23.4 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στις 10 Οκτώβρη ένα «ιδιαίτερο» κουδούνι χτύπησε σε 20 σχολεία της χώρας μας του Κρικρή Γιώργου

%cf%86%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%ac%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%aeΓια πρώτη φορά, την προηγούμενη Δευτέρα, χτύπησε το κουδούνι, για τα προσφυγόπουλα που ξεκίνησαν μαθήματα σε ελληνικά δημόσια σχολεία. Με χαρά, τα παιδιά αυτά μπαίνουν επιτελούς σε μια καθημερινότητα που ανταποκρίνεται στην ηλικία τους. Είναι ίσως η αρχή για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από αντίξοες συνθήκες και αξέχαστα βιώματα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Περιφέρεια Αττικής, έδωσαν στα παιδιά από ένα σχολικό σακίδιο με τα απαραίτητα για κάθε παιδί δημοτικού, με στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους, γόμα, ξύστρα, κασετίνα, τετράδια και ψαλίδι.

Χρέος όλων μας είναι να ανταποκριθούμε με τον πιο θερμό τρόπο στην ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Οφείλουμε να φροντίσουμε για την σταδιακή συνδιδασκαλία με τα υπόλοιπα παιδιά και όχι να δημιουργήσουμε σχολικά γκέτο. Ως ευρωπαίοι πολίτες καλούμαστε να αποδείξουμε ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη, μπορούν να υπερισχύσουν της άγνοιας και της μισαλλοδοξίας.

Σαράντα από αυτά τα παιδιά, έκαναν μάθημα, στο 2ο δημοτικό σχολείο του Τάυρου. Γονείς και εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν τα προσφυγόπουλα και τα υποδέχτηκαν με κεράσματα και ενθουσιασμό.

«Ο Ταύρος είναι προσφυγική γειτονιά. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορετικές φωνές αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αποδέχθηκε με χαρά και αγκάλιασε τα παιδιά που ήρθαν σήμερα εδώ», δήλωσε ο Δημήτρης Φιλελές,  διευθυντής του 2ου  Δημοτικού Σχολείου Ταύρου. Τα παιδιά που μιλάνε αραβικά και φαρσί, χωρίστηκαν σε δύο τάξεις.

Η άλλη εικόνα του νομίσματος, είναι το 8ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης, αυτό που “σφράγισε” μια μερίδα γονιών, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση μόνο τα παιδιά τους. Η ειρωνεία είναι ότι αυτό το σχολείο χτίστηκε το 1931 με σκοπό να φιλοξενήσει και τότε προσφυγόπουλα, από τη Μικρά Ασία.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα