Ένα βήμα πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στη Μύκονο, βρίσκονται η Ίος και ξανά η Μύκονος, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, είπε στην τακτική ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας, ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Όπως τόνισε, οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς, με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Έντονη είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο, σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Η επιδημιολογική εικόνα στα νησιά αυτά προκαλεί ανησυχία, επισήμανε, και απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά, αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας.
Ο υφυπουργός παρουσίαση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τις αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι υπερέβησαν τα 5 εκατομμύρια, ενώ συνολικά οι πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση υπερβαίνουν τα 5,7 εκατ.
«Έχουμε ξεπεράσει συνεπώς το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας που έχει επιλέξει τον εμβολιασμό ως το βασικό όπλο αντιμετώπισης του ιού, ενώ το ποσοστό αυτό προσεγγίζει πλέον το 64% όταν αναφερόμαστε στον ενήλικο πληθυσμό. Η πρώτη μας, λοιπόν, γραμμή προστασίας απέναντι στον ιό είναι η πιστή τήρηση των μέτρων και η δεύτερη και πιο αποτελεσματική είναι ο εμβολιασμός. Γιατί ο εμβολιασμός του καθενός από εμάς, χτίζει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Μέχρι τότε, όμως, η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί απαρέγκλιτη προϋπόθεση προστασίας του εαυτού μας αλλά και των γύρω μας. Συνεχίζουμε λοιπόν να προσέχουμε -φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις. Συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Είμαστε μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας για να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στον ιό», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς αν η χαλάρωση και από τους εμβολιασμένους έχει παίξει ρόλο για την αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά στην κοινότητα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κάθε χαλάρωση παίζει ρόλο. «Νομίζω η σύσταση του ECDC για μάσκες σε κλειστούς χώρους και για τους εμβολιασμένους το έχουν αποδείξει αυτό. Σε κάθε περίπτωση πέρα από το κομμάτι των εμβολιασμών με δεδομένη τη μετάλλαξη που κυριαρχεί νομίζω ότι και οι αποστάσεις και η μάσκα κυρίως παίζουν ρόλο στο να στεγανοποιήσουμε συρροές και το βασικότερο είναι να επιβραδύνουμε τη διασπορά του ιού. Ειδικά όταν αυτή είναι μέσα στην ίδια την κοινότητα», ενώ προσέθεσε ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας αφορούν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ωστόσο όπως επισήμανε ειδικά για τους ανεμβολίαστους είναι στοίχημα ζωής. «Οι εικόνες που βλέπετε εσείς που βλέπουμε εμείς που υπάρχουν εκεί έξω εμένα με λυπούν, διότι οι άνθρωποι αυτοί παίζουν με τη ζωή τους και κάποιοι παίζουν και με τις ζωές των υπολοίπων, κι αυτό δεν ξέρω πόσο πραγματικά, ηθικά ή όχι είναι ανεκτό», κατέληξε.
Σχετικά με τον χάρτη του ECDC κι ερωτηθείς αν υπάρχουν πλάνα για lockdown αντίστοιχο με αυτό της Μυκόνου και σε άλλες περιοχές που έχουν «κοκκινίσει» ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κοιτάζουν παράλληλα και τις συρροές που υπάρχουν, και τα clusters, αν είναι στεγανοποιημένα, αν είναι διάσπαρτα μέσα στην κοινότητα. «Αυτό που βλέπει το ECDC ως τάση διαφαίνεται και στις πλατφόρμες τις δικές μας. Το τι θα συμβεί αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η αναφορά που κάνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές δεν την κάνουμε για να λειτουργήσουμε τιμωρητικά ή να στοχοποιήσουμε αρνητικά κάποια περιοχή, το κάνουμε γιατί πραγματικά θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον ενεργό πληθυσμό και τους εμπλεκόμενους στα ζητήματα της καθημερινότητας γιατί από κοινού πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα να σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα. Όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα, μέτρα τα οποία μπορεί να μην είναι ευχάριστα, μέτρα όμως που έρχονται να υπηρετήσουν την ανθρώπινη ζωή», τόνισε.
naftemporiki.gr