Το περασμένο Σάββατο έφυγε από τη ζωή η κορυφαία ερμηνεύτρια της λαϊκής μας παράδοσης Δόμνα Σαμίου. Κάτοικος για πολλά χρόνια της Νέας Σμύρνης, η μικρασίατισσα Δόμνα Σαμίου μας άφησε σε ηλικία 84 ετών. Το «Τρυγώνα μου γραμμένη», το μικρασιάτικο «Αλατσατιανή» και το «Έχε γεια, παναγιά», ήταν οι ήχοι του κατευόδιου. Στην κηδεία της παραβρέθηκαν πλήθος καλλιτεχνών και συνεργατών της και, μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρίζα Κώχ, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Λάκης Χαλκιάς, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Νότης Μαυρουδής, η Γλυκερία και οι στενοί της συνεργάτες Νίκος Οικονομίδης και Χρόνης Αηδονίδης.
«Η Δόμνα Σαμίου ήταν ο αντίστοιχος Θόδωρος Αγγελόπουλος, που χάσαμε πρόσφατα, για την παραδοσιακή μας μουσική. Το έργο της είναι τεράστιο, μεγάλη παρακαταθήκη. Το μεράκι της και η αγάπη της να συλλέξει, να διασώσει και να διαδώσει αυτό το άγιο παραδοσιακό μας υλικό ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μας αφήσει σαν παρακαταθήκη» είπε φανερά συγκινημένος ο Λάκης Χαλκιάς.
«Είμαι διπλά στενοχωρημένος, διότι έχασα την αγαπημένη μου συγκάτοικο, συγκατοικούσαμε για 20 χρόνια σχεδόν στη Ν. Σμύρνη, στην ίδια πολυκατοικία, αλλά πέραν αυτού έχασε ο ελληνικός πολιτισμός μια σπουδαία πρέσβειρά του» είπε ο Μανώλης Μητσιάς.
«Σήμερα αποχαιρετάμε μία σπουδαία γυναίκα για τον τόπο μας για την παιδεία μας και την κουλτούρα μας, μία γυναίκα γεμάτη πάθος γιαυτό που έκανε. Αυτό που αφήνει πίσω της είναι ένα πολύ σπουδαίο έργο, για το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο βοήθησε η ελληνική πολιτεία. Η ίδια περίμενε περισσότερα, αλλά είναι μια γυναίκα, η οποία διέπρεψε στο εξωτερικό μεγάλωσε γενιές μουσικών και προσωπικά θεωρώ ότι έχασα μια σπουδαία φίλη, μια σπουδαία συμπαραστάτη, μια σπουδαία δασκάλα» δήλωσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Ο συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου Χρόνης Αηδονίδης είπε: «Είναι μεγάλη απώλεια για την παράδοση. Η Δόμνα άφησε, ευτυχώς, ένα τεράστιο έργο ηχογραφημένο για τις επόμενες γενιές. Ήταν ακούραστη μέχρι και τις τελευταίες στιγμές. Το έργο της θα μείνει για να συνεχίσει την αλυσίδα της παράδοσης, που δεν πρέπει να κοπεί».
Στεφάνια απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο τ. πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, το Λύκειο Ελληνίδων και το ΔΣ της ΕΡΤ.
Οι σημαντικοί σταθμοί στη ζωή της
Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης.
Σε ηλικία 13 ετών η Δόμνα Σαμίου έχει την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική αλλά και με τη λογική της επιτόπιας έρευνας, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», ενώ παράλληλα φοιτά στο νυχτερινό Γυμνάσιο.
Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά αρχίζει η σχέση της και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/Ε.Ι.Ρ όπου αργότερα, το 1954, προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής.
Το 1963 αρχίζει τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο με δικά της μηχανήματα.
Το 1971 παραιτείται από την Ραδιοφωνία. Την ίδια χρονιά-σταθμό αποδέχεται την πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου και πρωτοεμφανίζεται στο νεανικό και αντιχουντικό Ροντέο, δίνοντας μια μεγάλη έκτοτε στροφή στη σχέση των νέων με την παραδοσιακή μουσική.
Το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής – Δόμνα Σαμίου με σκοπό την διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής και κυρίως την έκδοση δίσκων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αυστηρές επιστημονικές και ποιοτικές προδιαγραφές, μακρυά από τις απαιτήσεις των εμπορικών εταιριών.
Είχε τιμηθεί με πολλές διακρίσεις για την προσφορά και το έργο της, όπως το 2006, οπότε έλαβε το βραβείο Αρίων για την συνολική προσφορά της στη διάσωση του δημοτικού τραγουδιού, αλλά και το μετάλλιο που της απένειμε το 2005 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.
Πηγή: http://www.nooz.gr