13.8 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Oι νέοι απαντούν με προτάσεις! (Από τον Αντώνη Ζέρβα – Γεωπόνο)

 

zervasΔεν είναι λίγες οι φορές-μάλλον είναι οι περισσότερες- που στην Υπηρεσία Πρασίνου ενός αστικού Δήμου έρχονται «κλήσεις» ή «αιτήσεις» που να αφορούν στα…«ενοχλητικά» δένδρα που οι πολίτες απαιτούν να κοπούν, ή παίρνοντας το νόμο στα χέρια τους κόβοντας τα ή θανατώνοντας τα..

Ενώ κάποια από τα αιτήματα αυτά είναι δίκαια πολλές φορές, οι υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται είτε επειδή δεν υπάρχουν τα τεχνικά μέσα, είτε επειδή το προσωπικό δεν είναι εξειδικευμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ή ακόμη επειδή δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο κι έχει να κάνει με τη συνολική προσέγγιση των πολιτών αλλά και των επιστημόνων του αντικειμένου. Ας κάνουμε λοιπόν μία προσπάθεια «προσέγγισης» της λειτουργίας της Υπηρεσίας Πρασίνου ενός Δήμου ως προς τον παιδευτικό της ρόλο και να μοιραστούμε κάποιες σκέψεις και προτάσεις που θα μπορούσαν ίσως να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη ποιοτικά.

Το πράσινο ανήκει σε όλους μας, και μην ξεχνούμε ότι το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας. Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση που θα ξεκινάει από την καταγραφή του φυτικού πλούτου του Δήμου μας, και θα συνεχίζει σε ένα βιώσιμο πρόγραμμα συντήρησης και επέκτασης του σε βάθος χρόνου που ξεπερνάει τις εναλλαγές εξουσίας και τις πολιτικές και παραταξιακές σκοπιμότητες και παράλληλα κάνει συμμέτοχους και τους πολίτες της Νέας Σμύρνης μέσω του εθελοντισμού.

Μερικές σύντομες προσωπικές μου προτάσεις που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση:

  • Μόνιμη σελίδα στις τοπικές-δημοτικές εφημερίδες με θέματα που αφορούν το δημοτικό πράσινο (τι ζητάμε και τι δε ζητάμε από την Υπηρεσία, περιστατικά, νέες φυτεύσεις, εκδηλώσεις που αφορούν το Πράσινο, παρουσίαση φυτών, καλλιεργητικές φροντίδες του μήνα, κλπ).

  • Ιστοσελίδα της Υπηρεσίας με νέα και πιθανόν forum απόψεων και προτάσεων.

  • Αξιοποίηση τεχνολογίας (πχ αεροφωτογραφίες της υπηρεσίας google maps) για την επίβλεψη ιδιαιτέρως των δενδροστοιχιών από την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση.

  • Θεματικές φυτεύσεις, για να είναι αναγνωρίσιμες οι ομάδες των φυτών και τα νέα παιδιά να μαθαίνουν το σωστό τρόπο τα φυτά (πχ κήποι εκκλησιών με τα αντίστοιχα φυτά).

  • Συνεργασία του/των γεωτεχνικών της Υπηρεσίας και του εργατοτεχνικού προσωπικού με σχολεία για παρουσιάσεις, στα πλαίσια της αναβάθμισης του ρόλου τους και του επιπέδου τους (πχ πως φυτεύουμε, σεβασμός στο Πράσινο, ίσως και φυλλάδιο που να αφορά θέματα Πρασίνου).

  • Αναβάθμιση του ρόλου και συγκρότηση ομάδων εθελοντών που θα καθαρίζουν από τα φύλλα το πάρκο της γειτονιάς τους κλπ. Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ημέρα του περιβάλλοντος, την Πρωτομαγιά κλπ.

  • Σχολικοί κήποι με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, σε συνεργασία με τους δασκάλους.

  • Οικολογική προσέγγιση της διαχείρισης του Πρασίνου.

Κλείνοντας μιας και μιλάμε για την πόλη μας, οραματίζομαι μια φυτική αναφορά στην Νέα Σμύρνη με στόχο την ιστορική σύνδεση μέσα από ιστορικά φυτά, άρωμα, χρώμα και αρχιτεκτονική τοπίου με αυτό της Σμύρνης.

Ελάτε να φυτέψουμε μαζί το σπόρο της νέας Σμύρνης που θέλουμε να ανθίσει για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας την ομορφιά της.

Ο Αντώνης Ζέρβας είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη.

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8,117ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα