Σε αναζήτηση ενός νέου μείγματος περιοριστικών μέτρων βρίσκονται επιστήμονες και κυβέρνηση, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κορύφωση του τρίτου πανδημικού κύματος και το χθεσινό μαύρο ρεκόρ των 4.340 κρουσμάτων, που σηματοδότησε και την εξάντληση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων περιορισμών.
Εδώ και μέρες εξετάζεται το σενάριο απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων από το προσεχές Σάββατο, κάτι που συνδέεται και με τον στόχο, η λειτουργία του λιανεμπορίου, που θα δώσει μία ανάσα στους εργαζόμενους, να ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου.
«Παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των λυκείων ελεγχόμενα. Θα δούμε από το μενού επιλογών αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά. Το λιανεμπόριο ήταν εξαρχής δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα, κι αν γίνει με κανόνες δε θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση… Θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης» σημείωσε, χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Ωστόσο ένα ακόμη βασικό ερώτημα είναι το πώς θα επαναλειτουργήσει η αγορά.
Η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Ανάπτυξης θα ήθελε οι καταναλωτές να μπορούν να μπουν στα εμπορικά καταστήματα και να κάνουν τα ψώνια τους κανονικά, έχοντας στείλει ένα μήνυμα την ημέρα στο 13032 και με χρονικό περιθώριο τριών ωρών.
Όμως αυτό «σκοντάφτει» στις ενστάσεις των λοιμωξιολόγων, που φαίνεται πως προκρίνουν ότι σε αυτή τη φάση, αν επαναλειτουργήσει η αγορά, αυτό πρέπει να γίνει με τη μέθοδο του click away.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η λειτουργία των καταστημάτων δεν ελλοχεύει κίνδυνο υπερμετάδοσης του ιού, ιδιαίτερα με τη μέθοδο πρωτίστως του click away και δευτερευόντως του click in shop.
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξουν μόνο τα μικρά καταστήματα και όχι τα πολυκαταστήματα, κάτι που όμως δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να δούμε και τι θα εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, μετά τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίασή της, και τις ανακοινώσεις που θα υπάρξουν πιθανόν ακόμη και σήμερα.
Η πρόταση της κυβέρνησης
Να ανοίξουν τα καταστήματα σε όλη τη χώρα τη προσεχή Δευτέρα έχει εισηγηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης στην επιτροπή λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει τι θα γίνει με λιανεμπόριο, σχολεία και μετακινήσεις.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε στον Σκάι, ότι πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δεύτερα, με το σύστημα που έχει σχεδιαστεί με αποστολή SMS στο 13032 και χρονικό περιορισμό στα ψώνια των πολιτών.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το 13032 θα επιτρέπει μόνο ένα SMS και θα έχει διάρκεια 3 ώρες.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ακόμα ότι δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».
«Άνοιγμα καταστημάτων χωρίς διακρίσεις»
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος τόνισε πως ό,τι γίνει, θα πρέπει να γίνει με τον μέγιστο βαθμό αυτοπροστασίας, ωστόσο, η οικονομία δεν αντέχει άλλο να παραμένει κλειστή.
Χαρακτηρίζοντας μεταβατικό μήνα τον Απρίλιο, «ζήτησε» να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να σηκώσουμε ρολά. Κληθείς να σχολιάσει πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα αν δοθεί το «πράσινο φως», είπε ότι δεν θα ανοίξουν με click away ή click inside.
«Πάμε σε κανονικό άνοιγμα καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία».
Παράλληλα ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Open, ότι θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα, αν δοθεί το «πράσινο φως».
«Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα διάκριση. Για τα γυμναστήρια πάντως είπε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ανοίγματος στην παρούσα φάση.
Οι ενστάσεις:
Οι επιστήμονες αν και εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η λειτουργία των καταστημάτων δεν ελλοχεύει κίνδυνο υπερμετάδοσης του ιού, φαίνεται ότι προκρίνουν το άνοιγμα με τη μέθοδο του click away.
Είναι αντιφατικό να μιλάμε για άνοιγμα αγοράς, μετά από αυτά τα δεδομένα σε κρούσματα και διασωληνωμένους, είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως σημείωσε στον ΑΝΤ1, «δεν πρέπει να προδικάζουμε το τι θα πούμε εμείς στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων», εξηγώντας ότι η κυβέρνηση προτείνει πιθανή άρση των μέτρων, η Επιτροπή εισηγείται και η Κυβέρνηση αποφασίζει.
Οπως σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος: «Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι οποιαδήποτε έναρξη δραστηριότητας, δεν θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό, ανάλογα με την δραστηριότητα και τον τρόπο που θα ασκηθεί, θα συμβάλει στην διασπορά της νόσου. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο και αυτό έχει αποδειχθεί στο παρελθόν. Το λιανεμπόριο, εφόσον ασκηθεί με όρους που δεν θα δημιουργήσουν λαοθάλασσες στους εμπορικούς δρόμους το Σαββατοκύριακο, θα μπορούσε να ανοίξει, δεδομένου και ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσει το εμπόριο».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε στο MEGA, πως «μια πανδημία που εξελίσσεται ανισόχρονα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με οριζόντια μέτρα» και πως τώρα δε γίνεται λόγος για χαλάρωση, αλλά για εγρήγορση.
Αυτό που προτείνει είναι το άνοιγμα δραστηριοτήτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει επιδημιολογικό φορτίο, ενώ για τα σχολεία υποστήριξε την υιοθεσία μια υβριδικής λειτουργίας που θα συμπληρώνεται με την τηλεκπαίδευση.
«Να ανοίξουμε κομμάτια της οικονομίας και της κοινωνίας που είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η ζωή μας με τεστ και υγειονομικά πρωτόκολλα», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: tovima.gr