14.7 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Το πρόγραμμα Ceneet ως εργαλείο για μετάβαση στην κυκλική οικονομία της Κατερίνας Κυριακοπούλου

Η Κυκλική Οικονομία, η υποστήριξη των νέων ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και η δημιουργία νέων εργασιακών ευκαιριών αποτελούν προτεραιότητες του Δήμου Νέα Σμύρνης. Έτσι, ο Δήμος έλαβε μέρος στο Erasmus + πρόγραμμα με τίτλο CeNEET, «Η Κυκλική Οικονομία ως εργαλείο απασχολησιμότητας για την NEET Κοινότητα», το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2024.  

Τι είναι η Κυκλική Οικονομία, τι είναι η NEET κοινότητα, και πώς μπορεί να αποτελέσει η πρώτη ένα εργαλείο, το οποίο θα οπλίσει τους νέους με τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να βρούνε τη θέση τους στην αγορά εργασίας;

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «η Κυκλική Οικονομία, πρακτικά, υποδηλώνει τη μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Όταν ένα προϊόν φτάνει στο τέλος της ζωής του, τα υλικά κατασκευής του διατηρούνται μέσα στην οικονομία με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο για να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν». Το ακρωνύμιο ΝΕΕΤ αναφέρεται σε νέους που για προσωπικούς ή οικονομικούς λόγους είναι άνεργοι, δε λαμβάνουν εκπαίδευση και δεν έχουν κάποια άλλη επαγγελματική κατάρτιση. 

Δεδομένης της ανάγκης για τον μετριασμό των επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετιζόμενων με την Κυκλική Οικονομία θεωρείται επιτακτική. 

Έτσι, το CeNEET πρότζεκτ στοχεύει στη βελτίωση και ανάπτυξη των πράσινων δεξιοτήτων και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των NEET συμμετεχόντων, μέσω δραστηριοτήτων και εκπαιδεύσεων, ώστε να τους κατευθύνει προς περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένες επιλογές και πρακτικές, τόσο στην επαγγελματική όσο και προσωπική τους ζωή, παρέχοντάς τους με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να βελτιώσουν τους εαυτούς τους και να πετύχουν ίσες ευκαιρίες απασχολησιμότητας σε σύγκριση με τον υπόλοιπο νεανικό πληθυσμό της ΕΕ.

Οι εταίροι θα υλοποιήσουν τους στόχους του προγράμματος μέσω ανταλλαγής καλών πρακτικών σχετικά με την Κυκλική Οικονομία, προώθησης πράσινων δεξιοτήτων στους συμμετέχοντες και πραγματοποίησης μίας ανάλυσης χάσματος που θα αφορά τις νομοθετικές παραμέτρου που θα μπορούσαν να διευκολύνουν ή να δυσκολέψουν το δρόμο για τη δημιουργία επιχειρήσεων με πυρήνα τους την κυκλική οικονομία.

Το Σεπτέμβριο 2022 πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη η εκπαίδευση των ειδικών του προγράμματος, οι οποίοι στη συνέχεια μετέφεραν τις γνώσεις τους στους νέους της NEET κοινότητας ενώ τον Ιανουάριο του 2023, θα πραγματοποιηθεί μία συζήτηση μεταξύ του Δήμου Νέα Σμύρνης και 3 ειδικών πάνω στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας, σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα