10.9 C
Néa Smýrni
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σχέδιο 30 ημερών για Χριστούγεννα χωρίς lockdown

Athens, Greece, October 24, 2020 / Αθήνα, 24 Οκτωβρίου, 2020

«Όχι» σε μια νέα καραντίνα λέει η κυβέρνηση, εστιάζοντας στην επιτάχυνση  των εμβολιασμών για να αποφύγει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας προκαλούν προβληματισμό -είναι χαρακτηριστικό  πως μέσα σε μια εβδομάδα πάνω από 500 άτομα έχασαν στη ζωή τους- ωστόσο στόχος είναι να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.

«Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στη Washington Post. Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη σημείωσε πως : «βλέπουμε  τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου»,  ενώ υπογράμμισε πως  το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάσχεση της πανδημίας είναι εστιασμένο σε τρία  βασικά σημεία: 

1.Αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση

2.Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς, αλλά και με την προσθήκη των μονοκλωνικών φαρμάκων. 

3.Υλοποίηση εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. 

«Η κυβέρνηση  έχει χαράξει μια στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας, με στόχο: Να παραμείνουν ανοικτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η εκπαίδευση και η οικονομία, να ελεγχθεί κατά το μάλλον η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες. Απώλειες που θα ήταν σαφώς λιγότερες εάν είχε μεγιστοποιηθεί το ποσοστό εμβολιασμού» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το αυστριακό «μοντέλο» με  επαναφορά του lockdown, ενώ δεν προκρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Ωστόσο εστιάζει ιδιαίτερα στην «αναμνηστική» δόση κυρίως για τους πολίτες άνω των 60 ετών, που είναι και  πιο ευάλωτοι στην πανδημία. 

Την «αναμνηστική δόση» του εμβολίου – για τους άνω των 60 ετών- ως προϋπόθεση ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για ταξίδια εντός της ΕΕ πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Να σημειωθεί εδώ πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως  από τις 13 Δεκεμβρίου οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από την δεύτερη δόση θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση για να μπορούν να διατηρήσουν το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χρόνους για  εμβολιασμένους.  Σχετικές ανακοινώσεις έχει ήδη κάνει και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρον, ενώ για το θέμα αυτό υπάρχει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Πίστωση χρόνου στα μέτρα που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή δίνει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα κράτη της Ε.Ε. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα εξεταστεί αν θα χρειαστεί να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, που θα είναι εστιασμένα στους ανεμβολίαστους. 

«Έχουμε πάρει μέτρα, θα δούμε την αποτελεσματικότητά τους και αν χρειαστεί θα παρθούν κι άλλα μέτρα» ανέφερε χθες  ο υπουργός Υγείας Θάνος  Πλεύρης . Συμπλήρωσε δε πως : «Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους, όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν. Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει lockdown». 

Πάντως σε περίπτωση που δεν υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στόχος είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο μέχρι τις γιορτές.  Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους 600.

Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλούν οι εξελίξεις σε μια σειρά κρατών της Ε.Ε., όπου η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων οδηγεί σε αυστηρότερα μέτρα. Το δρόμο … άνοιξε η Αυστρία, όπου αποφασίστηκε  lockdown το οποίο μπορεί να κρατήσει έως και 20 ημέρες. Τη «σκυτάλη» πήρε η Σλοβακία, που προχώρησε σε ανάλογους περιορισμούς για 15 ημέρες. Δραστικά μέτρα εξετάζονται και στη Γερμανία και ήδη στη Βαυαρία αποφασίζονται τοπικά lockdown σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Τέλος σε  αυστηροποίηση του πλαισίου προχώρησαν και μια σειρά άλλων κρατών, όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. 

naftemporiki.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα