μου! Ναι! Έλα εδώ γλυκό μου! Τι καλό σκυλί είσαι εσύ!”. 

Μετά επενέλαβαν τις ίδιες φράσεις κοιτάζοντας φωτογραφίες ανθρώπων, χρησιμοποιώντας πιο ήπιο και κατεβασμένο τόν στη φωνή τους. Τα ηχογραφημένα μηνύματα τα έβαλαν να τα ακούσουν 10 κουτάβια και 10 ενήλικα σκυλιά σε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, στη Νέα Υόρκη.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Nicolas Mathevon, ανακάλυψαν ότι τα κουτάβια χαίρονταν πολύ, όταν άκουγαν τις εκφωνήσεις με τη γλυκιά, σε υψηλούς τόνους φωνή και τις θεώρησαν πρόσκληση για παιχνίδι. Μάλιστα εννιά στα δέκα άρχισαν να τρέχουν γύρω γύρω από το ηχείο.

“Οι φωνές τράβηξαν την προσοχή τους” είπε ο επικεφαλής ερευνητής.

Διαφορετική ήταν η αντίδραση των μεγαλύτερων σκύλων. “Έριχναν μια γρήγορη ματιά στο ηχείο και στη συνέχεια το αγνοούσαν. Ίσως η αντίδρασή τους να οφείλεται στο ότι προτιμούν να αλληλεπιδρούν με έναν αληθινό άνθρωπο”.