12.7 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σταύρος Τζουλάκης στον Ελεύθερο Τύπο: Η επόμενη πενταετία θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τους Δήμους

imageΗ νέα περιφερειακή πολιτική 2014-2020 αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για τα κράτη της Ευρώπης να εμπεδώσουν ότι οι δήμοι και οι περιφέρεις θα αποτελέσουν τις κοιτίδες οικονομικής ανάπτυξης και τις βασικές δομές εφαρμογής καινοτομιών. Ο τρόπος να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα, να ενισχυθεί η τεχνολογική ανανέωση και να γίνει εκμετάλλευση των οικονομικών δυνατοτήτων αποτελούν τα βασικά ερωτήματα και σε αυτό το πλαίσιο, οι ΟΤΑ θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο καθώς είναι αρκετά κοντά στην επιχειρηματική δυναμική.

Επομένως οι δήμοι και οι περιφέρειες που έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, έχουν δώσει δείγματα γραφής τόσο σε διαχειριστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εφαρμογής πρωτοπώρων πολιτικών θα πρέπει να συνεργαστούν και η κεντρική κυβέρνηση να συντονίσει την περιφερειακή πολιτική με τις πολιτικές των άλλων επιπέδων διακυβέρνησης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι σε επίπεδο ΟΤΑ η καινοτομία είναι βασική προτεραιότητα σε συνάρτηση και με ένα ισχυρό μοντέλο κοινωνικής πολιτικής. Η καινοτομία είναι κάτι παραπάνω από τις πολιτικές έρευνας και ανάπτυξης. Καινοτομία είναι η ικανότητα ενός συστήματος να παράγει νέες ιδέες, αλλά και να τις διοχετεύει στην αγορά, να τις μεταφράζει σε οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

Γι αυτό το λόγο, πρέπει να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στην ανάπτυξη ενός μοντέλου συνεργασίας, μιας διαδραστικής διαδικασία διαλόγου με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και άλλους φορείς που έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Έτσι οι δήμοι και οι περιφέρειες θα αποτελέσουν το κύτταρο της ανάπτυξης και θα δώσουν το εναρτκήριο λάκτισμα στην επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα τη νεανική.

Η επόμενη πενταετία αποτελέι τη μεγάλη ευκαιρία για τους ΟΤΑ και σε αυτή την πρόσκληση πρέπει να ανταποκριθούμε όλες οι δυνάμεις της σοβαρότητας, της σταθερότητας και της προόδου. Είναι σημαντικό στο τιμόνι των δήμων να βρίσκονται άνθρωποι με τεχνογνωσία, σύγχρονες αντιλήψεις, θετικοί στις εφαρμογές της καινοτομίας, της διαφάνειας, των ανοικτών δεδομένων και υποστηρικτές της κοινωνικής συμμετοχικότητας, κόντρα στο στείρο παλαιοκοματικό κατεστημένο το οποίο αποτελεί εχθρό της καινοτομίας και της ανοικτής διακυβέρνησης. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξετάσουμε την έξυπνη εξειδίκευση από την πλευρά της δυναμικής του κάθε δήμου εντός των περιφερειών, των συνεργασιών και των διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα της καινοτομίας, που μπορούμε και έχουμε πραγματοποιήσει και στη Νέα Σμύρνη.

Δεν θα πρέπει όμως να αγνοήσουμε, τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Η ενίσχυση των ασθενέστερων ομάδων και η στήριξη των νέων ανέργων αποτελούν τη νούμερο ένα προτεραιότητα για τους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν , στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ως ανάχωμα στην κοινωνική ανισότητα. Διότι κακά τα ψέματα, εαν δεν έχουν λυθεί καθημερινά προβλήματα διαβίωσης του πολίτη, όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα