15.4 C
Néa Smýrni
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

“Δεκαπενταμελή με ένα κλικ” από τον Νεοσμυρνιώτη Δημήτρη Τερζόπουλο

15meli-thumb-large«Μην το συζητάς, βρήκαμε την υγειά μας». Ο Βαγγέλης Αργυράκης είναι καθηγητής Πληροφορικής στο Α΄ Αρσάκειο Ψυχικού και κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, καλείται μαζί με συναδέλφους του να επιβλέψει τη διαδικασία εκλογής του 15μελούς συμβουλίου σε γυμνάσιο και λύκειο. «Πού είναι οι εποχές που ξεκινούσαμε τις εκλογές τη δεύτερη διδακτική ώρα και τελειώναμε την έβδομη! Δηλαδή από τις 9 το πρωί για να προλάβουμε οριακά το σχόλασμα με τα τελευταία αποτελέσματα. Ευτυχώς τελείωσαν αυτά», λέει στην «Κ».

Τα Αρσάκεια Τοσίτσεια Σχολεία, όπως επίσης το Λεόντειο Λύκειο, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών και η Ελληνογαλλική Σχολή Jean d’ Arc, εκλέγουν τα τελευταία χρόνια 15μελή μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, και πιο γρήγορα και πιο αξιόπιστα. Ο λόγος για το «e-κλογές» (e-kloges.gr), την εφαρμογή που έχει αναπτύξει ο Δημήτρης Τερζόπουλος, τελειόφοιτος Πληροφορικής στο ΕΜΠ, που από πέρυσι έχει «στρατολογηθεί» για full time απασχόληση ως αναλυτής από το ελληνικό γραφείο της Google.

Διόλου τυχαία. Την πρώτη «έκδοση» της εφαρμογής τη σκάρωσε το καλοκαίρι του 2007, όταν είχε μόλις τελειώσει τη Γ΄ Γυμνασίου. «Οι εκλογές ήταν κάτι που μας αφορούσε όλους», λέει ο ίδιος στην «Κ». «Αλλά η διαδικασία ήταν γεμάτη προβλήματα. Από την καταμέτρηση, τα λάθη, τους καβγάδες, τη νοθεία. Ηθελα να λύνει αυτά τα θέματα».

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 30.000 μαθητές έχουν ψηφίσει για εκπροσώπους τους στα σχολικά συμβούλια μέσω του «e-κλογές». Με τη σημερινή της μορφή (τα τελευταία χρόνια ο κ. Τερζόπουλος την αναβαθμίζει συνεχώς), η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή κάθε είδους ψηφοφορίας ή δημοψηφίσματος όχι μόνον από σχολεία, αλλά από οποιονδήποτε οργανισμό, σύλλογο ή σωματείο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε μέσο, κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς να απαιτεί εγκατάσταση. Το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι της «παραδοσιακής» διαδικασίας είναι η αξιοπιστία, αφού το σύστημα ταυτοποιεί τους χρήστες και δεν επιτρέπει διπλή ψήφο, ενώ εφόσον το ψηφοδέλτιο «μπει» στην ηλεκτρονική κάλπη εκμηδενίζεται η δυνατότητα επανασύνδεσης του ψηφοφόρου με το ψηφοδέλτιό του, εξαλείφοντας έτσι κάθε πιθανότητα αλλοίωσης του αποτελέσματος. Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα επιλογής άκυρου και λευκού.

Για τους καθηγητές, το μεγαλύτερο ατού του «e-κλογές» είναι η ταχύτητα. Η καταμέτρηση των ψήφων και η έκδοση των αποτελεσμάτων γίνονται αυτόματα. Με ένα κλικ, τα αποτελέσματα εμφανίζονται στην οθόνη της εφορευτικής επιτροπής. «Σε δύο διδακτικές ώρες έχουμε τελειώσει», λέει ο κ. Αργυράκης. «Ενα ένα τα τμήματα έρχονται να ψηφίσουν και κατόπιν, πατώντας ένα κουμπί, έχουμε κατευθείαν τα αποτελέσματα». Μπορεί τα παιδιά να στενοχωριούνται που πλέον χάνουν μόνο 15 λεπτά από το μάθημα, αλλά οι καθηγητές τους μάλλον πανηγυρίζουν που άφησαν πίσω τις εποχές με τις γραμμούλες δίπλα στο όνομα των υποψηφίων στον μαυροπίνακα. Σε κανέναν, επίσης, δεν έλειψαν οι επανακαταμετρήσεις στις περιπτώσεις που έβγαινε η φήμη για «νοθεία».

Πρόπερσι, το «e-κλογές» υιοθετήθηκε από τον Δήμο Καλλιθέας για τις εκλογές των 15μελών και στα 19 σχολεία της περιφέρειάς του. Μάλιστα, δρομολογήθηκε τότε η επέκταση της χρήσης της εφαρμογής και σε άλλους κοινωνικούς χώρους, αλλά και σαν πλατφόρμα ηλεκτρονικής έκφρασης των δημοτών. Με την αλλαγή, όμως, της δημαρχιακής αρχής, τα σχέδια «πάγωσαν».

Ο Δήμος Καλλιθέας, πάντως, παραμένει ο μόνος κρατικός φορέας που έχει προσεγγίσει τον Δημήτρη Τερζόπουλο σχετικά με την εφαρμογή του. «Το ιδανικό θα ήταν να πραγματοποιούνται και οι εθνικές εκλογές ηλεκτρονικά», λέει ο φοιτητής. «Ετσι μόνο διασφαλίζονται αδιάβλητα αποτελέσματα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν, ενώ μειώνεται και το κόστος των εκλογών. Η τεχνολογία υπάρχει».

Οσο για την εμπειρία του στην Google, «ε, είναι ακριβώς αυτό που έχετε δει στις φωτογραφίες, είναι φανταστικά».

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/833369/article/epikairothta/ellada/dekapentamelh-me-ena-klik

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα