Η Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης και το Ιατρείο-Φαρμακείο ταξικής αλληλεγγύης διοργανώνουν συζήτηση, τη Τρίτη 31/03 στις 19:30, με θέμα:
ΚΩΦΟΙ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΟΙ ΜΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ:
ΕΝΑ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
θα μιλήσει η ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ
Ιατρός, Συγγραφέας
Περιγραφή ομιλίας:
1. Αναφορά στο ποιοί από τους κωφούς και βαρήκοους μπορούν να αναπτύξουν προφορικό λόγο. Μεταγλωσσική κώφωση, κοχλιακά εμφυτεύματα, βαρηκοΐα της τρίτης ηλικίας
2. Επεξήγηση του τι συμβαίνει στα σωματεία κωφών – έχουν αποκλειστεί θεσμικά όλοι οι παραπάνω (που αριθμητικά είμαστε 3 φορές περισσότεροι από τους εκ γενετής κωφούς που επικοινωνούν μόνο με νοηματική). Στα σωματεία κωφών (και βαρηκόων! ) για να εγγραφείς πρέπει να αποδεχτείς το καταστατικό που λέει ότι όχι μόνο γνωρίζεις τη νοηματική, αλλά και ότι είναι η μητρική-φυσική σου γλώσσα!
3. Ανάγκη για δημιουργία της «Ακουστήριξης» προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε και εμείς αυτά που χρειαζόμαστε και που τώρα στερούμαστε, όπως:
– υποτίτλους και γραπτά κείμενα/οδηγίες παντού πχ στις ειδήσεις της νοηματικής πρέπει να μπαίνουν υπότιτλοι από κάτω! Μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε ειδήσεις ούτε εμείς αλλά ούτε και οι βαρήκοοι 70χρονοι και άνω.
– υποτίτλους σε ζωντανές συνομιλίες με το σύστημα speech-to-text
– lip speakers (χειλεομιλητές) συνοδούς αντί για διερμηνείς νοηματικής
– ιατρική και νομική ενημέρωση για τα μέλη μας κωφοί. Σήμερα η ανεργία στους κωφούς είναι 85% και δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε επίδομα κώφωσης (αν και έχουμε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%).
Επίδομα παίρνουν μόνο τα κωφά παιδιά μέχρι τα 18 (25 αν σπουδάζουν). Μετά ο ενήλικος κωφός δεν δικαιούται επίδομα. Αντιθέτως κάθε χρόνο δίνεται επιδότηση σε ακούοντες διερμηνείς νοηματικής για να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους κωφούς, είτε ξέρουν νοηματική είτε όχι !
Τα παραπάνω κακώς κείμενα προσπαθούμε να γνωστοποιήσουμε, να παλέψουμε και να διορθώσουμε.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Σοφία Κολοτούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πήρε το πτυχίο της το 1998 και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Κυτταρολογία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με μεταφράσεις και επιμέλειες ιατρικών βιβλίων και ακόμη με τη συγγραφή βιβλίων (πεζά και ποίηση).
Έχει αναπτύξει ακτιβιστική δραστηριότητα πάνω στα προβλήματα ακοής και ειδικότερα στην μεταγλωσσική κώφωση, από την οποία πάσχει και η ίδια. Έχει απωλέσει πλήρως την ακοή της, αλλά όχι και την ικανότητα της ομιλίας. Επικοινωνεί διαβάζοντας τα χείλη των συνομιλητών και απαντάει με προφορικό λόγο, ενώ δεν γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα. Τον Μάρτη του 2015 αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου: «Ακουστήριξη – Κίνηση για την προσβασιμότητα κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο », στο οποίο σωματείο κατέχει την θέση της προέδρου του ΔΣ.