12.8 C
Néa Smýrni
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Όλη η αλήθεια για τις εξελίξεις στον ΕΟΠΠΥ

eoppyΤίτλοι τέλους για τον ΕΟΠΥΥ… έρχεται το ΠΕΔΥ
 
Στην εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και εντάσσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ. 
Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο αλλά η σχετική απόφαση όμως λαμβάνεται από τον διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν όμως τους ασφαλισμένους αφού καθώς επί σειρά ετών η άμεση πρόσβαση στα νοσοκομεία ακόμη και για μικρά περιστατικά ήταν εύκολη αλλά και ανεξέλεγκτη. Η πρόσβαση στην δευτεροβάθμια Φροντίδα θα γίνεται μετά από την επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό. Τι όμως είναι ο οικογενειακός γιατρός πως θα γίνεται η επιλογή πόσες φορές θα μπορεί ο ασφαλισμένος να αλλάζει γιατρό τις ειδικότητες θα προβλέπονται. Στα παραπάνω ερωτήματα δίνονται απαντήσεις από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Τι αναφέρει ο νόμος για τον Οικογενειακό Γιατρό
Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρέχονται και από οικογενειακούς ιατρούς στα ιατρεία τους και κατ’ οίκον.
Ο οικογενειακός ιατρός παρέχει όλες τις βασικές υπηρεσίες υγείας ώστε να διασφαλίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ειδικότερα ο Οικογενειακός Γιατρός:
Αναλαμβάνει τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων και καταστάσεων στην κοινότητα, των μειζόνων παραγόντων κινδύνου και των εμβολιασμών, καθώς και των υπηρεσιών φροντίδας υγείας και αποκατάστασης,
Συμβουλεύει, υποστηρίζει, προσανατολίζει και καθοδηγεί υπεύθυνα τον ασθενή και την οικογένεια μέσα στο σύστημα υγείας.
Επιμελείται της παραπομπής των πολιτών στα άλλα επίπεδα περίθαλψης. Ο αριθμός και το είδος των παραπομπών, καθώς και το είδος των εξετάσεων αλλά και των δοκιμασιών που εξυπηρετούν προληπτικές δραστηριότητες οφείλουν να ακολουθούν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές με βάση τα διεθνή πρότυπα,
Επιμελείται της δημιουργίας και τήρησης του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και το συντονισμό της φροντίδας, καθώς και την αποτελεσματικότητά της. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.
Καθήκοντα οικογενειακού ιατρού μπορούν να ασκούν όλοι οι ιατροί με τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής.
Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον οικογενειακό του ιατρό από το σύνολο των οικογενειακών ιατρών της οικείας Δ.Υ.Πε. Η αλλαγή του προσώπου του οικογενειακού ιατρού του δικαιούχου είναι δυνατή μόνο μία φορά στη διάρκεια του έτους, όπως επίσης και κάθε άλλη φορά που συμφωνούν ο δικαιούχος και ο οικογενειακός ιατρός. Ο ιατρός που έχει επιλεγεί από δικαιούχο, ως οικογενειακός ιατρός του, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την επιλογή για σοβαρούς προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Η επιλογή του οικογενειακού ιατρού των ανηλίκων και όσων τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση γίνεται από τα πρόσωπα που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο αριθμός των δικαιούχων που μπορούν να επιλέξουν τον ίδιο οικογενειακό ιατρό, ο αναγκαίος αριθμός των οικογενειακών ιατρών ανά Δ.Υ.Πε, ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής τους, η διαδικασία ανάθεσης καθηκόντων οικογενειακού ιατρού σε ιατρούς των Κέντρων Υγείας, ο τρόπος παροχής υπηρεσιών και το περιεχόμενο τους, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οικογενειακών ιατρών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών καθορίζονται τα ζητήματα που διέπουν έννομες σχέσεις των οικογενειακών ιατρών με τις Δ.Υ.Πε και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Επίσης στο νέο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ),οι ανασφάλιστοι θα έχουν πρόσβαση στο Δίκτυο του ΠΕΔΥ.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω όμως για τον ασφαλισμένο με τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Έως σήμερα ο ασφαλισμένος έκλεινε απευθείας ραντεβού ώστε επισκεφθεί είτε τον γιατρό του ΕΟΠΥΥ είτε να κλείσει ραντεβού σε συμβεβλημένο γιατρό του Ταμείου είτε να πάει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Πλέον σημείο αναφοράς για κάθε ασφαλισμένο είναι ο οικογενειακός γιατρός. Αυτός λοιπόν θα είναι υπεύθυνος να εκτιμήσει την κατάσταση, να προσανατολίσει των ασθενή και κατ’ αρχάς μπορεί αυτός να κάνει διάγνωση και να δώσει θεραπεία για το πρόβλημά του ασθενή ή να τον παραπέμψει σε άλλον γιατρό, για εξετάσεις σε κάποιο κέντρο ή νοσοκομείο κ.λπ.
Επιλογή Οικογενειακού γιατρού
Σε περίπου σε δύο μήνες, θα ανακοινωθούν οι λίστες με τους γιατρούς ανά περιοχή αφού το υπουργείο Υγείας σήμερα ανακοίνωσε προσλήψεις 1000 οικογενειακών γιατρών. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι μέσα σε έναν χρόνο να πάρετε τηλέφωνο και να κλείσετε ραντεβού. Για να γίνει αυτό, το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει ειδικό κεντρικό τηλεφωνικό αριθμό.
Στο πρώτο ραντεβού με τον ασθενή ο οικογενειακός γιατρός θα κάνει καταγράψει όλο το ιατρικό ιστορικό. Ο γιατρός θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στον πολίτη, καθώς θα αμείβεται από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Με τον νέο νόμο για το ΠΕΔΥ θεσπίζεται και ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) όπου θα περιέχει όλο το ιατρικό ιστορικό του ασφαλισμένου. Οι οικογενειακοί γιατροί που θα στελεχώσουν το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα ενημερώνουν διαρκώς τον εν λόγω φάκελο, ο οποίος θα ακολουθεί τον ασθενή σε κάθε του βήμα. Σύμφωνα με τον νόμο, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) θα αποτελείται από ιατρικές πληροφορίες που παράγονται σε οποιονδήποτε φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας. Όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον οικογενειακό γιατρό χωρίς καμία εξαίρεση αφού θα είναι υπεύθυνος και για τις προληπτικές εξετάσεις του ασφαλισμένου . Έτσι για πρώτη φορά θεσπίζονται υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για όλους τους ασφαλισμένους. Εάν ο ασφαλισμένος έχει ένα έκτακτο περιστατικό και π.χ. πρέπει να πάει σε γαστρεντερολόγο, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορεί να πάει απευθείας ή θα χρειάζεται να πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό;
Η απάντηση είναι ότι θα μπορεί να πάει απευθείας στον ειδικό του ΕΟΠΥΥ, αλλά ο ειδικός γιατρός που θα εξετάσει τον ασθενή θα ενημερώσει για τη διάγνωση τον οικογενειακό γιατρό. Ο ασθενής με χρόνιο πρόβλημα δεν θα χρειάζεται να ενημερώνει τον οικογενειακό γιατρό εαν πήγε σε ειδικό γιατρό αφού ο ειδικό γιατρός θα ενημερώνεται αυτόματα από τον οικογενειακό γιατρό. Με το νέο σύστημα αλλάζει η διαδικασία που θα μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στα νοσοκομεία που θεωρούνται δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες μονάδες Υγείας αφού θα χρειάζεται υποχρεωτικά παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό. Αυτό όμως δεν θα ισχύει εάν για παράδειγμα ασθενής έχει ένα έκτακτο περιστατικό όπως ένα τροχαίο και θα χρειαστεί άμεσα πρώτες βοήθειες αφού η διακομιδή του θα γίνεται αμέσως στο νοσοκομείο .Αντίθετα όμως για μία προγραμματισμένη επέμβαση όμως θα πρέπει ο οικογενειακός γιατρός να έχει  κανονίσει το ραντεβού.
Με το νέο σύστημα, ο ασθενής θα παίρνει τηλέφωνο τον οικογενειακό γιατρό του και θα του περιγράφει την κατάσταση που αντιμετωπίζει. Εκείνος, βλέποντας παράλληλα το ιστορικό και έχοντας την πλήρη εικόνα του ασθενούς του θα μπορεί όχι απλώς να τον παραπέμψει στην κατάλληλη ειδικότητα αλλά και να κρίνει εάν και πόσο επείγον περιστατικό είναι, να κρίνει εάν θα τον δει ο ίδιος εκείνη τη στιγμή ή θα τον παραπέμψει σε κάποιο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και να μην πάνε στον οικογενειακό γιατρό τους. Ο ασθενής όπως αναφέρει και ο νόμος θα μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το χρόνο ενώ σε περίπτωση αλλαγής πόλης κατοικίας κτλ η αλλαγή του οικογενειακού γιατρού θα γίνεται άμεσα και χωρίς χρονικό περιορισμό. Για πρώτη φορά και οι ανασφάλιστοι θα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους αφού θα έχουν και αυτοί υποχρέωση επιλογής οικογενειακού γιατρού αλλά δεν θα έχουν της ασφαλιστικής κάλυψης σε παροχές υγείας .Οι ασφαλισμένοι των άλλων ταμείων που δεν εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ δεν θα έχουν οικογενειακό γιατρό αφού δεν αφορά μόνο τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Τι θα ισχύσει για τα πολυιατρεία
Ο νόμος για το ΠΕΔΥ προβλέπει ότι τα πολυϊατρεία θα κλείσουν και θα τεθούν αυτόματα σε διαθεσιμότητα οι περίπου 8.000 γιατροί και το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό τους.
Αυτά θα ξανανοίξουν σ’ ένα μήνα, όταν λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας όλου του προσωπικού. Όμως, για να είναι πλήρως λειτουργικά, θα χρειαστεί άλλος ένας μήνας για προσλήψεις επικουρικών γιατρών που θα «αντικαταστήσουν» όσους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ επιλέξουν να μην ενταχθούν στο νέο σύστημα.
Τα νέα πολυϊατρεία θα παρέχουν υπηρεσίες στο σύνολο των πολιτών και όχι μόνο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ, σε επόμενο χρόνο, κάποια από αυτά θα εφημερεύουν. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο, οι επισκέπτες των πολυϊατρείων να καταβάλλουν το εισιτήριο των 5 ευρώ, που ισχύει σήμερα για επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ. Ελπίζουμε αυτή η αλλαγή, να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας και να διευκολύνει την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα