14.3 C
Néa Smýrni
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η Νέα Σμύρνη πρωτοπορεί κάνοντας βήματα μπροστά – Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα up-PET

Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι να παράγουν συνήθως αρνητικές ειδήσεις, οι πολίτες να διαμαρτύρονται για τα καθημερινά προβλήματα στις γειτονιές τους όπως η μη αποκομιδή των σκουπιδιών και οι κακοτεχνίες, με τα παραδείγματα σύγχρονης διοίκησης και οραματικής στρατηγικής σε ότι αφορά τους ΟΤΑ να μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Και η αλήθεια είναι πως η Νέα Σμύρνη την τελευταία περίοδο παράγει περισσότερες αρνητικές ειδήσεις απο ότι πραγματικά αξίζει.

Τι συμβαίνει όμως όταν νέοι άνθρωποι με μεράκι, σχέδιο δράσης, συνεχή επαφή με τις διεθνείς εξελίξεις και αγάπη για αυτό που κάνουν εμπλέκονται με τα κοινά; Κάποιος θα περίμενε η απάντηση να είναι εύκολη και λιτή. Απλώς αποχωρούν. Και όμως ο Γιώργος Κρικρής, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στο Δήμο Νέας Σμύρνης όχι μόνο δεν αποκαρδιώνεται από τα καθημερινά προβλήματα που έχει να επιλύσει, αλλά προχωρά ένα βήμα παρακάτω, καθιστά τη Νέα Σμύρνη, ευρωπαικό hub στον διάλογο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και οραματίζεται την επόμενη ημέρα με ένα πιο έντονο πράσινο αποτύπωμα στην πόλη του.

Συγκεκριμένα, όπως μας εξηγεί ο Γιώργος Κρικρής, παρακολουθώντας όλες τις διεθνείς εξελίξεις και καινοτομίες στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης«πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς τη φιλοσοφία της καθημερινότητας του ενεργού πολίτη καθώς η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση δεν είναι απλώς ενα ευχολόγιο, πρέπει να περάσουμε στην εφαρμογή της κουλτούρας αυτής στην πράξη. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ο Δήμος Νέας Σμύρνης συμμετέχει σε ένα πανευρωπαικό πειραματικό project , το έργο upPE-T, που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου υλικού, ενός αποδομήσιμου βιοπλαστικού το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή συσκευασιών τροφίμων και ποτών».

Άλλωστε, οι πλαστικές συσκευασίες οι οποίες αποτελούν σχεδόν το 60% των συνολικών πλαστικών απορριμμάτων στην Ευρώπη επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον λόγω της ανθεκτικότητας και της αργής αποσύνθεσης τους.Το έργο upPE-T φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος των δράσεων συμμόρφωσης με την Ευρωπαική Στρατηγική για τα Πλαστικά σε μια Κυκλική Οικονομία που θα οδηγήσουν στην αύξηση του ποσοστού ανακλωσης συσκευασιών τροφίμων και ποτών στην Ευρωπαική Ένωση, μας πληροφορεί ο Αντιδήμαρχος συμπληρώνοντας πως «Η ανάδειξη θετικών προτύπων είναι κάτι που με απασχολεί ειδικά όταν εκφέρεις δημόσιο λόγο πρέπει να το έχεις συνέχεια στο νου σου».

Ένας αντιδήμαρχος που προτιμά να βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους της πόλης του παρά στο γραφείο του. Όπως λέει ο ίδιος: « Στην αυτοδιοίκηση καλείσαι να βρίσκεις λύσεις άμεσα κι αν δεν το κάνεις οφείλεις να απολογηθείς στον πολίτη.

Όταν περπατάω στις γειτονιές συναντάω συνέχεια πράγματα που θα ήθελα να βελτιώσουμε, αυτό είναι κάτι που γεννά  όρεξη για δουλειά, σκέψεις για αλλαγές και νέες συνεργασίες».

Εστιάζοντας στο ζήτημα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ο κ. Κρικρής τονίζει πως: «H κλιματική αλλαγή σήμερα όσο ποτέ είναι εμφανής ολοένα και περισσότερο και αυτό πρέπει όχι απλώς να μας ανησυχεί, αλλα να προχωρήσουμε μέσω των δήμων και της κεντρικής κυβέρνησης σε πράξεις. Το μεγάλο στοίχημα έγκειται στο πως θα μάθει το ευρύ κοινό τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Ποιές οι επιπτώσεις και πως αναπτύσσουμε μια νεα κουλτούρα φιλική προς το περιβάλλον.

Με κάθε τρόπο πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και μας αφορά άμεσα. Βέβαια είναι  θετικό πως η νέα γενιά ολοένα και περισσότερο αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις και ζητά λύσεις».

Παράλληλα ο Αντιδήμαρχος αναδεικνύει τη συμβολή της νέας γενιάς για την επόμενη ημέρα και την εμπέδωση της κουλτούρας ανακύκλωσης στη χώρα: «Πιστεύουμε ότι οι μαθητές αποτελούν τους πλέον ανοιχτούς δέκτες νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Αξίζει να τονίσουμε πως φέτος διοργανώνουμε το πρώτο ψηφιακό σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης με μεγάλη συμμετοχή και στήριξη των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών και φυσικά των γονέων

Προσπαθούμε με βιωματικούς τρόπους και σύγχρονα μέσα να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές στις αρχές της ανακύκλωσης και τις αξίες της κυκλικής οικονομίας.

Eίναι χαρακτηριστικό πως η κομποστοποίηση σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς της Νέας Σμύρνης είναι ένα καλό παράδειγμα διαχείρισης αποβλήτων που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι σε μερικά χρόνια ίσως και σε πέντε χρόνια η ταφή απορριμμάτων θα αποτελεί παρωχημένη πρακτική και στην πράξη αλλά και στη συνείδηση των πολιτών

Τέλος, ο κ. Κρικρής τονίζει πως η νέα γενιά στην χώρα μας έδειξε ενθουσιασμό για να κάνει γρήγορα εμβόλιο.

Αυτό είναι μήνυμα ωριμότητας απέναντι σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που παραμένουν ”αρνητές”, αλλά ευτυχώς δεν είναι πολλοί.

Πέρα από όλα τα κακά της πανδημίας κρατάμε την υιοθέτηση ψηφιακών δεξιοτήτων από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της Ελλάδας κάτι που θα βοηθήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Διαπιστώσαμε και στον Δήμο μεγάλη συμμετοχή σε webinars με διάφορες θεματικές.Δεν είμαι σίγουρος ότι θα βλέπαμε τόσους συμμετέχοντες αν αυτές οι ημερίδες γινόντουσαν σε μια αίθουσα δια ζώσης.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα