18.8 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

ΚΕΔΕ: Συμβολικό κλείσιμο των Δήμων την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού

kedeΤο συμβολικό κλείσιμο όλων των Δήμων την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας, αιρετών κι εργαζομένων στους Δήμους, προς το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή των Ελλήνων , αποφάσισε μεταξύ άλλων η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών , με μοναδικό αντικείμενο την οικονομική κατάστασή τους. Και προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της , αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά της.



Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ , ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το πλαίσιο μιας σειράς δράσεων στις οποίες θα προβούν από τις επόμενες κιόλας ημέρες . Εκτός από το συμβολικό κλείσιμο , αποφασίστηκε επίσης η αποστολή επιστολής σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων, από τους οποίους θα ζητείται να μην δώσουν ψήφο σε κανένα νομοθέτημα που θα θίγει τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης. Ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, κατά την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού του 2016, ενημέρωση της Κοινής Γνώμης αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Στην περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα , εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ της ΚΕΔΕ να αποφασίσει τη σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων , τη διακοπή όλων των επιδόσεων προς τους δημότες, τη διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας κι αποκομιδή από όλες τις κρατικές υπηρεσίες (ύδρευση – αποχέτευση) , τη μη παραλαβή απορριμμάτων από παραχωρησιούχους, τον συμψηφισμό των φόρων που πρέπει να αποδοθούν για τα χρέη του Δημοσίου προς τους Δήμους, τη διακοπή παροχής στοιχείων και πληροφοριών σε κρατικούς φορείς κ.α . Τα αιτήματα που ενέκρινε η ΓΣ της ΚΕΔΕ είναι τα εξής:

– Να μπει τέλος στη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων και να αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
– Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ, για την Αυτοδιοίκηση.
– Άμεση κατάργηση του άρθρου 13 του Ν.4337/2015.
– Ένταξη όλων των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων των δήμων στο πρόγραμμα αποπληρωμής τους μέσω των εσόδων της δανειακής σύμβασης.
– Κατάργηση της ΠΝΠ που αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων
– Αντιμετώπιση του χρέους των Δήμων της χώρας με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κεντρικής Κυβέρνησης, με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης με το υπόλοιπο δημόσιο χρέος και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.
– Απελευθέρωση των προσλήψεων στους Δήμους για τις κοινωνικές δομές και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
– Άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων 2 δισ. ευρώ
– Συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στο σχέδιο Γιούνκερ, σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 10% , καθώς και με τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.
– Δημιουργία ενός νέου ΘΗΣΕΑ, τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα αφορά μόνον τους Δήμους.
– Ενεργητική συμμετοχή των Δήμων στην υλοποίηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
– Μεταφορά των έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί στο νέο ΕΣΠΑ και την κάλυψη όσων δεν μεταφερθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, να καλύψει η Κυβέρνηση τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια από τυχόν αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για την μη ολοκλήρωση των έργων και τους αναδόχους των έργων από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
– Άμεση ανάκληση όλων των απαράδεκτων ρυθμίσεων με τις οποίες μας αφαιρούνται οι εδώ και δεκαετίες θεσμοθετημένοι πόροι (φόρος ζύθου, ανταποδοτικά τέλη για παραχωρησιούχους Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ, κ.λπ.)
– Αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ στους δήμους σύμφωνα με πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ.
– Άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου “σκούπα” του υπουργείου Εσωτερικών με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις που έχει διατυπώσει η ΚΕΔΕ.
– Οικονομική ενίσχυση των Δήμων της χώρας που σηκώνουν το κύριο βάρος φιλοξενίας χιλιάδων προσφύγων.
– Να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική, έτσι ώστε από τη Συνταγματική Αναθεώρηση να προκύψει ο διττός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως θεμελιώδης πολιτικός θεσμός έκφρασης της “τοπικής δημοκρατίας” και της “τοπικής αυτονομίας”, όπως ορίζεται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ) και ως διοικητικός θεσμός που συναποτελεί με την κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση το ενιαίο διοικητικό σύστημα της χώρας.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα