12.7 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Δεν μπορώ άλλο εδώ μέσα…»: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την Κιβωτό του Κόσμου

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος στην Κιβωτό του Κόσμου, την ώρα που οι μαρτυρίες για το τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών πληθαίνουν.

«Του έλεγα «γιατί του πας πρωινό παιδί μου; Θα τον πάρω τηλέφωνο, θα γίνει της…». Δεν με άφηνε. «Μαμά σε παρακαλώ μη». Το παιδί από τα Χριστούγεννα μέχρι τώρα δεν ξέρετε τι έχει τραβήξει. Ένα είναι το σίγουρο και θα αποδειχθεί ότι ο (…) τράβηξε τα πάνδεινα εκεί πέρα».

Είναι η μητέρα του 19χρονου, πρώην τρόφιμου της Κιβωτού του Κόσμου, η οποία μίλησε στην ΕΡΤ. Του νεαρού που με την κατάθεση του το πρωινό της 17ης Νοεμβρίου άνοιξε τον χορό των αποκαλύψεων για τα όσα συνέβαιναν σε δομές της οργάνωσης.

«Το σπίτι επάνω στην «Κιβωτό» είναι οροφοδιαμέρισμα. Εγώ ξύπναγα το παιδί μου επτά η ώρα να του πάει πρωινό του πάτερ. Αυτή δεν ήταν υποψιασμένη; Η γυναίκα του δεν ήταν; Τι ήταν, το δουλάκι του ο γιος μου;», είπε η μητέρα του 19χρονου.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες σωματικής κακοποίησης που φέρεται να έγιναν από στελέχη και εργαζόμενους της «Κιβωτού του Κόσμου». Ο Αλέξανδρος πέρασε εκεί την παιδική του ηλικία. Οι μνήμες και οι εικόνες δυστυχώς, όπως λέει, τον ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή.

«Τιμωρίες έχω ζήσει. Να σου πω την αλήθεια, έχω ζήσει. Ήμουν έξι με επτά χρόνια και στις δύο δομές. Συνήθως τιμωρίες έτρωγαν τα παιδιά τα οποία σε εισαγωγικά “δεν καθόντουσαν ήρεμα δεν ήταν φρόνιμα” ή αντιδρούσαν ενάντια στους παιδαγωγούς και σε αυτά που μας έλεγαν να τηρήσουμε. Μερικές φορές μας έλεγαν να κάνουμε κάτι , και άμα το αρνιόμασταν μπορεί να τρώγαμε καμιά τιμωρία», δήλωσε στο MEGA ο Αλέξανδρος, πρώην φιλοξενούμενος της δομής.

Ρόλο παιδαγωγού, όπως καταγγέλλει, είχαν νεαρά άτομα, χωρίς καμία ειδίκευση και εκπαίδευση.

«Είχαν κλειδώσει, αν δεν κάνω λάθος τρία ή τέσσερα αγόρια, νομίζω τρία ήταν, τα οποία από ότι μου είχαν πει και τα ίδια τα παιδιά κιόλας, είχαν πάρει την απόφαση να φύγουν από τη δομή της «Κιβωτού» για δικούς τους συγκεκριμένους λόγους. Το κάνανε ως τιμωρία, να μην πάνε να μιλήσουν με τα άλλα παιδιά και τους ξεσηκώσουν».

Στις μαρτυρίες τους παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου με τρεμάμενη φωνή μιλούν για τις λεγόμενες συνέπειες, όπως βάφτιζαν, τις τιμωρίες. Όπως ένα εννιάχρονο αγόρι. Με λυγμούς το παιδί αποκάλυψε στη θεία και τον πατέρα του όσα βίωσε τόσο στη δομή της Άνοιξης όσο και στη δομή της Καλαμάτας.

«Το παιδί ξέσπασε στην αγκαλιά μου και μου λέει “θεία δεν μπορώ άλλο εδώ μέσα πάρε με έχω φάει ξύλο από τον παιδαγωγό μας βάζουν τιμωρίες μας βάζουν να καθαρίζουμε τουαλέτες”», είπε η θεία του 9χρονου.

Ο πατέρας κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό του παιδιού του στην αστυνομία και τον εισαγγελέα τον Ιανουάριο του 2022, πριν δηλαδή από 11 μήνες. Από τότε δεν έχει πάρει καμία απάντηση.

Τα παιδιά που μεγάλωσαν στην «Κιβωτό» ήταν ήδη ταλαιπωρημένα. Πολλά κακοποιημένα από τα σπίτια τους, ήλπιζαν πως στη δομη θα έβρισκαν μια καινούρια οικογένεια. Κάποια οδηγήθηκαν εκει από τους ιδίους τους γονείς τους γιατί δεν μπορούσαν να τους προσφέρουν ούτε καν φαγητό. Δυστυχως όπως λένε στην Κιβωτό, «δεν βρήκαν ούτε οικογένεια ούτε σωτηρία»…

real.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα