Την ώρα που συμβασιούχοι του δήμου, αλλά και μόνιμοι, απολύθηκαν ως «πλεονάζον προσωπικό» και οι άνεργοι βαφτίζονται «περιττοί», διαθέσιμοι ή «ωφελούμενοι», τώρα βαφτίζονται και….επιχειρηματίες !
Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης, από κοινού με την ιδιωτική εταιρεία i-learn , το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και την εταιρεία Asset Τεχνολογική, έχει συστήσει την «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον», με απόφαση του, από τον 7/2012 Στα πρακτικά του Δημ. Συμβουλίου της 24/7/2012 αναφέρεται :«…το σχέδιο θα στοχεύει στη κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη (80) ανέργων από το Δήμο Νέας Σμύρνης. Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη που θα δημιουργηθεί με τη μορφή Αστικής Εταιρείας Ειδικού Σκοπού ολοκληρώνει το ρόλο της με τη σύσταση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων(ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) και την αποπληρωμή του συνολικού έργου…».
Στα υλικά που μοιράστηκαν στους μετέχοντες της συνάντησης την 13/1/2014 που προκυρήχθηκε από το Δήμο και στα πλαίσια του «Τοπικού Σχέδιου Δράσης για την Προώθηση της Απασχόλησης στο Δήμο της Νέας Σμύρνης», προϋπολογισμού 390.000,00 € αναφέρεται ότι θα υλοπιηθουν σεμινάρια κατάρτισης που θα προετοιμάσει όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετικό φυλλάδιο, τους «ωφελούμενους» από τους 78 του προγράμματος, να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ή και σε σύσταση νέων επιχειρήσεων (ατομικές, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ) σε κλάδους «που θα ωφελήσουν την τοπική οικονομία και την ευημερίας της περιοχής», αλλά και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία ή να προσληφθούν σε επιχειρήσεις.
Με επιχειρήματα όπως « η τρόικα και τα μνημόνια δεν μας αφήνουν να προσλάβουμε», «δεν μας δίνουν λεφτά», κ.α.. ο δήμος έχει αρχίσει την προπαγάνδα ήδη από τον Ιούλη 2012, όταν επιχειρούσε να πείσει τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς να ιδρύσουν ΚΟΙΝΣΕΠ. Ο τότε αντιδήμαρχος Κουτελάκης δήλωνε στο δημοτικό συμβούλιο : «(…) Να τους παροτρύνουμε, να μπορεί ο δήμος να συνεργαστεί με αυτήν την εταιρεία κοινωνικής ευθύνης των ανέργων και εκπαιδευμένων νέων, για τις δουλειές που θα έχουν σχέση με το δήμο. ‘Οπως και να στελεχώσει τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και το “Βοήθεια στο Σπίτι”, από αυτούς τους νέους, μέσα από τη σύσταση εταιρείας κοινωνικής ευθύνης (…)» και «(…) Αντικαθιστούν (…) αυτοί οι άνεργοι (…) το έλλειμμα ενίσχυσης προσωπικού με το οποίο μας φιλοδωρεί η υπάρχουσα πολιτική κατάσταση».
Η παραπάνω τοποθετήσεις θυμίζουν την προκλητική δήλωση του αρχιτέκτονα των απολύσεων στο δημόσιο, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε τηλεοπτική εκπομπή, που απευθυνόμενος σε καθαρίστριες Νοσοκομείου που απολύονταν, τους έλεγε ότι με τις απολύσεις σώζονται γιατί μπορεί να τους δοθεί η δυνατότητα να αναλάβουν … ως επιχειρηματίες την ίδια δουλειά.
