16.5 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Φουντώνει η ανησυχία για τη μετάλλαξη – Ποιες μάσκες προφυλάσσουν καλύτερα

Το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας από τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Βρετανία βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης στο Υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού.

«Η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλάνε το αμινοξύ τυροσίνη στην θέση 501 της πρωτεΐνης Spike ακίδας του ιού. Να υπενθυμίσουμε ότι η ακίδα είναι το μόριο του ιού που αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρά μας. Η αλλαγή του αμινοξέως ασπαραγίνη σε τυροσίνη στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους ως «Nelly», φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης την Παρασκευή κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Σε βάθος χρόνου θα έχει σημασία να δούμε τι γίνεται σε σχέση με τον εμβολιασμό και σε σχέση και με τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως είναι το αφρικανικό και το βραζιλιάνικο. Ο στόχος είναι να γίνουν πολλές χιλιάδες ταυτοποιήσεις πλήρους μήκους γονιδιώματος».

Σχετικά με τον έλεγχο για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας, επισήμανε ότι υπάρχει ένας έμμεσος τρόπος για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να βγαίνει στα θετικά κρούσματα. «Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποιες PCR οι οποίες δίνουν μία καθαρή ένδειξη ότι υπάρχει μία μετάλλαξη, με αποτέλεσμα ένα από τα τρία γονίδια που ανιχνεύουν να μην ανιχνεύεται. Οπότε αυτό είναι και ένα κριτήριο για να σταλεί ένα δείγμα για ταυτοποίηση αλληλουχίας».

«Τα τεστ για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού χρειάζονται περισσότερες ημέρες»

«Πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφορικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού προειδοποιώντας ότι «μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα ως πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων, εκφράζοντας τη γνώμη ότι στα μέσα Μαρτίου υπάρχει το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε κορύφωση της πληρότητας στις ΜΕΘ, με δεδομένο το άνοιγμα της εκπαίδευσης. «Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία αυτό θα το συναντούσαμε το Μάιο».

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ωστόσο ότι δεν διαφωνεί με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων αν και χαρακτήρισε επίφοβη την εν λόγω απόφαση.

Όσον αφορά στη μετάλλαξη του κορωνοϊού ο Δ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους απλά παίρνει περισσότερες ημέρες.

«Όχι» μάσκες με βαλβίδες

Υπό τον φόβο έλευσης τρίτου κύματος, επιστήμονες εξηγούν ποιες μάσκες είναι αποτελεσματικότερες. Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση οι χειρουργικές μάσκες σε σχέση με τις υφασμάτινες είναι αποτελεσματικότερες.

Την ίδια ώρα ερευνητές του πανεπιστημίου του Ντιουκ, χαρακτηρίζουν ως αποτελεσματικότερη τη μάσκα N95s, και στη συνέχεια τη χειρουργική μάσκα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ντιουκ υποστηρίζουν ότι με την N95s η πιθανότητα να μεταδοθεί μολυσμένο σωματίδιο κατά τη διάρκεια συνομιλίας φτάνει στο 0,1%.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιατρικές μάσκες αυτές που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον ασθενή και τον γιατρό είναι οι καταλληλότερες δυνατές» δήλωσε μιλώντας στο MEGA ο διευθυντής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Υπάρχουν μάσκες «υψηλής προστασίας» που κρατούν το «95-99% των μικρών σωματιδίων», υπάρχουν οι χειρουργικές μάσκες που συγκρατούν το 50% και υπάρχουν και οι υφασμάτινες που όταν είναι στεγνές συγκρατούν μικρότερο ποσοστό, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι άλλο πράγμα η υφασμάτινη που αποτελείται από ένα ύφασμα μόνο και αν νοτίσει χάνει την αποτελεσματικότητά της, κι άλλο η υφασμάτινη μάσκα που αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικά υφάσματα το καθένα, ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες που είναι πιο αποτελεσματική.  Αν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω χειρουργικές ή ακόμα καλύτερα μάσκες υψηλής προστασίας, ακόμα καλύτερα» πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τις μάσκες με βαλβίδες για τον κορωνοϊό. Είναι μάσκες για την σκόνη».

πηγή :Αυγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα