Η 33χρονη Κατερίνα είναι ψυχολόγος και κατέχει δεύτερο πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το Προσφυγικό το 2012 ως ψυχολόγος στα κέντρα κράτησης μεταναστών στον Εβρο παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής στους πρόσφυγες. «Το πρώτο πράγμα που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν η απορία των μεταναστών οι οποίοι δεν καταλάβαιναν για ποιον λόγο ήταν κρατούμενοι», αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής».
Η Κατερίνα ήταν η πρώτη συντονίστρια στον χώρο του Τάε Κβον Ντο τον Σεπτέμβριο του 2015 και κατόπιν ανέλαβε για λογαριασμό του υπουργείου να διαμορφώσει τους χώρους υποδοχής στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό. Την περίοδο εκείνη ήταν ειδική συνεργάτιδα του υπουργού Γ. Μουζάλα και ανέλαβε καθήκοντα διευθύντριας του υπουργικού γραφείου μόλις στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.
«Ο συντονιστής είναι ”ακροβάτης”, αφού θα πρέπει να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ των ανθρώπων που φιλοξενούνται στους χώρους υποδοχής και έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, των εθελοντών και των άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο ”πεδίο” (σ.σ.: η έκφραση που χρησιμοποιούν οι συντονιστές για τους καταυλισμούς).
Από την πολύμηνη δραστηριοποίησή της στους χώρους υποδοχής, η Κατερίνα Μαμώλη έχει αποτυπώσει στη μνήμη της την εικόνα ενός 22χρονου Αφγανού πρόσφυγα που ήταν θύμα βασανισμού από τους Ταλιμπάν.
«Ηταν εξαιρετικά αποφασισμένος να φύγει από την Ελλάδα. Θυμάμαι ότι έλεγε συνέχεια πως δεν φοβάται τίποτα, αφού κατάφερε να φύγει ζωντανός από τα χέρια των Ταλιμπάν και πως θα έφτανε στον τελικό προορισμό του, που είναι η Γερμανία», περιγράφει