Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές, προπονητές, βετεράνοι, παράγοντες και φίλοι της άρσης βαρών συστρατεύονται στην «Ομάδα Πρωτοβουλίας Διάσωσης Άρσεως Βαρών» για τη διάσωση του αθλήματος κατηγορώντας ευθέως τον Πύρρο Δήμα ως βασικό υπεύθυνο για την καταβαράθρωση του αθλήματος. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο πως επέλεξαν τον Μίλωνα ως σημείο εκκίνησης της προσπάθειας αναγέννησης της Άρσης Βαρών, στην αίθουσα απ όπου ουσιαστικά ξεκίνησαν όλοι οι Ολυμπιονίκες του αθλήματος και ο Πύρρος Δήμας, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στο κλειστό.
Με μπροστάρη τον γνωστό γυμναστή και καθηγητή των ΤΕΦΑΑ Γιάννη Γέροντα μεγάλες δόξες του αθλήματος και σχεδόν όλη η περίφημη «ντριμ τιμ» (Βαλέριος Λεωνίδης, Παύλος Σαλτσίδης, Λεωνίδας Σαμπάνης, Γιώργος Τζελίλης, Βίκτωρας Μήτρου, Ιωάννα Χατζηιωάννου, Χρήστος Σπύρου κ.α.) συσπειρώνονται ενάντια στην διοίκηση της ομοσπονδίας άρσεως βαρών (ΕΟΑΒ) και στις επιλογές του Πύρρου Δήμα.
«Ξεκάθαρο μήνυμα διάσωσης της άρσης βαρών»
«Όλοι αναγνωρίζουμε την προσφορά και την αθλητική αξία του Πύρρου Δήμα. Υπήρξε ο σπουδαιότερος αθλητής για την ελληνική άρση βαρών. Διοικητικά όμως απέτυχε παταγωδώς. Μετά από 12 χρόνια διοίκησης οδήγησε το άθλημα μας στην ανυποληψία και στην καταστροφή και είμαστε όλοι πλέον εδώ για να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα διάσωσης του αθλήματος», είπε ο Χρήστος Σπύρου ο οποίος οργάνωσε και συντόνισε τη συνέντευξη Τύπου.
Δίπλα στην αίθουσα «Πύρρος Δήμας»
Σημειωτέων πως η πρώτη παρουσίαση της νέας κίνησης έγινε στην ιστορική έδρα του Μίλωνα πλάι στο γυμναστήριο με την ονομασία «Πύρρος Δήμας» όπου ξεκίνησε την καριέρα του ο χρυσός Ολυμπιονίκης. Ωστόσο ο Μίλωνας πριν από 2,4 χρόνια οδηγήθηκε στην αναστολή του τμήματος μετά από ένα περιστατικό ντόπινγκ της ομάδας που προπονητής ήταν αδελφός του Πύρρου Δήμα, ο Οδυσσέας.
«Το γεγονός ότι ο Μίλων για πρώτη φορά μετά από καιρό ανοίγει τις πόρτες του στον κόσμο της άρσης βαρών είναι σημαδιακό. Πόνεσε η καρδιά μου να βλέπω κλειστή την αίθουσα που κάποτε μεγαλουργούσαμε. Ο Μίλων θα επιστρέψει, όπως θα επιστρέψουν και άλλοι σύλλογοι που έβαλαν λουκέτο στο τμήμα της άρσης βαρών λόγω της ανυποληψίας και της υποβάθμισης. Εβαλαν ακόμα λουκέτα ο Εθνικός Γ.Σ., ο Τύρναβος, η Βούλα Πατουλίδου, Μακεδονία κ.α.»
«Μόνο τα κουτάβια φοβούνται»
Στη συνέχεια ο Γιάννης Γέροντας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους παράγοντες των σωματείων που θα ψηφίσουν στις εκλογές:
«Οταν ο Δήμας ανέλαβε την ομοσπονδία υπήρχαν 130 ενεργά σωματεία. Σήμερα ψηφίζουν μόνο 38 και είμαστε κοντά στα όρια για αναστολή λειτουργίας του αθλήματος. Ένα έχω να πω πως τους εκπροσώπους των σωματείων και τους ανθρώπους του αθλητισμού και της άρσης βαρών. Μην φοβάστε. Μόνο τα κουτάβια φοβούνται, όχι αυτοί που σήκωσαν τη μπάρα», πρόσθεσε ο Γιάννης Γέροντας ο οποίος επί σειρά ετών ήταν γυμναστής της μεγάλης ομάδας του Μίλωνα αλλά πλέον μένει στα Χανιά και καλλιεργεί τόσο την άρση βαρών όσο και το βόλεϊ στο οποίο θήτευσε ως συνεργάτης του ομοσπονδιακού προπονητή Χιλμπέρτο Ερέρα.
«Μας απειλεί, πλέον θα είμαστε απέναντι»
Οσο για τον Πύρρο Δήμα είπε: «Εκτιμώ τη μέγιστη παρουσία του. Σας αποκαλύπτω πως έκανα προσπάθεια πριν λίγες ημέρες να τον φέρω κοντά μας. Να του δείξω τα λάθη του αλλά αρνήθηκε πεισματικά. Απάντησε με ειρωνείες και μας κατηγόρησε. Μας απειλεί με μηνύσεις. Έκανα την προσπάθεια μου να τον φέρω κοντά μας. Αρνήθηκε. Από εδώ και πέρα θα είμαστε απέναντι αν και η πόρτα μας θα είναι πάντα ανοικτή. Θέλουμε να φτιάξουμε την άρση βαρών και όχι τις καριέρες μας».
«Δεν τον στηρίζουν Αυγενάκης, Μαυρωτάς»
Στο πάνελ βρέθηκε και ο Βαλέριος Λεωνίδης ο οποίος είπε: «Ωρίμασε η στιγμή για να γίνει κάτι για το άθλημα. Ο Πύρρος ήταν ο πρώτος πρέσβης του αθλήματος, βάλαμε όλοι πλάτη σε ότι επιχείρησε, αλλά οι προσωπικές του φιλοδοξίες ήταν πιο δυνατές από το ενδιαφέρον του για την άρση βαρών. Όσοι τον βοήθησαν απομακρύνθηκαν με αισχρό τρόπο. Δεν πάει πιο κάτω το άθλημα μας και ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά». Ο Λεωνίδης αποκάλυψε ακόμα πως πριν τρεις ημέρες συναντήθηκε με τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ όπως τόνισε μαζί με τον Χρήστο Σπύρου θα φτάσουν τις καταγγελίες τους μέχρι τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Ο Δήμας γυρίζει και λέει πως έχει την στήριξη του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη και του ΓΓΑ Γιώργου Μαυρωτά. Ρώτησα τον υπουργό εάν ισχύει κάτι τέτοιο. Μου το διέψευσε και μου είπε πως μέχρι τις εκλογές δεν επιθυμεί εμπλοκή. Εάν δεν δούμε ανταπόκριση θα φτάσουμε μέχρι τον πρωθυπουργό».
Η παρέμβαση με νόημα του Ιακώβου
Εντύπωση προκάλεσε και η παρέμβαση του Χρήστου Ιακώβου ο οποίος ήταν στο ακροατήριο και λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της παρουσίασης της Ομάδας Πρωτοβουλίας τοποθετήθηκε με νόημα διατηρώντας ωστόσο αποστάσεις από τι καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης:
«Και αυτά εδώ είναι παιδιά μου και ο Πύρρος είναι παιδί μου. Εννοώ αθλητικά παιδιά μου. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε άλλο την άρση βαρών να παραπαίει. Ήρθε η ώρα για αλλαγή στην άρση βαρών. Δυστυχώς ο Πύρρος δεν είχε ποτέ καλούς συμβούλους. Στα κρίσιμα σημεία έκανε κακές επιλογές. Μετά τον πήρε η κάτω βόλτα και τα λάθη ήταν διαδοχικά. Θεωρώ πως τα πιο σοβαρά λάθη έγιναν από τη στιγμή που έδιωξε τον Βαλέριο Λεωνίδη από ομοσπονδιακό. Οι λάθος αποφάσεις δεν είναι ζήτημα αλαζονείας αλλά λάθος επιλογών στις κρίσιμες στιγμές».
Καταγγελίες για κακοδιαχείριση
Νωρίτερα ο Χρήστος Σπύρου αναφέρθηκε σε θέματα κακοδιαχείρισης της ομοσπονδίας αλλά και στην πρόθεση του Πύρρου Δήμα να βάλει πρόεδρο «αχυράνθρωπο» αλλά και την παράλληλη συνεργασία του με την ομοσπονδία των ΗΠΑ ως προπονητής:
«Κάποτε η ομοσπονδία λάμβανε 1,6 εκ. Ευρώ επιχορήγηση και τώρα λαμβάνει 360.000 το χρόνο. Δίνουν 200 Ευρώ το μήνα στους τελευταίους δύο – τρεις διεθνείς αθλητές. Εδιωξαν ή πολέμησαν κάθε αθλητή, προπονητή και παράγοντα που τόλμησε να μιλήσει για τα αυτονόητα. Δεν υπάρχει ανάπτυξη, διαλυθήκαμε».
Η παράλληλη συνεργασία
Μεγάλη βαρύτητα έδωσε ο Σπύρου στο ζήτημα της παράλληλης συνεργασίας του Δήμα με την ομοσπονδία των ΗΠΑ αλλά και την κάλυψη μεγάλων ποσών για τα οδοιπορικά του Δήμα στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ και έδωσε αντίγραφα των αναρτήσεων των επίσημων εξόδων στο «Διαύγεια»:
«Πως γίνεται να είναι πρόεδρος σε ένα άθλημα στην Ελλάδα και να είσαι και ομοσπονδιακός προπονητής στο ίδιο άθλημα στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ανεβαίνουν επίπεδο, αλλά εμείς διαλυθήκαμε. Πληρώθηκαν εισιτήρια στις ΗΠΑ με λεφτά της ομοσπονδίας, ξοδεύτηκαν πάνω από 10.000 Ευρώ για περιοδείες στη βόρειο Ελλάδα».
Τα «κροσφιτάδικα» προς άγρα ψήφων
Ο Γιάννης Γέροντας κατήγγειλε σχέδιο του Πύρρου Δήμα να δώσει ρόλο σε ιδιωτικά γυμναστήρια crossfit που με τη σειρά τους δημιουργούν συλλόγους που μελλοντικά θα έχουν δικαίωμα ψήφου: «Η καταστροφή μας είναι τα γυμναστήρια κρος φιτ, τα λεγόμενα “κροσφιτάδικα”. Ο Δήμας βλέπει πως οι σύλλογοι διαλύονται ή του γυρίζουν την πλάτη και θέλει να δημιουργήσει νέα σωματεία που θα τον ψηφίζουν. Επίσης δημιουργεί σωματεία σφραγίδες με έδρες χωριά στα βουνά της Πίνδου, της Ηπείρου και της Αιτωλοκαρνανίας που βρίσκεται η καταγωγή των στενών συνεργατών του και συμβούλων του. Θα αντισταθούμε και θα ενημερώσουμε και την αθλητική ηγεσία».
«Δεν θα είμαι πρόεδρος»
Στον επίλογο της τοποθέτηση του ξεκαθάρισε πως θα ηγηθεί ξεκάθαρα με στόχο την ανατροπή της διοίκησης του Πύρρου Δήμα αλλά δεν θα είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας καθώς πλέον είναι μόνιμος κάτοικος Χανίων.
Αυτά θα πράξουμε…
Σχετικά με τα πλάνα δράσης η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Διάσωσης Άρσεως Βαρών» δεσμεύτηκε:
- Κατάργηση παράβολου συμμετοχής στους αγώνες και χωρίς επιβάρυνση διαμονή, διατροφή και προσέλευση αθλητών και προπονητών στους αγώνες.
- Περισσότεροι αγώνες (πανελλήνιοι, περιφερειακοί ή τοπικοί), πέραν των Πανελληνίων πρωταθλημάτων, ώστε να δοθούν κίνητρα στους αθλητές και ιδιαίτερα των μικρών ηλικιών.
- Υλικοτεχνική ενίσχυση των συλλόγων, που αποτελούν τα φυσικά κύτταρά ανάπτυξης και παραγωγής αθλητών.
- Προσπάθεια προσέλκυσης νέων παιδιών, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα σχολεία.
- Η οικονομική διαφάνεια, η αναδιανομή των κονδυλίων και η εξοικονόμηση πόρων θα λειτουργήσουν αποκλειστικά και μόνο υπέρ των αθλητών, των προπονητών και των συλλόγων.
- Ισονομία και αξιοκρατία, χωρίς διακρίσεις σε αθλητές, προπονητές και συλλόγους.
- Καμία καταβολή οδοιπορικών στα μέλη του Δ.Σ. για μετακινήσεις, πέραν των αναγκαίων και εφόσον το προβλέπει ο νόμος.
- Δημιουργία ομάδας δημοσίων σχέσεων, που θ’ αποτελείται από αθλητές υψηλών διακρίσεων του παρελθόντος και όχι ΜΑΝΑΤΖΕΡ.
- Τηλεδιάσκεψη κάθε 40 ημέρες των προπονητών των συλλόγων με την Τεχνική Επιτροπή (Τ.Ε.).
- Η Τ.Ε. θα έχει ως μέλη και δυο προπονητές συλλόγων, που θ’ αλλάζουν κάθε 6 μήνες.
- Επαναλειτουργία του συλλόγου προπονητών.
- Στοχεύουμε στην εισαγωγή της Άρσης Βαρών σε πολλά αθλήματα δημιουργώντας, υπό την ΕΟΑΒ, πιστοποιημένη σχολή φυσικής προετοιμασίας, μ’ εξειδίκευση στη δύναμη και σε όλες τις εκφάνσεις αυτής.
- Επαφές με σχολές (οι λεγόμενες ακαδημίες) ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και άλλων αθλημάτων και πραγματοποίηση σεμιναρίων, που θα τονίζουν τη σημασία της άρσης βαρών για όλο το φάσμα του αθλητισμού για τη δημιουργία νέων αθλητών και ότι το άθλημα επιδρά θετικά στην σωματική ανάπτυξη, αυξάνοντας την μυϊκή και την οστική μάζα. Άρα, καταπολεμά την οστεοπόρωση.
- Δημιουργία, μακροπρόθεσμα, μουσείου Άρσης Βαρών, με μετάλλια, στολές, άλλα αντικείμενα και βίντεο από τις επιτυχίες.
ethnos.gr