15.1 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Πάνω από 20.000 κρούσματα αναμένονται σήμερα – Ποια η πιθανότητα για νέα μέτρα

Το φράγμα των 20.000 αναμένεται να σπάσει σήμερα Τρίτη ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού.

Μαζί με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, πάντως, σημειώνεται και σημαντική αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.


Οι υγειονομικές υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας προετοιμάζουν το ΕΣΥ για κάθε ενδεχόμενο, αν και όπως λένε, προς το παρόν δεν υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ. 

Η μεσοσταθμική αύξηση των κρουσμάτων ξεπέρασε το 60%  των νέων διαγνώσεων κατά την τελευταία εβδομάδα, με τους επιστήμονες να διαβλέπουν μέσα από τα προγνωστικά μοντέλα 25.000 ημερήσια κρούσματα μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη λόγω καλοκαιριού και αύξησης της κινητικότητας του πληθυσμού, όμως, αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει -όπως είπε- τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας (διασωληνωμένοι / θάνατοι).

Και πράγματι, σύμφωνα με τον επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, η αύξηση στη ζήτηση απλών κλινών Covid-19 στα νοσοκομεία βρίσκεται στο 44%, ενώ η αύξηση στην κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid-19 “είναι ήπια και δεν ξεπερνά το 3%”, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook.

«Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης. Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)», τόνισε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Τη Δευτέρα (27/6) η κάλυψη στις απλές κλίνες Covid-19 ήταν 33,01% και στις ΜΕΘ-Covid 29,24%, κάτι που σημαίνει πως -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν υπάρχει καμία πίεση στο ΕΣΥ.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα και με τα δεδομένα που έχουμε και από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα, θα είναι τέτοιο που δεν θα πιέσει το Σύστημα Υγείας και υπό αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα», σημείωσε από την πλευρά του και ο Θάνος Πλεύρης.

Προετοιμάζεται το ΕΣΥ

Παρά τα όσα λέγονται από επίσημα χείλη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θωρακίζεται κυρίως για προληπτικούς λόγους, αφού η συνεχής και απότομη αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα το πιθανότερο είναι να επηρεάσει περαιτέρω τις νοσηλείες.

Αυτό τουλάχιστον έχει αποδειχθεί από τα προηγούμενα κύματα του κορονοϊού.

Έτσι, το υπουργείο Υγείας έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς ο κυλιόμενος μέσος όρος (ΚΜΟ) επτά ημέρων στις εισαγωγές στα νοσοκομεία ανεβαίνει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 6/6 ο κινούμενος μέσος όρος (ΚΜΟ) επτά ημερών ήταν 86 νέοι ασθενείς την ημέρα, στις 15 Ιουνίου φτάσαμε τους 104, στις 23 Ιουνίου τους 152 και τη Δευτέρα 27 Ιουνίου εκτοξεύτηκε και διαμορφώθηκε στις 195 εισαγωγές ανά ημέρα.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή του διαθέσιμου προσωπικού στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, στα οποία το τελευταίο διάστημα υπήρξαν μετακινήσεις, αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις.

Ταυτόχρονα, γίνεται εκ νέου ανακατανομή στις κλινικές που θα σηκώσουν το βάρος των περιστατικών Covid, ενώ εκπονείται και σχέδιο για ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό στην περίπτωση που αυτό απαιτηθεί.

Αυτό που δυσκολεύει τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19 σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι το γεγονός πως τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη λειτουργικότητα με τα non Covid-19 περιστατικά (χειρουργεία, άλλες νοσηλείες).

Κι έτσι εάν απαιτηθεί, όπως λένε οι αρμόδιοι, η νοσηλεία περιστατικών Covid-19 να επεκταθεί δραματικά στο ΕΣΥ, θα προκληθεί ξανά σοβαρό πρόβλημα.

Δεν θα υπάρξουν μέτρα μέσα στο καλοκαίρι

Τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα, καθώς πλέον δεν υπάρχουν προστατευτικά μέτρα και η τουριστική κίνηση αυξάνεται συνεχώς.

Είναι, επίσης, σαφές πώς παρά την ανησυχία που υπάρχει, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να λάβει μέτρα με σίγουρη αρνητική επίπτωση στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ταυτόχρονα, τείνουν να κυριαρχήσουν δύο νέες υπερμεταδοτικές υπο-παραλλαγές της Όμικρον, οι οποίες έχουν ουσιαστικά «παροπλίσει» τα παλιά εμβόλια, ενώ τα νέα εμβόλια που θα προσφέρουν πραγματική κάλυψη, δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το φθινόπωρο.

Εκτόξευση του δείκτη θετικότητας

Την ίδια στιγμή, σε όλα τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς οι επιδημιολογικοί δείκτες αυξάνονται επικίνδυνα.

Για παράδειγμα, ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα εκτοξεύθηκε στο 50,89% στη Μύκονο, στο 33,51% στη Σαντορίνη, και στο 32,31% στη Μήλο.

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά, ωστόσο, δεν αποκλείεται στοχευμένα σε κάποιες περιοχές να επανέλθουν οι μάσκες σε κλειστούς χώρους μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και τον Αύγουστο.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα