14.7 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σύνδρομο Long COVID και Post COVID της Δήμητρας Κόγια

Ζούμε στη μετά Covid εποχή…. Τι πρέπει να ξέρουμε;
Μπορεί να αφήσαμε πίσω μας τα επαναλαμβανόμενα lockdown και να έχουμε μάθει πλέον να συνυπάρχουμε με τον απρόβλεπτο ιό που εισέβαλλε ξαφνικά στην ζωή μας πριν τρία περίπου χρόνια ωστόσο, το σύνδρομο Long COVID φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη.


Ορισμός: Ο όρος “σύνδρομο Long- Covid”περιλαμβάνει τα συμπτώματα αλλά και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2.

Πώς αντιμετωπίζεται το Long COVID;
Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό του να γίνει λήψη αναλυτικού ιστορικού και να προχωρήσει σε βασικό εργαστηριακό έλεγχο (εξετάσεις αίματος).
Επιπλέον, ανάλογα με την κρίση του ιατρού, είναι πιθανό να απαιτηθεί διενέργεια αξονικής τομογραφίας θώρακος ή/και αξονικής αγγειογραφίας πνευμονικών αρτηριών (CTPA), λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος (σπιρομέτρηση, διαχυτική ικανότητα πνευμόνων, κλπ) καθώς και καρδιολογικός έλεγχος με υπέρηχο καρδιάς.


Ιατρεία long Covid
Το υπουργείο Υγείας, έχει ήδη ανακοινώσει ότι από το 2020 έως και σήμερα λειτουργούν 132 ιατρεία Post Covid, τα 82 σε νοσοκομεία (μεταξύ άλλων στον Ευαγγελισμό, Σωτηρία, Αττικόν κλπ) και τα 50 σε κέντρα Υγείας και στις 7 υγειονομικές περιφέρειες, ενώ πάνω από 24.500 ασθενείς έχουν λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Τι είναι το Long COVID;
Συνήθως μέσα σε 3 μήνες από την έναρξη της COVID-19, υπάρχουν συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες μετά και δεν μπορούν να εξηγηθούν από κάποια εναλλακτική διάγνωση. Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν την κόπωση, την δύσπνοια, την γνωσιακή δυσλειτουργία και άλλα, τα οποία γενικά έχουν επίδραση στην καθημερινή δραστηριότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να πρωτοεμφανίζονται μετά από την αρχική ίαση από οξύ COVID-19 ή να συνεχίζουν από την αρχική νόσηση.


Πόσο συχνό είναι το Long Covid;
Σύμφωνα με το European Centre of Disease Prevention and Control (ECDC), υπολογίζεται ότι 20% των ανθρώπων που ανιχνεύονται θετικοί για λοίμωξη από SARS-COV-2 αναφέρουν ένα τουλάχιστον σύμπτωμα στην περίοδο έως 5 εβδομάδες μετά, και 10% στην περίοδο 12 ή παραπάνω εβδομάδες μετά.


Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα βασικότερα συμπτώματα που εμφανίζουν μετά από κάποιο διάστημα οι ασθενείς που νόσησαν με COVID, είναι:
Κόπωση σε ποσοστό 56% που αποτελεί και το πιο κοινό σύμπτωμα
Πρόβλημα αναπνοής, σε ποσοστό 31%
Απώλεια όσφρησης, σε ποσοστό 22%
Μυαλγίες – πόνοι στα οστά, σε ποσοστό και 21%.


Ευτυχώς το ποσοστό των νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών είναι χαμηλό. Βέβαια τα περισσότερα από τα περιστατικά που εμφανίζουν συμπτώματα Long COVID, συνδέονται με βαριές περιπτώσεις, που είτε νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είτε διασωληνώθηκαν.

Κόγια Δήμητρα
Diagnostic Center Supervisor at Bioiatriki Healthcare Group
BSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας
MSc Δημόσιες Σχέσεις & Διοίκησης

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα