Ο Αμαζόνιος αποτελεί πηγή οξυγόνου για όλη την υφήλιο όταν μάλιστα το 20% του οξυγόνου παγκοσμίως έρχεται από τα δάση του Αμαζονίου. Έτσι η παγκόσμια κοινότητα έχει το βλέμμα στραμένο στις φωτιές που βρίσκονται σε έξαρση. Χιλιάδες φωτιές καταστρέφουν τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία, με τις πυρκαγιές να χαρακτηρίζονται ως οι πιο έντονες σε μία σχεδόν δεκαετία. Οι βόρειες πολιτείες Roraima, Acre, Rondônia και Amazonas είναι εκείνες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, εικόνες που φέρεται να είναι από τις φωτιές – ακόμη και κάποιες που αναρτώνται συνοδευόμενες από το hashtag #PrayforAmazonas – φαίνεται πως είναι παλιές, δεκαετίας, μπορεί και περισσότερο.
Συνεπώς, τι συμβαίνει και πόσο σοβαρές είναι οι φωτιές, αναρωτιέται το βρετανικό δίκτυο; Το 2019 η Βραζιλία έχει βιώσει έναν αριθμό ρεκόρ από φωτιές, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (Inpe). Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για περισσότερες από 75.000 δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Την ίδια περίοδο του 2018 είχαν καταγραφεί 40.000 πυρκαγιές.
Οι φωτιές είναι συχνές στον Αμαζόνιο στη διάρκεια της περιόδου ξηρασίας, που διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Μπορεί να προκληθούν από φυσικά φαινόμενα, όπως αστραπές, αλλά και από δραστηριότητες αγροτών και ξυλοκόπων που καθαρίζουν τη γη για καλλιέργειες ή βόσκηση, αναφέρει το BBC.
Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η ρητορική του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ενθαρρύνει αυτές τις δραστηριότητες. Απαντώντας, ο Μπολσονάρου κατηγόρησε τις ΜΚΟ ότι προκαλούν τις φωτιές οι ίδιες για να πλήξουν το κυβερνητικό προφίλ του. Αργότερα πάντως υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τους πόσους για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.
Σύννεφα καπνού από τις φωτιές έχουν καλύψει τη γύρω περιοχή, με τον καπνό να ταξιδεύει μέχρι τον Ατλαντικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του European Union’s Copernicus Atmosphere Monitoring Service (Cams). Έκανε ακόμη και τον ουρανό του Σάο Πάολο να σκοτεινιάσει.
Εκτός από τη Βραζιλία και άλλες χώρες της περιοχής έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν φέτος έναν σημαντικό αριθμό πυρκαγιών. Η Βενεζουέλα έχει καταγράψει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό, με περισσότερες από 26.000 φωτιές και η Βολιβία έρχεται Τρίτη με περισσότερες από 17.000.