24.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

H διατροφή μας στην εποχή του Covid-19 της Ειρήνης Γαλάνη

Η περίοδος που διανύουμε, αναμφισβήτητα είναι από τις πιο κρίσιμες, καθώς χωρίς διακρίσεις, η πανδημία του ιού SARS-CoV-2, απειλεί καθημερινά την υγεία όλων των ανθρώπων παγκοσμίως. Μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί και ως μία περίοδος ψυχο-κοινωνικο-οικονομική κρίσης, καθώς λόγω έλλειψης αποτελεσματικής θεραπείας, η καραντίνα έχει γίνει η καθημερινότητά μας.

 Ο ιος SARS-CoV-2 είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού, η οποία σύμφωνα με επιδημιολογικές  μελέτες φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τις ομάδες με υποκείμενα νοσήματα, όπως σακχαρώδης Διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα , πνευμονοπάθειες, χρόνιες φλεγμονές,  ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μέσα στις ομάδες με σοβαρή συνοσηρότητα είναι και η παχυσαρκία, η οποία μπορεί να προκαλέσει τα παραπάνω νοσήματα.

  Η παχυσαρκία (ΔΜΣ>30kg/m2), φαίνεται να είναι ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας μετά την ηλικία, που σχετίζεται με βαριά νόσο από COVID-19, εισαγωγή σε νοσοκομείο ή ακόμα και θάνατο. Το αυξημένο σωματικό λίπος είναι γνωστό ότι προκαλεί μία χρόνια φλεγμονή στο σώμα με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η προσαρμοστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και παράλληλα να αυξάνεται το οξειδωτικό στρες. Με άλλα λόγια, το αυξημένο σωματικό λίπος φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την προσαρμογή του ατόμου στην ανοσία, αυξάνοντας το κίνδυνο νοσηλείας, τις πιθανότητες επιπλοκών και παρέμβασης μέσω αναπνευστικής υποστήριξης.

  Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και παρουσία παθολογικής παχυσαρκίας (ΔΜΣ>35-40kg/m2), τα άτομα που διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, φαίνεται να έχουν μία ταχεία αντιφλεγμονώδη δράση. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έχουν μακρυπρόθεσμα οφέλη για την πρόληψη ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 και επιπλέον αυξάνουν την αποτελεσματικότητητα του εμβολίου, καθώς είναι ήδη γνωστό ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε άτομα που συντηρούν χρόνια αυξημενο σωματικό βάρος.

  Ως επαγγελματίες υγείας καλούμαστε να συμβάλλουμε στην βελτίωση του τρόπου ζωής μέσω της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών.

  • Επιλέξτε να τρώτε 3 βασικά και 2 ενδιάμεσα ισορροπημένα γεύματα/snack μέσα στη μέρα βασισμένα στη Μεσογειακή Διατροφή.
  • Ενισχύστε την ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών και μοιράστε σωστά την ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνετε (ανά 3-4 ώρες), ώστε να αποφεύγεται η πρόσληψη κιλών.
  • Προτιμάτε ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η σίκαλη και η βρώμη, όχι σαν κυρίως πιάτο, αλλά σαν συνοδευτικό σε σαλάτες!
  • Χρησιμοποιούμε το καρδιοπροστατευτικό και αντιοξειδωτικό ελαιόλαδο, με μέτρο!
  • Εντάξτε καθημερινά πηγές πρωτεϊνης όπως αρακά, όσπρια, πουλερικά, ψάρι κ.α.  που θα σας προσφέρουν για περισσότερη ώρα κορεσμό και μυική ενδυνάμωση ή διατήρηση, ανάλογα με την δραστηριότητα που έχετε επιλέξει να κάνετε.
  • Μην ξεχνάτε την καλή και συστηματική ενυδάτωση, περίπου 1 1/5 λίτρα υγρών (8-10 ποτήρια υγρών εκ των οποιών τα 6-8 να είναι νερό) μπορουν να διατηρήσουν το σώμα μας ενυδατωμένο. Μέσα στα υγρά συμπεριλαμβάνται και το γάλα, τσαί, χαμομήλι, λουίζα, κ.α
  • Αντικαταστήστε  την κατανάλωση γλυκών με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
  • Μειώστε την κατανάλωση αλατιού στο φαγητό, αντικαθιστώντας το με μυρωδικά και μπακαρικά (θυμάρι, δεντρολιβανο, λεμόνι, ξύδι, κουρκουμά, πάπρικα, κ.α.)
  • Εντάξτε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας και περιορίστε την καθιστική ζωή!
  •  Προσπαθείστε να μην ξενυχτάτε άσκοπα, να κοιμάστε επαρκώς και ποιοτικά (7-8 ώρες/ημέρα).
  •  Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος (ΔΜΣ=19-25kg/m2).

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος του τρόπου ζωής μας. Ο κορονοϊος ίσως  να είναι μια ευκαιρία να εστιάσουμε στην υγεία μας!

Επιλέξτε το καλύτερο για εσάς και μείνετε ασφαλείς.

Βιβλιογραφία:

  • World Health Organization. Coronavirus. 2020.
  • Watanabe M, Caruso D, Tuccinardi D, Risi R, Zerunian M, Polici M, et al. Visceral fat shows the strongest association with the need of intensive Care in Patients with COVID-19. Metabolism. 2020: 154319.
  • Yang Y, Ding L, Zou X, Shen Y, Hu D, Hu X, et al. Visceral Adiposity and High Intramuscular Fat Deposition Independently Predict Critical Illness in Patients with Sars-COV-2. Obesity (Silver Spring). 2020.
  • Malik VS, Ravindra K, Attri SV, Bhadada SK, Singh M. Higher body mass index is an important risk factor in COVID-19 patients: a systematic review and meta-analysis. Environ Sci Pollut Res Int. 2020:1–9.
  • West-Eberhard MJ. Nutrition, the visceral immune system, and the evolutionary origins of pathogenic obesity. Proc Natl Acad Sci U S A. 2019;116(3):723–31.

Ειρήνη Γαλάνη

ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος, M.Sc.

Αθλητική διατροφολόγος της ομάδας πετοσφαίρισης ανδρών του Πανιωνίου.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα