10 C
Néa Smýrni
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Στην Ελλάδα ένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Καινοτομίας της Vodafone για την τηλεϊατρική

Την Ελλάδα επέλεξε ο όμιλος Vodafone για τη δημιουργία ενός από τα Παγκόσμια Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης του ομίλου Vodafone, που θα εστιάζει στο Internet of Things και συγκεκριμένα σε εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health), μέσω της ελληνικής εταιρείας Vodafone Innovus.

Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα η CEO Europe του Ομίλου Vodafone Sepril Timuray και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «ψήφο εμπιστοσύνης» του Vodafone Group στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα, στην ανάκαμψή της και στις δυνατότητες των ανθρώπων της» ανέφερε η κυρία Timuray υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα στην οποία ο όμιλος επενδύει με συνέπεια εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες».

Η Vodafone Innovus, μία θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, υπήρξε η πρώτη εξαγορά startup από τον όμιλο Vodafone και η πρώτη εταιρεία πίσω από την οποία στοιχήθηκε η στρατηγική ΙοΤ του ομίλου.

H Vodafone και η Vodafone Innovus απασχολούν περισσότερα από 650 στελέχη που ασχολούνται με την τεχνολογία και τα ψηφιακά επαγγέλματα, καταγράφοντας αύξηση 40% σε σχέση με το 2017.

Η ηλεκτρονική υγεία αποτελεί έναν τομέα, στον οποίο η Ελλάδα πρέπει να κάνει άλματα δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., η χώρα μας βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη. Ελπιδοφόρο είναι, πάντως, το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την τελευταία πενταετία το ΙοΤ στην Ελλάδα αναπτύχθηκε συνολικά κατά 110%, καθώς από 200.000 συνδέσεις το 2015 στο τέλος του 2019 προσέγγιζαν τις 450.000.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο, η οποία αποκτά πρόσθετο συμβολισμό στην τρέχουσα συγκυρία που βιώνουν τα συστήματα υγείας, αλλά και οι οικονομίες παγκοσμίως» επεσήμανε στη δική του τοποθέτηση ο κ. Μπρουμίδης.

Σήμερα ο ηλικιωμένος πληθυσμός ξεπερνά το 20% του συνόλου στην ΕΕ-27, βαίνει αυξανόμενος και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει σχεδόν το 30% έως το 2050 από 17,4% το 2009. Η ίδια ηλικιακή ομάδα αντιμετωπίζει παράλληλα τον κίνδυνο του ψηφιακού αποκλεισμού και μπορεί να έχει μικρότερη αυτοπεποίθηση στη σχέση της με την τεχνολογία.

Παράλληλά, σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται αύξηση των χρόνιων ασθενειών. Η παχυσαρκία και ο διαβήτης έχουν έως και τριπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, συμβάλλοντας στην αύξηση των καρδιοαγγειακών παθήσεων που είναι υπεύθυνες για πάνω από τους μισούς θανάτους στην Ευρώπη.

Ως ένα Παγκόσμιο Κέντρο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, η Vodafone Innovus θα αναλάβει την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων Internet of Things, με δυο προϊόντα της να είναι ήδη έτοιμα προς εμπορική διάθεση στις διεθνείς αγορές.

Το πρώτο αφορά την ανάπτυξη της ΙοΤ λύσης Vodafone Remote healthcare, μίας προηγμένης διασυνδεδεμένης υπηρεσίας eHealth που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και την ιατρική συμβουλευτική ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό από απόσταση.

Πρόκειται για ένα ψηφιακό ιατρικό βαλιτσάκι, που αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Προγράμματος Τηλεϊατρικής Vodafone, το οποίο υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone για 14η συνεχή χρονιά σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, παρέχοντας δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες υγείας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo.

To Vodafone Remote healthcare είναι ειδικά σχεδιασμένο για να βοηθήσει τους επαγγελματίες της Υγείας που καλούνται να υποστηρίξουν ασθενείς και χρειάζονται την συμβουλή – δεύτερη γνώμη ειδικευμένου ιατρού, σε πεδία όπως η παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες νόσους ή SARS-CoV-2, καθώς και ο έλεγχος ρουτίνας σε ευπαθείς ή ηλικιωμένους ασθενείς.

Επίσης, βοηθά σην υποστήριξη ασθενών στην κατ’ οίκον νοσηλεία τους, καθώς μέσω αυτού επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους εξ αποστάσεως για την αντιμετώπιση χρονίων ασθενειών ή την αποκατάστασή τους μετά από οξεία περίθαλψη. Οι γιατροί μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας των ασθενών τους από ασφαλές περιβάλλον εξ αποστάσεως, εξασφαλίζοντας επικοινωνία και ολιστική εικόνα της κατάστασής τους.

Το δεύτερο προϊόν τη διεθνή ανάπτυξη του οποίου αναλαμβάνει η Vodafone Innovus είναι το Coolio, που πηγαίνει την IoT λύση Vodafone connected cabinets στην επόμενη ημέρα, κάνοντάς ακόμη πιο μικρή, πιο καινοτόμα και πιο απλή, με στόχο να διατεθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Πρακτικά επιτρέπει την, από απόσταση, παρακολούθηση μιας σειράς μετρήσεων, όπως η θερμοκρασία, το βάρος του προϊόντος και η παροχή ανωνυμοποιημένων στοιχείων για την επισκεψιμότητα.

πηγή:ethnos.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα