23.4 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Φωτιά σε Κορινθία, Αττική: Αναζωπυρώσεις στα Μέγαρα – Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα


Δύσκολη προμηνύεται η μάχη με τις φλόγες στη Δυτική Αττική παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία κυβέρνησης και Πυροσβεστικής ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει αναζωπύρωση στο Καλκάνι που βρίσκεται στην περιοχή των Γερανείων Όρων, στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου.

Επίσης, η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για προληπτική εκκένωση στον οικισμό Παπαγιαννέικα, καθώς υπήρξε αναζωπύρωση κοντά στα σπίτια της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι απομακρύνονται με ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, στον οικισμό Πευκενέα υπάρχουν πολλά σημεία με εστίες φωτιάς, καθώς και στα Σπαρτά αρχίζουν να ξαναπαίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν από αέρος και χερσαία για να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα. 

Διάσπαρτες εστίες

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επικεντρώνονται κυρίως σε δύο μέτωπα, αυτό στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος και στο Χάνι Δερβενίου.

Όσον αφορά τους ανέμους, αυτή τη στιγμή πνέουν με ένταση περίπου 4-5 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση (το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 10 PZL, 1 Σινούκ, 2 E/Π για συντονισμό από αέρος).

Στην προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σημειώνεται πως η φωτιά έκαψε δεκάδες σπίτια, κυρίως εξοχικές κατοικίες. Επίσης, στάχτη έχουν γίνει περισσότερα από 40.000 στρέμματα δάσους και προστατευόμενων περιοχών Natura στα Γεράνεια Ορη. 

«Μέχρι το βράδυ θα έχει οριοθετηθεί» λέει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής

Πάντως, την εκτίμηση ότι μέχρι το βράδυ η πυρκαγιά σε Κορινθία και Δυτική Αττική θα έχει οριοθετηθεί εξέφρασε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κολοκούρης σημείωσε επίσης ότι το έργο των πυροσβεστών δυσχέρανε η απουσία αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή. 

Τι δείχνουν οι έρευνες

Πρόσθεσε ότι για τη φωτιά τον λόγο έχει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, καύση ξερόκλαδων μέσα σε ελαιώνα στον Σχίνο Λουτρακίου φέρεται να είναι η αιτία έναρξης της πρώτης μεγάλης φωτιάς για την φετινή αντιπυρική περιόδου.

Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς έχει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα και εξετάζει ως βασικό ύποπτο έναν 90χρονο άνδρα.

Ερευνάται εάν ήταν εκείνος που αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα από ελαιόδεντρα και υλικά που ευνοούν τη εύφλεξη, σε μία ημέρα που οι άνεμοι ήταν ισχυροί και ο κίνδυνος να γιγαντωθεί μια φωτιά ήταν τεράστιος.

πηγή: toVima.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα