Παρά τις αντιξοότητες και τις κακουχίες στο ταξίδι της φυγής, τον φόβο του άγνωστου και της μετανάστευσης, το όνειρο έμεινε ζωντανό για τον 15χρονο Ο. από τη Σομαλία και τον 16χρονο Β. από το Καμερούν, οι οποίοι πλέον παίζουν στον Πανιώνιο.
Για την επίσημη πολιτεία και τους φορείς της τα δυο παιδιά αποκαλούνται «ασυνόδευτα ανήλικα». Για όσους γνωρίζουν, όμως, το ταλέντο τους και την αγάπη τους για την μπάλα, οι επόμενοι –γιατί, όχι;- … «Αντετοκούνμπο».
Το ταλέντο, άλλωστε, δεν κρύβεται και στην περίπτωση των δυο παιδιών «ξεδιπλώνεται» στο γήπεδο του ιστορικού Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης, της ομάδας που γνωρίζει τι σημαίνει προσφυγας. Η ομάδα τα «αγκάλιασε» και τα συμπεριέλαβε στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου στα τμήματα Κ16 και Κ18 παρέχοντας τους όλα τα απαραίτητα, όπως: δωρεάν εγγραφή, μηνιαία συνδρομή, αθλητικό εξοπλισμό, ιατρικές εξετάσεις κ.α. Πάνω απ’ όλα όμως ο Πανιώνιος, η προσφυγική ομάδα από τη Σμύρνη, τους παρείχε ελπίδα, όπως υποστηρίζουν στο iefimerida,gr τα ίδια τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ξενώνα της «Ιατρικής Παρέμβασης».
Το ταξίδι στο όνειρο ξεκινά από την Αθήνα
Ο Ο. γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σομαλία. Έφτασε στην Τουρκία με αεροπλάνο, όπου και παρέμεινε για έναν μήνα. Έπειτα, πέρασε με βάρκα, μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, στην Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη παρέμεινε για δύο ημέρες στο κρατητήριο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αθήνα στον ξενώνα της «Ιατρικής Παρέμβασης», όπου διαμένει εδώ και οκτώ μήνες. Το προσωπικό του ξενώνα περιγράφει τον 15χρονο ως ένα μαχητικό, επίμονο, διεκδικητικό, συνεπή και αποφασιστικό νέο.
«Το πραγματικό ταξίδι άρχισε με το που ήρθα στην Αθήνα. Το πρώτο πράγμα που ζήτησα από το προσωπικό της δομής ήταν να μου βρουν μια ποδοσφαιρική ομάδα. Αυτό ήθελα να κάνω από μικρός. Μου αρέσει το διάβασμα και προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος. Ο στόχος μου είναι να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Είναι η δύναμή μου, η ελπίδα μου και το μεγάλο μου όνειρο. Θέλω να δουλέψω σκληρά και να το επιτύχω», λέει ο Ο. και αναφέρεται στη συνεργασία του με τον Πανιώνιo.
«Αρχικά, με δέχτηκαν σε μια ομάδα, κοντά στη περιοχή διαμονής μου, όπου πήγαινα για προπόνηση για αρκετό καιρό. Ήμουν ευγνώμων που μπορούσα να παίζω μπάλα, όμως μέσα μου κάτι μου έλεγε ότι έπρεπε να βρεθεί ένας άλλος τρόπος, να βρω μια ομάδα όπου ίσως θα μου δώσει την ευκαιρία να αγωνιστώ επαγγελματικά. Ζητούσα επίμονα από το προσωπικό να επικοινωνήσει με μια μεγάλη ομάδα. Τελικά τα κατάφερα! Τον Ιούνιο έκανε δοκιμαστικά η ακαδημία του Πανιωνίου και βρεθήκαμε εκεί να εξεταστούμε. Δεν ήμουν αγχωμένος. Ήταν η ευκαιρία μου και έπρεπε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Ο προπονητής και η ακαδημία μας δέχτηκαν. Εκείνη τη στιγμή μου έφυγε ένα μεγάλο βάρος και ένα καινούργιο ήρθε, με τη διαφορά ότι αυτό μπορώ να το διαχειριστώ, ξέρω τι να το κάνω. Σκληρή προπόνηση και αφοσίωση».
«Γεννήθηκα για να παίζω ποδόσφαιρο»
Ο Β. με καταγωγή από το Καμερούν ταξίδεψε στην Τουρκία μαζί με το θείο του και έζησε εκεί για έξι μήνες έως ότου καταφέρει να περάσει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην Ευρώπη. Έφτασε στη Λέσβο, όπου παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στον καταυλισμό της Μόριας μέχρι να μεταφερθεί στην Αθήνα και στον ξενώνα της «Ιατρικής Παρέμβασης».
«Αρχικά πήγαινα σε μια ομάδα στη Νίκαια. Η ομάδα όμως είχε πολλούς αθλητές και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω σε κάποιον αγώνα. Μετά βρέθηκε μια τοπική ομάδα της περιοχής μου, όπου ο προπονητής και ο υπεύθυνος με «αγκάλιασαν», μου έδωσαν τη δυνατότητα να παίζω και σε αγώνες και τους ευχαριστώ πολύ. Γνωστοί και φίλοι, όμως, μου έλεγαν ότι μπορώ να βρω μια επαγγελματική ομάδα ώστε να έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ σε άλλο επίπεδο. Μίλησα με τον υπεύθυνο προσωπικού του ξενώνα και τελικά βρέθηκε ο Πανιώνιος», αναφέρει ο Β. που οι φίλοι του αποκαλούν «ήρεμη δύναμη».
Και συνεχίζει: «Περάσαμε από τα δοκιμαστικά επιτυχώς και μας δέχτηκαν άνευ όρων. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη χαρά μου. Είμαι συγκεντρωμένος και θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να επιτύχω το όνειρό μου. Το ποδόσφαιρο είναι σαν να με βρίσκει από μόνο του, όπου και να είμαι. Τώρα όμως νιώθω ότι είναι η μεγάλη μου στιγμή. Γεννήθηκα γι’ αυτό».
Εφορος Πανιωνίου: Πρόκειται για ποδοσφαιρικά ταλέντα και πολύ καλά παιδιά
«Πρόκειται για ποδοσφαιρικά ταλέντα», σημειώνει ο έφορος του τμήματος Κ18 του Πανιωνίου, Σωκράτης Αυγουλάς. «Πάνω απ’ όλα είναι πολύ καλά παιδιά. Υπάκουα και συνεπέστατα στις προπονήσεις τους. Εντάχθηκαν πολύ γρήγορα στην ομάδα. Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε σχέση με τους συναθλητές τους. Το παράδειγμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο μόνο τυχαίο δεν είναι. Στη ζωή χρειάζεται κανείς μια ευκαιρία για να κάνει πράξη το όνειρο. Είναι πολύ πιθανό τα παιδιά αυτά να κάνουν καριέρα. Είμαστε δίπλα τους», τονίζει με νόημα.
75 παιδιά αναζητούν μια καλύτερη ζωή στις δομές της «Ιατρικής Παρέμβασης»
Στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που λειτουργεί η «Ιατρική Παρέμβαση», σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, βρίσκουν στέγη, σίτιση, κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συνδρομή, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ευκαιρίες περισσότερα από 75 παιδιά.
Οι ξενώνες της οργάνωσης λειτουργούν ως ένα μεταβατικό, αλλά ζεστό και στοργικό περιβάλλον. Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η ένταξη των παιδιών και εφήβων σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς ο αθλητισμός προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο σε επίπεδο σωματικής υγείας και ευεξίας, όσο και σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο. «Λαμβάνοντας υπόψη πως τα παιδιά που φιλοξενούνται στους ξενώνες έχουν ταλαιπωρηθεί, τόσο σωματικά και ψυχικά, όσο και κοινωνικά, η συμμετοχή τους σε αθλητικές δράσεις είναι όχι μόνο ωφέλιμη, αλλά άκρως απαραίτητη», σημειώνει η επικεφαλής της οργάνωσης, Ελπίδα Ευθυμιάτου.
πηγή: iefimerida.gr