Η «i-learn», εταίρος και συντονιστής των 4 φορέων της «Αναπτυξιακής Σύμπραξης Για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον», δια στόματος του προέδρου της, εξηγεί στοsite του ομίλου το πνεύμα των καιρών και της ΕΕ προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστικοί :
«….θα απαιτούνται πλέον «νέες» ατομικές ικανότητες όπως η ικανότητα μάθησης Διά Βίου, η προσαρμοστικότητα, η ανοχή έναντι των άλλων, η ομαδικότητα, η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, η ανάληψη κινδύνων, η ανεξαρτησία σκέψης κ.τ.λ. Όσοι δεν είναι προετοιμασμένοι για τις αλλαγές αυτές θα κινδυνεύουν στο μέλλον να αποκλεισθούν από το κοινωνικό σύνολο αλλά κυρίως από την αγορά εργασίας. …»
Ενώ λοιπόν οι δημότες χαρατσώνονται με τέλη, φόρους και πρόστιμα, και δεκάδες μαγαζιά κλείνουν και στη Νέα Σμύρνη, ο Δήμος, πρωτοστατεί στην προώθηση των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., με τις οποίες θα υπογράφει στη συνέχεια συμβάσεις (μάλιστα χωρίς διαγωνισμό μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ όπως ειπώθηκε) ώστε να καλυφθούν κενά σε βασικές υπηρεσίες, όπως καθαριότητα, ανακύκλωση, εργασίες πρασίνου, φροντίδα ηλικιωμένων, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακοί σταθμοί, λειτουργίες ΚΕΠ, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός. Έτσι με όχημα τις ΚΟΙΝΣΕΠ, με μειωμένη την κρατική επιχορήγηση προς το δήμο, έργα και κοινωνικές δομές μετατρέπονται σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, και τα κοινωνικά αγαθά, που αφορούν όλους, υποβαθμίζονται σε υπηρεσίες-εμπορεύματα, με κριτήριο την ανταποδοτικότητα και όχι τις κοινωνικές ανάγκες.
Το αποτέλεσμα είναι τόσο ο δήμος-τοπικό κράτος, όσο και το κεντρικό κράτος να απαλλάσσονται από την ευθύνη να προσφέρουν πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό. Απαλλάσσονται από τους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, από δομές που υπόκεινται στο δημόσιο έλεγχο, τις οποίες μάλιστα έχει ήδη πληρώσει ο πολίτης μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Δήμου Αγ. Βαρβάρας όπου η δημοτική αρχή εμφανίστηκε «ανοιχτή» στο ενδεχόμενο εμπλοκής ΚΟΙΝΣΕΠ για να συνεχιστεί το «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά αντίθετη στην προκήρυξη διαγωνισμού για στελέχωση του προγράμματος και παραμονή των έως τότε εργαζομένων.
Παράλληλα, οι άνεργοι, αλλά και οι εργαζόμενοι με τον φόβο της ανεργίας, εκβιάζονται να μετατραπούν σε… συνεταιριστές-μετόχους. Ενισχύεται έτσι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με περιστασιακούς εργαζόμενους χωρίς μισθό, με την ασφάλιση να είναι προσωπική τους υπόθεση, σε μια αναδιανομή της φτώχειας, ανακυκλώνοντας την ανεργία και αναλαμβάνοντας το ρίσκο του «μερίσματος» και του «επιχειρείν» με το επιχείρημα των μηδενικών εξόδων για τη σύσταση ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π.
Όμως σημαντικό, αλλά και επίκαιρο, είναι και κάτι ακόμη. Με τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., οι πελατειακές σχέσεις, μπορούν να ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Αφού οι δημοτική αρχή είναι αυτή που επιλέγει την υπηρεσία που θα δώσει σε μια συνεταιριστική επιχείρηση, που οργανώνει τη χρηματοδότηση των ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π. και τελικά ενισχύει τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους-μετόχους- συνεργάτες.
Η Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Πόλης – Μια Πόλη Ανάποδα καταγγέλλει
Την επιχείρηση εκμετάλλευσης του πιο χτυπημένου κομματιού της πόλης μας, των άνεργων, των απολυμένων, των πρώην συμβασιούχων στο δήμο, και των νέων της Νέας Σμύρνης, που γίνονται πειραματόζωα στο βωμό της επιχειρηματικότητας στο Δήμο.
Την ευθυγράμμιση του Δήμου με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των ιδιωτικών συμφερόντων, τη συμμετοχή του στη διαχείριση της φτωχοποίησης μας και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών μέσα από χρηματοδότηση ιδιωτικών δομών.
Την πλειοψηφία του Δημ. Συμβουλίου και τις παρατάξεις που το ψήφισαν και διευκολύνουν έτσι τις απολύσεις και την αποψίλωση των κοινωνικών δομών του Δήμου και την ιδιωτικοποίηση τους.
«ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ- MIA ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ»