15.6 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Ψηφίζεται σε λίγες μέρες ο νόμος για τη συνεπιμέλεια των παιδιών

Η νομοθετική μεταρρύθμιση για συνεπιμέλεια των παιδιών, η οποία αποτελεί επιτακτική ανάγκη των καιρών, καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν με τα παιδιά πολλές φορές να γίνονται μέσο αντιπαράθεσης ή ακόμα και εκδίκησης, έρχεται να αλλάξει τον ρου του οικογενειακού δικαίου. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» για αυτή τη φλέγουσα νομοθετική μεταρρύθμιση.

«Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο έχει τύχει μιας βασικής νομοθέτησης από το 1983 και ενώ περάσαν περίπου 40 χρόνια από την τελευταία αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, νομίζω ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι  η κοινωνική πραγματικότητα και ο τρόπος με τον οποίο πλέον προσεγγίζονται σύγχρονα ζητήματα έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης, υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που με έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγιζαν το ζήτημα  και φρόντιζαν κατά κάποιο τρόπο να μου το κάνουν γνωστό, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται η πραγματική ανάγκη μιας νομοθετικής παρέμβασης, η οποία θα έδινε λύση σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».

«Όλοι μας λίγο ή πολύ είμαστε κοινωνοί μιας πραγματικότητας, που πολλές φορές τα παιδιά εργαλειοποιούνται, γίνονται το αντικείμενο ουσιαστικά της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρισμένων  γονιών και βεβαίως αυτό από μόνο του σαν γεγονός προβάλει την πολύ μεγάλη ανάγκη να προβούμε σε μία νομοθέτηση, η οποία θα έχει σαν κύριο στόχο, σαν βασική μέριμνα τη διαφύλαξη του συμφέροντος του παιδιού», τόνισε ο Υπουργός.

Ενώ επεσήμανε ότι «μέσα από μια πολύ μεγάλη συζήτηση που έχει προηγηθεί για σχεδόν ένα χρόνο και μετά από μια διαβούλεψη που έχει υπάρξει μεταξύ εμού και των πολιτικών κομμάτων αλλά βεβαίως και όλων των φορέων, οι οποίοι έχουν κάποιο συγκριμένο ενδιαφέρον για την αλλαγή της συγκριμένης νομοθεσίας, επιχειρούμε για πρώτη φορά να αλλάξουμε τη βασική φιλοσοφία, ώστε μετά τη διάσταση των γονέων να περάσουν από τη μονοδιάστατη άσκηση της γονικής μέριμνας από τον ένα γονέα, στην από κοινού πλέον άσκηση και από τους δύο γονείς, πάντοτε με βάση το πραγματικό συμφέρον του παιδιού».

Η γονική μέριμνα είναι ένας υπέρτερος όρος της συνεπειμέλειας, δηλαδή συμπεριλαμβάνει τη συνεπιμέλεια. Αυτό που είναι τεράστιας σημασίας σύμφωνα με τον Υπουργό είναι ότι καθιερώνεται για πρώτη φορά ελάχιστο μαχητό τεκμήριο επικοινωνίας κατά το 1/3  του χρόνου μεταξύ των δύο γονέων, το οποίο μπορεί να φθάνει έως και το ½  ανάλογα με τις συνθήκες.

Επειδή υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε περίπτωση (όπως το να μένουν μακριά οι δύο γονείς), αφήνεται στη δικαιοσύνη να κρίνει μέσα σε ένα χρόνο, σε ποιους χρόνους μπορεί να εφαρμόζεται το ελάχιστο μαχητό τεκμήριο της επικοινωνίας, εφόσον δεν υπάρχει προφορική συμφωνία των γονέων νωρίτερα.

Ο Υπουργός υπογράμμισε την τεράστια σημασία του να μεγαλωνεί ένα παιδί έχοντας τη φυσική παρουσία και των δύο γονιών λέγοντας ότι, «εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη κουλτούρα, από τη στιγμή που υπάρχει το ελάχιστο μαχητό τεκμήριο της επικοινωνίας, να προσπαθούν οι δύο γονείς να τα “βρίσκουν” μεταξύ τους και να μην φτάνουμε στο σημείο το παιδί να μεγαλώνει χωρίς τη φυσική παρουσία και των δύο γονιών»

Εφόσον έχουν περίπου καταλήξει στο νομοθετικό σχεδιασμό ο κ, Τσιάρας θεωρεί ότι την άλλη εβδομάδα θα τεθεί στη Γραμματεία της κυβέρνησης προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία της διαβούλευσης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα