18.8 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Γ. Στουρνάρας: «Οι Δήμοι πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο»

ImageΚατά τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη συζήτηση που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Οικονομικών & Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα: «Στήριξη των οικονομικά αδυνάτων – Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και αναφερόμενος στο ρόλο των Δήμων, ανέφερε:

«Η αναδιανομή του πλούτου θα πραγματοποιείται υπέρ όσων συμπολιτών μας πραγματικά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και όχι υπέρ αυτών που καταφέρνουν να φοροδιαφύγουν, ενώ παράλληλα ωφελούνται διπλά και ως αποδέκτες προνοιακών ωφελημάτων.

Σε αυτό το πεδίο εκτιμώ ότι, παράλληλα με τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές, πρέπει να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, που ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα συνέβαλαν στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Νομίζω ότι σε αυτό το πεδίο πολιτικής, με την αρωγή της Κεντρικής Διοίκησης θα πρωταγωνιστήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση του μέλλοντος».

Ο κ. Στουρνάρας συνεχίζοντας το λόγο του για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στάθηκε, επίσης, στα ακόλουθα:

– Στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικών μέτρων για το 2013-2016, εκτός από τις περικοπές δαπανών, προβλέπεται η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του 2014.

– Το κόστος του πιλοτικού προγράμματος ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ (σύμφωνα με τον ν.4111/2013), τα οποία έχουν εγγραφεί ήδη στον προϋπολογισμό του 2014.

– Η θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι μια σημαντική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας που καθυστέρησε σημαντικά. Είναι μια υποχρέωση βαθύτατα αναπτυξιακή. Είναι μια υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία.

– Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει να μην υποκαθιστά αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις λοιπές προνοιακές πολιτικές.

– Μια βασική διαφορά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τόσο στην πιλοτική του όσο και στην καθολική του εφαρμογή, είναι ότι χρηματοδοτείται από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.

– Ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την ορθή στόχευση της κοινωνικής πολιτικής, είναι ο κίνδυνος, το δηλωθέν εισόδημα των αιτούντων να εμφανίζεται χαμηλό, όχι λόγω πραγματικής ανάγκης, αλλά λόγω φοροδιαφυγής.

Για το θέμα του «περιουσιολογίου» ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

«Προς αυτήν την κατεύθυνση, η πλήρης λειτουργία ενός περιουσιολογίου, για το οποίο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε, θα είναι σημαντική:

Α. Κατ’ αρχάς το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο ενάντια στη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή.

Τα έσοδα από αυτές τις πηγές θα δώσουν την απαραίτητη ευρωστία στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, ώστε να ασκηθούν πιο ενεργητικές κοινωνικές πολιτικές.

Β. Η δεύτερη μεγάλη συνεισφορά του περιουσιολογίου θα είναι η δυνατότητα να εκτελεστούν οι προνοιακές πολιτικές με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, καθώς οι τελικοί δικαιούχοι των κοινωνικών προγραμμάτων δεν θα αναδεικνύονται μόνο βάσει της φορολογικής δήλωσής τους, αλλά βάσει της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα