“Η στόχευση του υπουργείου και η επιθυμία, και νομίζω πως αυτό θα περιλαμβάνεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι οι μόνιμοι διορισμοί στην Παιδεία“, τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο “Πρακτορείο 104,9 FM”.
“Τους έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη σε όλους τους τομείς (τους διορισμούς)”, υπογράμμισε εκτιμώντας ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ “θα αφορούν στην επόμενη τριετία”.
Η κ. Τζούφη σημείωσε ότι βγαίνει η προκήρυξη για τους αναπληρωτές για να δηλώσουν πού θα πάνε και διαβεβαίωσε ότι “έχουν βγει οι πιστώσεις γιατί παρά το γεγονός ότι χρειαζόμαστε μόνιμους διορισμούς θα εξακολουθήσουμε για αρκετό χρονικό διάστημα να δουλεύουμε και με τους αναπληρωτές καθηγητές”.
Σημείωσε, δε, πως “αυτό που πρέπει να συζητηθεί, εφόσον εξαγγελθούν οι αριθμοί, είναι ποιο θα είναι το σύστημα των μόνιμων διορισμών. Είναι κάτι που έχει τεθεί και στους συνδικαλιστικούς φορείς και έχουμε πει με πάρα πολλούς τρόπους ότι θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν η πολύ μεγάλη προσπάθεια, διαχρονικά, των αναπληρωτών να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα Παιδείας σε όλες τους τις δομές […] Από την άλλη μεριά πρέπει να δούμε και τη νέα γενιά που ακολουθεί, άρα θα πρέπει να είναι ένα σύστημα που να τους περιέχει όλους με έναν ομαλό τρόπο -όσο αυτό είναι δυνατό και εφικτό- γιατί οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες”. Σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά, η κ. Τζούφη επισήμανε ότι το υπουργείο είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να τα καταφέρει σε όλα τα επίπεδα και η ίδια προσπάθεια γίνεται και για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
“Είναι ένα στοίχημα που είχε επιτευχθεί με δυσκολία και τις δύο προηγούμενες χρονιές και πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε και φέτος”, τόνισε. Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, με αφορμή τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, η κ. Τζούφη διευκρίνισε ότι είναι πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό και εξήγησε: “Παντού, όπου υπάρχουν προσφυγόπουλα, ιδρύονται αυτές οι δομές, στη συνέχεια θα υπάρξουν και τάξεις υποδοχής και όσα παιδιά είναι έτοιμα θα γίνεται η απορρόφησή τους μέσα στο κανονικό πλαίσιο”. Επισήμανε, δε, ότι “έχει εξασφαλιστεί και το δυναμικό εκείνο που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες”.
Διαβεβαίωσε ακόμα ότι δεν θα υπάρξει καμιά καθυστέρηση στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, επαναλαμβάνοντας ότι θα γίνει μετά τις 27 Αυγούστου και σίγουρα μέχρι το τέλος του μήνα. Αναφορικά με τα κονδύλια για την έρευνα στα πανεπιστήμια, η κ. Τζούφη είπε πως “παρότι βρισκόμασταν σε μνημονιακούς χρόνους διπλασιάστηκαν τα κονδύλια που διατέθηκαν για την έρευνα, επομένως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει πολύ σημαντικά αυτό τον κλάδο, αφού μπορεί να είναι ένας φορέας επανόδου του πνευματικού κεφαλαίου”. Για τη χρηματοδότηση και τη στελέχωση των πανεπιστημίων ανέφερε ότι “δόθηκαν χρήματα αυξημένα κατά 40% την προηγούμενη χρονιά και επιπλέον δόθηκαν 2.000 θέσεις, πολλές από τις οποίες έχουν καλυφθεί με νέους επιστήμονες με προσόντα από το εξωτερικό” και σημείωσε πως “θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, με την έννοια ότι πλέον όταν θα κενούται μία θέση θα μπορεί να επαναπροκηρύσσεται από δυναμικό, το οποίο αποχωρεί και να καταλαμβάνεται από νεότερους συναδέλφους”.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η κ. Τζούφη τόνισε: “Μετά από πολύ σκληρούς μνημονιακούς χρόνους, για τους οποίους έχει υποφέρει ο ελληνικός λαός, ουσιαστικά βγαίνουμε από τα μνημόνια. Ο στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία. Τα οικονομικά στοιχεία συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι άμεσοι στόχοι είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στην καθημερινότητα του πολίτη με την αύξηση του μέσου εισοδήματος […] και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους”.
Πηγή: ΑΠΕ