Καθώς τα κρούσματα σε νέους αυξάνονται, εικοσάρηδες μοιράζονται τις ιστορίες τους για το πώς ο κοροναϊός τους κατέστρεψε τη ζωή.
Οι ασθενείς αυτοί είναι αντιμέτωποι με μόνιμη ζημιά στους πνεύμονες, όπως εσωτερικές πληγές και μειωμένη αναπνευστική ικανότητα.
Ο δρ. Άντονι Φάουτσι είχε επισημάνει τον Ιούνιο ότι δεν γνωρίζουμε πότε ένας ασθενής αναρρώνει πλήρως και πότε μερικώς, καθώς επίσης και αν πράγματι υπάρχει ανάρρωση για τους βαριά ασθενείς.
Οι ιστορίες αυτών των νέων αποτελούν μια προειδοποίηση από millennials σε millenials: δεν παίζουμε με τον κοροναϊό, γιατί η ασθένεια αυτή μπορεί να αφήσει μόνιμα το σημάδι της στο σώμα μας.
«Περίπου το 80% όσων νοσήσουν με κοροναϊό θα είναι ασυμπτωματικοί ή θα έχουν ήπια συμπτώματα. Πρέπει να ανησυχούμε για το υπόλοιπο 20%», είπε στο CNN ο δρ. Luis Ostrosky-Zeichner, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Με λίγα λόγια, ένας στους πέντε ασθενείς θα περάσει την ασθένεια βαριά.
Ο 28χρονος που νιώθει σαν να έχει λέπρα
Ο Ντάνιελ Γκριν υποφέρει ακόμα από τη σοβαρή μόλυνση που τον «χτύπησε» τον Μάρτιο και τον άφησε να βήχει αίμα.
Πριν τρεις μήνες, ο 28χρονος μεταδιδακτορικός ερευνητής από το Νιούκαστλ ήταν καθ’ οδόν για τις Γαλλικές Άλπεις με φίλους του. Εμφάνισε συμπτώματα κοροναϊού και όπως πολλοί άλλοι ασθενείς, πέρασε εβδομάδες στο κρεβάτι.
Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους, η ζωή του Γκριν δεν έχει επιστρέψει στο κανονικό.
«Από τότε ανά διαστήματα με πιάνει κούραση», είπε. Κάθε μέρα έχει πρόβλημα να συγκεντρωθεί και έχει προβλήματα με τη βραχυχρόνια μνήμη του – κάτι που τον δυσκολεύει στη γραφή, την ανάγνωση και την ομιλία.
Έχει επίσης δυσκολίες στην αναπνοή. «Δεν νομίζω ότι μπορώ να αναπνεύσω πλήρως όπως πριν. Περπατάω για ένα λεπτό και μου κόβεται η ανάσα, κουράζομαι πάρα πολύ».
Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που ο Γκριν θεωρητικά ανάρρωσε από τον κοροναϊό.
Έχει χαρτί γιατρού που λέει ότι δεν πρέπει να επιστρέψει ακόμα στη δουλειά. Ο ίδιος όμως δεν έχει και πολλά να κάνει από το κρεβάτι, οπότε ασχολείται με κάποιο project πού και πού.
Τα συμπτώματα παραμένουν και είναι σοβαρά.
«Πριν δύο εβδομάδες, ένιωθα έντονη πίεση στο στήθος. Σαν να μην μπορούσα να αναπνεύσω. Αυτό ήταν το χειρότερο», περιγράφει.
Την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οδηγούσε, άρχισε να νιώθει αδυναμία. Σταμάτησε στην άκρη του δρόμου και φώναξε ασθενοφόρο. Τελικά, αποφάσισε να σταματήσει να οδηγάει από φόβο μήπως λιποθυμήσει πάνω στο τιμόνι.
Η κοπέλα του που είναι νοσοκόμα και μένει στην ίδια πόλη. Πέρα από μερικές βόλτες σε απόσταση ασφαλείας, δεν την έχει δει για μήνες.
«Όταν αισθάνομαι άρρωστος, αναρωτιέμαι αν είναι ο κοροναϊός ή αν απλά αρρωσταίνω με το παραμικρό καθώς το ανοσοποιητικό μου σύστημα είναι τόσο καταπονημένο».
Ακροβατεί μεταξύ υγείας και ασθένειας. Η ασθένεια που έχει δεν έχει οριστεί επίσημα από την ιατρική κοινότητα και δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι ακόμα ασφαλές να έρχεται σε επαφή με άλλους ή όχι.
«Νιώθω σαν να έχω λέπρα», ομολογεί.
Η 28χρονη που χρειάζεται εισπνευστήρα όταν κάνει γυμναστική
Όταν η Μόργκαν Σουάνκ αρρώστησε τα Χριστούγεννα, έστειλε στους φίλους της: «Πεθαίνω. Δεν έχω ξανανιώσει τόσο άσχημα».
Η νεαρή σεναριογράφος είχε πυρετό για τρεις εβδομάδες και είχε αοσμία για εννιά μέρες. Καθώς νόμιζε ότι είχε απλά γρίπη, αποφάσισε να ταξιδέψει αλλά λιποθύμησε στο αεροδρόμιο.
Η Σουαάκ τελικά βρέθηκε θετική σε τεστ αντισωμάτων για τον κοροναϊό τον Απρίλιο, αλλά τα πνευμόνια της είναι καταπονημένα καθώς έβηχε επί ένα μήνα.
Δεν κάπνιζε και αθλούταν τρεις φορές την εβδομάδα, οπότε δεν είχε συνηθίσει να της κόβεται η αναπνοή. Τώρα, δίπλα από τα γάντια του μποξ έχει και εισπνευστήρες.
«Πρέπει να τους χρησιμοποιώ κάθε δύο λεπτά για να τονώσω τα πνευμόνια μου».
Ακόμα και ολιγόλεπτες συζητήσεις την κουράζουν. Μιλώντας τηλεφωνικά στο CNN, λέει ότι το νιώθει στη φωνή της ότι κουράζεται.
Φοβάται πολύ μήπως ξαναρρωστήσει και αισθάνεται ότι το ανοσοποιητικό της σύστημα είναι εξασθενημένο.
«Εύχομαι να φορούν όλοι μάσκες συνέχεια. Αν πάθω ξανά οποιαδήποτε αναπνευστική λοίμωξη, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτώ»
Ο 29χρονος που βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό δύο φορές
Όταν ο Τζόρνταν Τζόσεϊ νόσησε με κοροναϊό την πρώτη φορά, ένιωθε λες και ασφυκτιούσε. Ένα από τα πνευμόνια του κατέρρευσε μερικώς εξαιτίας της ασθένειας.
«Το μεγαλύτερό μου πρόβλημα ήταν ότι μου κοβόταν η ανάσα. Ο κοροναϊός σου απομυζεί όλη την ενέργεια. Είσαι ζαλισμένος και κουρασμένος όλη την ώρα. Κοιμόμουν 13 ώρες», είπε.
Ο 29χρονος δικηγόρος βρέθηκε θετικός στον ιό την 1 Απριλίου. Είχε πυρετό και πόνο στον στήθος.
Σιγά-σιγά ανάρρωσε και βρέθηκε θετικός σε τεστ αντισωμάτων. Μάλιστα, δώρισε το πλάσμα του.
Ωστόσο, στα τέλη Ιουνίου, άρχισε πάλι να λαχανιάζει και να έχει ζαλάδες ενώ έκανε απλά πράγματα. Και βρέθηκε πάλι θετικός στον ιό.
«Απλά κούνησα το κεφάλι μου. Δεν ήθελα να το ξαναπεράσω. Ήταν απαίσιο».
Κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται πράγματι για επαναλοίμωξη ή για έξαρση από την πρώτη μόλυνση.
Ο Τζόρνταν προειδοποιεί ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πιστεύει ότι θα είναι καλά αν πάθει κοροναϊό και βρεθεί θετικός σε αντισώματα. «Δεν τα πιστεύω αυτά. Οι γιατροί μου μου είπαν ότι μπορεί να βρεθώ θετικός στον ιό και τρίτη φορά».
Ο Τζόσεϊ και η γυναίκα του δεν έχουν βγει έξω με τους φίλους τους για να πάνε για κάποιο δείπνο ή ποτό ή σινεμά από τον Φεβρουάριο.
«Δεν είναι αστείο. Είμαι νέος και υγιής και ο ιός μου έκανε αυτό. Τώρα ο κοροναϊός αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη απειλή σε σχέση με την πρώτη φορά που αρρώστησα. Και αυτό συμβαίνει επειδή όλοι βγαίνουν έξω και πάνε σε μπαρ, κλαμπ και πάρτι».
Το μήνυμα ενός 24χρονου στη γενιά του
Από το Κουίνς της Νέας Υόρκης, ο Κέβιν Γκαρσία παλεύει με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κοροναϊού. Θέλει πραγματικά οι συνομήλικοί του να παραμείνουν ασφαλείς καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται.
Ο 24χρονος φοιτητής βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Και να μην ήταν όμως, δεν αισθάνεται αρκετά υγιής για να επιστρέψει στη δουλειά.
«Λειτουργώ στο 75%. Είναι δύσκολο ακόμα και να ανέβω μία σκάλα». Πριν την πανδημία, είχε ένα πλούσιο πρόγραμμα με σχολή, δουλειά, γυμναστήριο και διασκέδαση.
Τα συμπτώματά του άρχισαν την 25 Μαρτίου, όταν και χρειάστηκε να καλέσει ασθενοφόρο. Μετά από μιάμιση εβδομάδα, ένιωθε «σαν να γινόταν πόλεμος» μέσα στο σώμα του.
Έπειτα από πάνω από δύο εβδομάδες με πόνους σε όλο του το σώμα, κούραση και γαστροεντερικά προβλήματα, κατάφερε να επιβιώσει. Αλλά η νέα του ζωή είναι διαφορετική από την παλιά.
«Είδα γιατρούς να μεταφέρουν σορούς κάθε μέρα. Άκουγα ασθενοφόρα τουλάχιστον 50 φορές την ημέρα. Χαίρομαι που είμαι ζωντανός γιατί πολλοί στην ηλικία μου πέθαναν», λέει.
Ο ίδιος θέλει να σπάσει τον μύθο ότι οι νέοι αρρωσταίνουν, γίνονται καλά και έπειτα επιστρέφουν στη ζωή τους. Τα συμπτώματα του κοροναϊού δεν είναι εκ της φαντασίας.
«Είμαστε αγχωμένοι. Έχουμε μια ασθένεια για την οποία κανείς δεν ξέρει αρκετά πράγματα. Επιβιώσαμε από αυτήν και τώρα έχουμε συμπτώματα που έρχονται και φεύγουν».
«Εύχομαι να μην είναι χρόνια ασθένεια και να μη χρειαστεί να κρεβατωθώ. Θέλω να ζήσω πολλά χρόνια ακόμα».
Θα γίνει 25 τον Δεκέμβριο, αλλά δεν σκοπεύει να το γιορτάσει. Για την ακρίβεια θέλει να αποφύγει τα πάρτι από εδώ και πέρα.
«Μετά την ισπανική γρίπη, είχαμε την ξέφρενη δεκαετία του ’20 (Roaring ’20s). Ίσως αυτό γίνει και με τον κοροναϊό. Είναι προσωρινό όλο αυτό. Μη ρισκάρετε όμως τις ζωές σας. Δεν αξίζει να πεθάνετε γι’ αυτό».
Το μήνυμά του για τους άλλους νέους είναι να φοράνε μάσκες, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να πλένουν τα χέρια τους και να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους.
«Δεν αξίζει να πεθάνει κάποιος για να διασκεδάσει δυο-τρεις ώρες. Θα διασκεδάσουμε μετά», προειδοποιεί.