11.7 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Η άσκηση στην καθημερινότητα και ως τρόπος ζωής, του Γιάννη Αγνιάδη*

Η-άσκηση-κατά-της-κατάθλιψης-2Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη στη ζωή του ανθρώπου. Το πιο σημαντικό όφελος είναι η βελτίωση της υγείας του, τόσο σε βιολογικό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό, αλλά και πνευματικό. Τα βιολογικά οφέλη είναι κυρίως η βελτιωμένη φυσική κατάσταση, η αύξηση της καρδιαγγειακής ευρωστίας, η ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά και η τόνωση του ανοσοποιητικού. Παράλληλα, και σε ψυχολογικό επίπεδο έχουμε θετικά αποτελέσματα, όπως η ευφορία, η εκτόνωση, η ηρεμία και η χαρά. Τέλος, παρατηρούνται οφέλη και πνευματικά, όπως η καλύτερη παρατηρητικότητα, το καθαρό μυαλό, η βελτίωση της αντίληψης και η αύξηση της δημιουργικότητας.221383_421020151287457_1839573514_o

Εντούτοις, πρέπει να τονίσουμε ότι η άσκηση πρέπει να γίνεται δια βίου, δηλαδή σε όλη τη ζωή του ανθρώπου, εφόσον, βέβαια, είναι σε θέση και μπορεί να γυμναστεί! Το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι γυμνάζονται περιστασιακά και με παύση πολλών ετών ωφελεί σε μικρό βαθμό, μιας και τα οφέλη που πηγάζουν απ’ αυτή χάνονται σχετικά γρήγορα. Σίγουρα, ό,τι κάνει κανείς καλό είναι, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η άσκηση πρέπει να υπάρχει πάντα στη ζωή μας.

Τώρα, όσον αφορά στο τι μπορεί να κάνει κάποιος, ώστε να γυμναστεί, οι προτάσεις είναι πολλές. Μία καλή λύση είναι το να γίνει μέλος σε κάποιο γυμναστήριο ή σε ένα σύλλογο. Εκεί, σ’ ένα συγκεκριμένο δηλαδή χώρο, θα μπορέσει να κάνει ορισμένα όργανα γυμναστικής, που στόχο έχουν την ενδυνάμωση και κάποιες μορφές αερόβιας άσκησης (ποδήλατο, διάδρομο, ελλειπτικό), που θα του αυξήσουν την αντοχή. Μία άλλη λύση είναι η ενασχόληση με κάποιο άθλημα, όπως το μπάσκετ, η κολύμβηση, το βόλλευ κ.ά. Επίσης, μία βόλτα για περπάτημα ή ποδήλατο στη φύση προσφέρει καλή διάθεση και ευεξία. Ακόμη, και στο σπίτι μπορεί να ασκηθεί κάποιος, αν γνωρίζει κάποιες  βασικές ασκήσεις και έχει ένα βασικό εξοπλισμό (λάστιχα, βαράκια κ.ά.).

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο καθένας γυμνάζεται ανάλογα με τη φυσική του κατάσταση και το επίπεδό του. Ποτέ δεν υπερτιμάμε τις δυνατότητές μας και δεν αντιγράφουμε τους άλλους, αλλά πάντοτε συμβουλευόμαστε τους ειδικούς!!! Οι νεαρές ηλικίες, μέχρι τα 21, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, επειδή το σώμα τους  βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης, ενώ παράλληλα υπάρχουν και πολλές πιθανότητες τραυματισμού. Καλό θα ήταν, βέβαια, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεται κάποιος, να κάνει κάποιες περιοδικές εξετάσεις, με στόχο την ασφαλή εκγύμναση. Τέλος, όποιο άτομο επιθυμεί να γυμναστεί, αλλά έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποιο τραυματισμό οφείλει οπωσδήποτε να συμβουλευτεί τους ειδικούς (γιατρούς, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές  κ.ά).

Απ’ όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η άσκηση δεν πρέπει να γίνεται μόνο για το «φαίνεσθαι», αλλά να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, ώστε όχι μόνο να βελτιωθεί η υγεία και η εμφάνισή μας, αλλά το βιοτικό μας επίπεδο γενικότερα!

*Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Personal trainer

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα