16.9 C
Néa Smýrni
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Κ. Μητσοτάκης-Λονδίνο: Δεν θα πάμε σε πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους όπως η Αυστρία

Έχουμε μια αυστηρή πολιτική για τον Covid-19, «αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους» ξεκαθάρισε την Τρίτη από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο ITV.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη «μεγάλη χαρά μας που υποδεχτήκαμε  τους Βρετανούς τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είχαμε μια σχετικά πετυχημένη καλοκαιρινή σεζόν. Νομίζω ότι ήρθαν περίπου 2,5 εκατομμύρια βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα. Θα σας συνιστούσα να κάνετε κράτηση για τις διακοπές σας για το επόμενο έτος όσο το δυνατόν συντομότερα. Νομίζω ότι θα είναι ένα Covid-free καλοκαίρι» εκτίμησε.

Προς το παρόν, πάντως, αναγνώρισε πως «είμαστε αντιμέτωποι με μια αύξηση των κρουσμάτων. Νομίζω ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό φαινόμενο. Αν κοιτάξετε τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα, βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο της ΕΕ. Προφανώς, προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Πώς το κάνουμε αυτό; Έχουμε κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων στα εστιατόρια. Δεν μπορείτε δειπνήσετε σε εσωτερικό χώρο εστιατορίου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, εάν είστε ανεμβολίαστος».

Ερωτηθείς αν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αφορούν και ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «αφορούν όλους όσοι έρχονται στη χώρα αυτή τη στιγμή. Στην πραγματικότητα, δεν μπαίνει κανείς στη χώρα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά φυσικά οι κανόνες ισχύουν για όλους. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα τεστ. Έτσι, σε περίπτωση που θέλει κανείς να πάει για φαγητό σε εξωτερικό χώρο και είναι ανεμβολίαστος, χρειάζεται αρνητικό τεστ. Και αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική.

Ασφαλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να αντιμετωπίσουν αυτο το κύμα της επιδημίας. Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε τα Γλυπτά πίσω οριστικά»

Ερωτηθείς αν στη σημερινή συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον «υπάρχει περίπτωση να πείσετε αυτόν τον κλασικιστή πρωθυπουργό, εδώ στη Βρετανία, να αρχίσει να σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο όσον αφορά τα Ελγίνεια Μάρμαρα;», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «θα έπρεπε. Είναι λάτρης της κλασικής Ελλάδας». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «βρίσκονται εδώ επειδή κλάπηκαν από τον Λόρδο Έλγιν», σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «αυτό δεν είναι νομική διένεξη. Και δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των γλυπτών, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωσή τους. Θα σας ενθάρρυνα να κάνετε μία από τις εκπομπές σας στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα είχατε την ευκαιρία να δείτε το μισό τμήμα της ζωφόρου σε ένα υπέροχο, σύγχρονο μουσείο, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη.

Αυτό συνηγορεί υπέρ της θέσης μας για την επανένωση των γλυπτών και θα αυτό το ζήτημα θα θέσω στον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας. Και πιστεύω ότι η γενική προσέγγιση ότι αυτά τα μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο επειδή βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό, είναι κάπως αναχρονιστική» επανέλαβε. Επιπλέον, τόνισε πως «θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους. Αλλά αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βέβαια μια διευθέτηση δια της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής. Οπότε, αν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση. Και ποια θα ήταν η καλύτερη προβολή της “Παγκόσμιας Βρετανίας”, στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, από τη Μεγάλη Βρετανία, που κάνει μια τόσο γενναιόδωρη χειρονομία προς τον ελληνικό λαό» είπε εμφατικά.

«Βλέπουμε την Τουρκία ως εταίρο στο Μεταναστευτικό»

Ερωτηθείς περί μεταναστευτικής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «σχεδόν σε καθημερινή βάση απελπισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των συνόρων μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Σε καθημερινή βάση σώζουμε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, ανθρώπους στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να εξαρθρώσουμε τα παράνομα δίκτυα διακινητών. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Και αν δεν καταφέρει κάποιος να στείλει σαφές μήνυμα ότι προστατεύει τα σύνορά του, τότε περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα ή στο Ηνωμένο Βασίλειο εν τέλει. Και αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό θέμα για εμάς. Δεν μπορούμε να έχουμε τη ζώνη Σένγκεν, η οποία είναι μια ζώνη ελεύθερης μετακίνησης πολιτών, αν δεν προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και θα έλεγα ότι το κάνουμε αποτελεσματικά, δεδομένου ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα γυρίζει πίσω τις βάρκες που φθάνουν από τα απέναντι παράλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα. Πάντοτε προσπαθούμε – πολύ αποτελεσματικά θα έλεγα – να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Καλούμε, όμως, την τουρκική Ακτοφυλακή να κάνει τη δουλειά της, τηρώντας τη συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Εμείς βλέπουμε την Τουρκία ως εταίρο σε αυτό το ζήτημα, είναι απολύτως σαφές ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα για την εξάρθρωση των παράνομων κυκλωμάτων διακινητών και προκειμένου να αποτρέψουν τα σκάφη να φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων «είναι πάντα μια πολύ, πολύ περίπλοκη άσκηση. Εγώ μπορώ να αντλήσω συμπεράσματα μόνο από τη σχετική εμπειρία που έχουμε στην Ελλάδα. Έχουμε χερσαία σύνορα με την Τουρκία και έχουμε και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Πάντα ανησυχούμε πολύ όταν βλέπουμε χώρες να χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό για γεωπολιτικούς σκοπούς. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει τώρα μεταξύ της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Είδαμε ένα παρόμοιο περιστατικό να συμβαίνει στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας μας με την ενθάρρυνση ουσιαστικά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ελλάδα. Είπαμε “όχι”. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας. Και το περιστατικό αυτό δεν επαναλήφθηκε».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «χρειάζεται προφανώς συνεργασία με γειτονικές χώρες και είμαι βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να συνεργαστεί με τη Γαλλία για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Και εμείς προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία όσο πιο παραγωγικά γίνεται. Και καλούμε την Τουρκία να κάνει αυτά που της αναλογούν με βάση τη συμφωνία με την ΕΕ, διότι έχει υπογράψει αυτή τη συμφωνία και μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της δράσης των παράνομων κυκλωμάτων διακινητών. Ταυτόχρονα, χρειάζονται τρόποι νόμιμης εισόδου στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Ελλάδα είναι μία σχετικά μεσαίου μεγέθους χώρα, αλλά έχουμε υποδεχθεί περισσότερες από 700 γυναίκες από το Αφγανιστάν με τις οικογένειές τους στο πλαίσιο μιας, θεωρώ, σημαντικής ανθρωπιστικής δράσης. Έχουμε χορηγήσει άσυλο σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που το δικαιούνται τα τελευταία δύο χρόνια. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να κατηγορήσει κανείς την Ελλάδα ότι δεν επιδεικνύει ανθρωπιστική στάση στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά της Ελλάδας. Επομένως, πιστεύω ότι έχουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

«Να κάνουμε περισσότερα στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών»

Για την προστασία της Ελλάδας από την απειλή της κλιματικής αλλαγής, μετά και τις συνομιλίες του COP26, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον για τη στάση του, επισήμανε πως «είναι ιδιαίτερα περίπλοκο να έχεις τόσες πολλές χώρες που προσπαθούν ταυτόχρονα να διαπραγματευτούν μία συμφωνία. Προφανώς θα θέλαμε κάποιες χώρες να είναι πιο φιλόδοξες.

Μπορώ να σας πω τι κάνει η Ελλάδα. Πρώτα από όλα, η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή όπου η κλιματική αλλαγή γίνεται περισσότερο αισθητή, κάτι που είδαμε με τις δραματικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Αυτό που προσπαθούμε καταρχάς να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε από τον άνθρακα το ταχύτερο δυνατό. Θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έως το 2023 με εξαίρεση μία. Και θα απαλλαγούμε πλήρως από τον λιγνίτη το αργότερο έως το 2028.
Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματά μας, τα νησιά μας. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση των μικρότερων νησιών μας σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Έχουμε συγκροτήσει ξεχωριστό υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε περισσότερα στο θέμα της πρόληψης, διασφαλίζοντας ότι οι πυρκαγιές θα οριοθετούνται προτού γίνουν πολύ μεγάλες και καταστροφικές. Και θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή και να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση που γίνεται στους κόλπους της Ευρώπης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα