17.2 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χαρδαλιάς: Παράταση 14 ημερών για όλα τα περιοριστικά μέτρα-Έξοδος μέχρι τις 12

Την παράταση όλων των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στη χώρα για 14 ακόμα ημέρες, αλλά και ειδικά περιοριστικά μέτρα σε Λέσβο και Ζάκυνθο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου.

Στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, συμμετείχαν, εκτός από τον Νίκο Χαρδαλιά, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αντικαθιστά αυτή την εβδομάδα τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία εξειδίκευσε τα μέτρα που θα ληφθούν στα γηροκομεία όλης της χώρας.

«Μοντέλο Πόρου» σε Λέσβο και Ζάκυνθο

Αναφορικά με τα νέα μέτρα σε Λέσβο και Ζάκυνθο, θα εφαρμοστεί το μοντέλο Πόρου και έτσι από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (29/08) θα ισχύουν τα εξής:

  • αναστολή κάθε είδους δημόσιας εκδήλωσης
  • απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων
  • μέγιστος αριθμός ατόμων σε τραπέζι 4 άτομα εκτός αν πρόκειται για οικογένειες
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού

Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00 θα ισχύουν τα εξής:

  • απαγόρευση χώρων εστίασης και διασκέδασης από τις 00:00 έως τις 07:00
  • ανώτατο όριο 50 ατόμων για δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και συναθροίσεις.

Παράταση 14 ημερών για όλα τα περιοριστικά μέτρα

Τα περιοριστικά μέτρα που παρατείνονται για 14 ημέρες ακόμα είναι τα εξής:

  • Μέγιστος αριθμός πελατών και αποστάσεις σε καταστήματα
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από την εστίαση και τα γυμναστήρια
  • Μέτρα προστασίας σε παραλίες
  • Μέτρα προστασίας σε εκκλησίες και τόπους λατρείας, απαγόρευση λιτανειών
  • Αναστολή πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους
  • Αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κέντρα ευάλωτων ομάδων
  • Εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας
  • Απαγόρευση/αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ χωρίς φαγητό, τυχερών παιχνιδιών
  • Έλεγχοι σε πλοία από εξωτερικό και γιότινγκ
  • Περιοριστικά μέτρα σε ΚΥΤ

Παρατείνονται, επίσης, τα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Διακοπή πτήσεων από Βαρκελώνη – Μέτρα για τους ταξιδιώτες

Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι διακόπτονται οι πτήσεις από Βαρκελώνη και την ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας προς Ελλάδα από τα μεσάνυχτα τις 31ης Αυγούστους προς 1η Σεπτεμβρίου. 

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι στα χερσαία σύνορα της χώρας, έως τις 11 Σεπτεμβρίου παρατείνονται οι περιορισμοί εισόδου σε υπηκόους συγκεκριμένων ξένων χωρών, καθώς και οι περιορισμοί συνδέσεων (οδικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Παρατείνεται επίσης η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα. Ακόμη εξακολουθούν να ισχύουν τα ειδικά μέτρα για ταξιδιώτες από Ισραήλ. Επιπλέον έως τις 19 Σεπτεμβρίου θα εξακολουθήσουν να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες πτήσεων από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΑΕ, Μάλτα, Αλβανία, Β. Μακεδονία και Ισπανία, ενώ αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικό PCR για όσους έρχονται από Ολλανδία.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown, ενώ τόνισε πως αν όλοι φορούσαμε τη μάσκα για 14 ημέρες και κρατούσαμε τις απαραίτητες αποστάσεις θα είχαμε εξαλείψει τον ιό, θέλοντας να τονίσει πόσο σημαντική είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.

Ο κ. Χαρδαλιάς αφού σημείωσε ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνη για την επιτυχία της κοινής προσπάθειας», έδωσε έμφαση στην ατομική ευθύνη, αναφέροντας ως παράδειγμα μερικά περιστατικά που άτομα θετικά στον κορονοϊό δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, όπως την περίπτωση της 24χρονης κοπέλας που ενώ έμαθε ότι είχε κορονοϊό, εντούτοις συνέχισε το πρόγραμμα των διακοπών της και επιβιβάστηκε στο πλοίο με προορισμό την Σαντορίνη.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Σιωπηλοί φορείς του ιού μπορεί να είναι όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές

Τα σταθερά υψηλά κρούσματα στη χώρα μας, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, καθώς και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, δείχνουν μια ήπια αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης, σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επίσης αναφέρθηκε στη μικρή ηλικία των ατόμων με κρούσματα, με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι έχουμε μια παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά από άτομα 20-30 ετών, που είναι «σιωπηλοί» φορείς και άρα δύσκολο να ιχνηλατηθούν.

Τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη οι νέοι, κυρίως, που επιστρέφουν από τις διακοπές να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί δραματικά η εξάπλωση στο οικείο περιβάλλον.

Σημείωσε ότι ο έλεγχος της επιδημίας αποτελεί κοινωνική προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις έχουν διπλό στόχο, τον έλεγχο της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα