17.2 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στις κάλπες κρίνουν σήμερα οι Σκοπιανοί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στις κάλπες έχουν ξεκινήσει να προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής οι Σκοπιανοί, για το δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών και συνεπώς το πολύκροτο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κλείσουν 12 ώρες μετά, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 10:00 το βράδυ.

Το ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι: «Συμφωνείτε με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της ”Μακεδονίας” και της Ελλάδας;».

Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν την επικράτηση του «ναι». Υπενθυμίζεται ότι για την εγκυρότητα του αποτελέσματος απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται άκυρο.

Ανοιχτό παραμένει βέβαια το ποσοστό της αποχής των ψηφοφόρων, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν αναθεωρηθεί την τελευταία 20ετία και καταγράφουν 1.800 χιλιάδες ψηφοφόρους, αριθμό που αμφισβητεί η ίδια η κυβέρνηση καθώς για να ξεπεράσει το 50% θα πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 900 χιλιάδες, κάτι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο.

Στις κάλπες πάντως βρίσκονται οι πρώτες ψήφοι από σχεδόν 1.900 ασθενείς ή ανάπηρους, 1.550 φυλακισμένους και 3.000 κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι είχαν εγγραφεί ώστε να ψηφίσουν πρόωρα το Σάββατο.

Tην Πέμπτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες της χώρας του να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι οι ίδιοι κρατούν το κλειδί για να γίνει η γειτονική χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Αυτοί που ψηφίζουν είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν. Εάν η συντριπτική πλειοψηφία ψηφίζει “ναι”, θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», σημείωσε.

Από την πλευρά του, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κάλεσε τους συμπολίτες του να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία». «Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω. Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Πηγή: reporter.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα