15.6 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

1 στους 6 νέους ζει με σοβαρές υλικές & κοινωνικές στερήσεις

Σε μία ακόμη λίστα φαίνεται πως διαπρέπει η χώρα με την… «καταπληκτική ποιότητα ζωής». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το 7% των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις το 2020. Στη χώρα μας βέβαια, το ποσοστό αυτό, δεν είναι απλώς μεγαλύτερο, είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ, με 16%.

Αυτό σημαίνει, πως ένας στους έξι νέους 15 έως 29 ετών αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις. Εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί, μήπως κάνει λάθος η Eurostat;

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για μια χώρα με «καταπληκτική ποιότητα ζωής», αναφέροντας συγκεκριμένα: «Αν μπορεί να προσφέρει καλή εργασία και καλές απολαβές, για κάποιον ο οποίος είναι Έλληνας η επιστροφή είναι περίπου μονόδρομος και αυτό είναι κάτι που αρχίζουμε και το βλέπουμε να γίνεται».


Σε σύγκριση με το 2019, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Όσον αφορά στο ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης στο σύνολο του πληθυσμού της ΕΕ ήταν το ίδιο (7%).

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό νέων που υπέστησαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις το 2020 καταγράφηκε στη Ρουμανία (24%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (21%) και την Ελλάδα (16%).

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό ήταν μικρότερο από 3% σε 11 από τα 26 κράτη μέλη με διαθέσιμα στοιχεία: Λουξεμβούργο, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Σλοβενία, Πολωνία, Ολλανδία, Τσεχία, Κύπρος, Σουηδία και Αυστρία.

Συγκρίνοντας το 2020 με το 2019, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης για τους νέους καταγράφηκαν στη Ρουμανία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία (+3 ποσοστιαίες μονάδες. Ενώ, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία (κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες), στη Φινλανδία, στην Ελλάδα και στην Κροατία (κατά 1 ποσοστιαία μονάδα).

Συγκρίνοντας το 2020 με το 2019 μεταξύ των υποηλικιακών ομάδων, η Ρουμανία κατέγραψε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά των ατόμων ηλικίας 15-19 ετών και των ατόμων ηλικίας 25-29 ετών που αντιμετώπιζαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις (περίπου +4 ποσοστιαίες μονάδες). Όσον αφορά τους νέους 20-24 ετών, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (+5 π.μ.).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Σλοβακία (-4 π.μ. στους νέους 15-19 ετών), στη Μάλτα (-3 π.μ. μεταξύ των νέων 20-24 ετών) και στην Ελλάδα (-2 π.μ. μεταξύ των ατόμων 25-29 ετών).

Πηγή: www.rosa.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα