16.1 C
Néa Smýrni
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στο Νότιο Τομέα το μεγάλο πρόγραμμα υγείας της Περιφέρειας Αττικής με έμφαση στην πρόληψη του καρκίνου

Στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, με στόχο να παρουσιάσει το πρόγραμμα πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου που δρομολογεί η Περιφέρεια και αφορά τους 66 Δήμους, μετέβη σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών. Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δ. Νάνου.

Βασικές πτυχές του προγράμματος παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Σ. Παπασπυρόπουλος.

Παρέστησαν οι Δήμαρχοι Αλίμου Α. Κονδύλης, Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Μοσχάτου-Ταύρου Α. Ευθυμίου, Ν. Σμύρνης Σ. Τζουλάκης, Π. Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Αλίμου Α. Σιμητροπούλου, Αργυρούπολης-Ελληνικού Κ. Μηνόπουλος και Ε. Στελλάκη, Καλλιθέας Α. Γιαννάκου-Πάσχου, Ν. Σμύρνης Π. Γιατζίδης και στελέχη των Δήμων με αρμοδιότητα στα θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι στις προτεραιότητες της Περιφέρειας, εκτός από τη δρομολόγηση εμβληματικών έργων, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου και τον εκσυγχρονισμό υποδομών που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Αττικής και θα τη βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης, είναι οι πολιτικές που έχουν στόχο τη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Όπως διευκρίνισε, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εκπονεί η Περιφέρεια, μέσω ΕΣΠΑ, θα δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών με σκοπό την προστασία της υγείας τους και την έγκαιρη εντόπιση διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορα σοβαρά νοσήματα.

«Στόχος μας είναι μέσα από τη γόνιμη συνεργασία του επιστημονικού κόσμου με την Αυτοδιοίκηση, να εφαρμόσουμε και εδώ βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η Ελλάδα που είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη, θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί σε δράσεις πρόληψης υγείας και να μην είναι ουραγός. Θα υποστηρίξουμε το κεντρικό κράτος προκειμένου να προωθήσει τις πολιτικές που απαιτούνται, αλλά η αυτοδιοίκηση λειτουργεί αποκεντρωτικά και αναλαμβάνει την ευθύνη παρεμβάσεων προς όφελος των πολιτών» σημείωσε.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως θα εκπονούνται προληπτικά προγράμματα μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας και πρόσθεσε πως με το νέο ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθεί η στρατηγική πρόληψης της Περιφέρειας, η οποία θα απευθύνεται στους πολίτες, μέσα από σύγχρονες δομές.

Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε ότι μέσω του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Περιφέρεια Αττικής, θα δοθεί έμφαση τόσο στην Πρωτοβάθμια Πρόληψη, όσο και στην Δευτεροβάθμια Πρόληψη, με ευρεία ενημέρωση όλου του πληθυσμού για 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία, όπως, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα, η φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή, η Σεξουαλική Αγωγή, το Bulling και χρήση του Internet, ο εμβολιασμός ενηλίκων και παιδιών, η Πρόληψη Ατυχημάτων, ο καρκίνος μαστού και μήτρας, η κατάθλιψη, η άνοια, η δωρεά οργάνων.

Για την ενημέρωση αυτή, όπως διευκρίνισε, θα χρησιμοποιηθούν τόσο οι συνηθισμένες πρακτικές (εκστρατείες, δράσεις, MME κλπ) όσο και νέες μέθοδοι μέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικών εργαλείων (πλατφόρμες κλπ), κινητοποίησης των κοινωνικών δικτύων (socialmedia) κλπ.

«Κοινή μας φιλοδοξία είναι να συστηματοποιήσουμε, να επεκτείνουμε και να δημιουργήσουμε μετρήσιμα στοιχεία με τον πολίτη ενεργά συμμέτοχο. Να αναγνωρίσουμε δημόσια και να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές που γίνονται στους Δήμους για να τις πολλαπλασιάσουμε και να τις διευρύνουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε πως αναμένει από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής να αγκαλιάσουν και να θεωρήσουν δικό τους το έργο αυτό και να το προωθήσουν μέσα από:

  • Δικτύωση με Δήμους, μέσω και των ΚΕΠ Υγείας που θέλουμε να αναβαθμίσουμε. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι Δημοτικές Δομές που ιδρύθηκαν για να αποτελέσουν το συντονιστικό κέντρο ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Παροχής Υπηρεσιών Προαγωγής της Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής στους Δήμους της Χώρας.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοποιημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο,  στο οποίο τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Αττικής θα έχουν – με τη συγκατάθεση του πολίτη – το follow up της διατήρησης της υγείας του.

Η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δ. Νάνου επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά ένα συγκροτημένο, δομημένο πρόγραμμα πρόληψης υγείας και πρόσθεσε πως στόχος είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς και νοοτροπίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία της υγεία μας.

Ο κ. Παπασπυρόπουλος επισήμανε ότι η Περιφέρεια εκπονεί ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, βασισμένο σε ένα στρατηγικό σχέδιο που εστιάζει στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας. Όπως τόνισε, το μείζον δεν είναι που θα κάνει τις εξετάσεις του ο πολίτης και ποιος θα τις πληρώσει. Πρώτον διότι πρόκειται για απλές, καθημερινές εξετάσεις ρουτίνας που πολλοί Έλληνες έχουν την δυνατότητα. Επιπλέον υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις που καλύπτονται μέσω του ΕΟΠΥΥ απευθείας. Τέλος για τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η Περιφέρεια σχεδιάζουν ειδικές παρεμβάσεις για τις ομάδες αυτές.

Έτσι, σύμφωνα με το πρόγραμμα:

  • Για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες 50 έως 75 ετών με τη διενέργεια της Mayerκοπράνων σε ετήσια βάση για 3 συνεχόμενα έτη ανά 5ετία.
  • Για τον καρκίνο του προστάτη, ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για προστατικό αντιγόνο PSA, μία φορά κάθε δύο χρόνια για άνδρες 50 – 60 ετών και μία φορά κάθε 12 μήνες σε άνδρες 60-70 ετών σε συνδυασμό με ουρολογική εξέταση.
  • Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουμε το γνωστό τεστ Παπανικολάου ανά 1 έως 3 έτη σε γυναίκες ηλικίας 25 – 65χρ.
  • Για τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος γίνεται με μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών 1 φορά ανά 2 έτη και σε γυναίκες 50 – 70 ετών 1 φορά κάθε 1 έτος.
  • Για την πρόληψη του μελανώματος γίνεται κάθε 6 μήνες έως 1 έτος κλινική εξέταση σε όλους σύμφωνα με διεθνή κριτήρια.
  • Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65 – 75 χρονών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα κοιλίας άπαξ.
  • Τέλος η πρόληψη των καρδιαγγειακών, περιλαμβάνει απλές εξετάσεις αίματος και ορισμένα ερωτηματολόγια κυρίως στις ηλικίες 30 – 70 ετών.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα