18 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ανοίγει η ομπρέλα των δικαιούχων του «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» – Πώς θα λάβετε τα κουπόνια

Οι «τελευταίες πινελιές» μένουν πριν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση για τους 200.000 νέους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Μετά και  την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ενεργοποιείται η διαδικασία ώστε να λάβουν τα εκπτωτικά τους κουπόνια και εκείνες οι οικογένειες που είναι στην αναμονή της υλοποίησης της σχετικής εξαγγελίας του Πρωθυπουργού και οι οποίες σήμερα παραμένουν στην «δεξαμενή» των επιλαχόντων.

Πρόκειται βεβαίως για εκείνους που κέρδισαν το δικαίωμα να αντικαταστήσουν παλιές ηλεκτρικές συσκευές με νέες, έπειτα από τις σχετικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ για αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή», διευρύνοντας έτσι και τον αριθμό των δικαιούχων, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Η διαδικασία για τους νέους δικαιούχους

Όπως όλα δείχνουν και αφού αναρτηθεί η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ, οι νέοι δικαιούχοι πρόκειται να πάρουν τις επιταγές τους μετά τη λήξη της προθεσμίας αγορών την 1η Νοεμβρίου από τους ήδη δικαιούχους.

Οι νέοι θα λάβουν ένα SMS με το οποίο και θα ενημερωθούν για το εκπτωτικό κουπόνι, ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής τους μέσω από την ειδική πλατφόρμα για το «Αλλάζω Συσκευή» που βρίσκεται στο vouchers.gov.gr.

Η παράταση έως την 1η Νοεμβρίου -ενώ το αρχικό  χρονοδιάγραμμα έδινε ως ημερομηνία λήξης των αγορών στις 16 Σεπτεμβρίου- δόθηκε καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετοί δικαιούχοι, που ενώ έχουν δεσμεύσει τις επιταγές για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών, δεν τις έχουν εξαργυρώσει.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 30% έως 50% με το υψηλότερο ποσοστό να δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το χαμηλότερο όσοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Πόσοι έχουν ενταχθεί ήδη στο πρόγραμμα

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, ύψους 150 εκατ. ευρώ με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020, επιλέξιμα ήταν σε όλη την επικράτεια 150.000 νοικοκυριά ενώ στη συνέχεια εντάχθηκαν άλλα 70.000 δικαιούχοι που πήραν το «πράσινο φως» για αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση έως 50%.

Η διεύρυνση έγινε γιατί οι δικαιούχοι δεν εξαντλούν το ανώτατο ποσό που τους έχει εγκριθεί και τα ποσά που περισσεύουν αναδιανέμονται στους επιλαχόντες.

Η επέκταση του προγράμματος για επιπλέον 200.000 νοικοκυριά θα γίνει με την ενίσχυση 140 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχουν εκδοθεί 250.000 επιταγές. Και ειδικότερα:

  • Για τα κλιματιστικά: Έχουν εκδοθεί 120.868 επιταγές, είναι διαθέσιμες προς χρήση 54.389 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπορικές επιχειρήσεις 66.479. Εχουν παραδοθεί 21882 συσκευές για ανακύκλωση προς τον έμπορο, 5225 συσκευές έχουν παραδοθεί στον επίσημο φορέα ανακύκλωσης ενώ για 39971 συσκευές έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμής.
  • Για τα ψυγεία: Έχουν εκδοθεί 100.115 επιταγές, είναι διαθέσιμες προς χρήση 32.690 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπορικές επιχειρήσεις 67.425. Εχουν παραδοθεί 7.699 συσκευές για ανακύκλωση προς τον έμπορο, 2570 συσκευές έχουν παραδοθεί στον επίσημο φορέα ανακύκλωσης ενώ για 38.903 συσκευές έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμής.
  • Για τους καταψύκτες: Έχουν εκδοθεί 30.472 επιταγές, είναι διαθέσιμες προς χρήση 15.836 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπορικές επιχειρήσεις 14.636. Εχουν παραδοθεί 2.127 συσκευές για ανακύκλωση προς τον έμπορο, 522 συσκευές έχουν παραδοθεί στον επίσημο φορέα ανακύκλωσης ενώ για 6.760 συσκευές έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμή.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλιών, ενεργοβόρων συσκευών τους διαμορφώνονται βάσει της εισοδηματικής κατηγορίας, καθώς και βάσει χαρακτηριστικών της συσκευής. Ειδικότερα στο τελικό ποσό επιδότησης για αντικατάσταση κλιματιστικού, καθοριστικό για το ύψος της επιδότησης θα είναι η ψυκτική ισχύς του μηχανήματος. Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από την κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της αντίστοιχης συσκευής.

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες εισοδηματικών κριτήριων με το ποσοστό ενίσχυσης να ποικίλει και με ανώτατη τιμή επιδότησης:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα < 5.000€ και επιδότηση έως 50%

2η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα 5.000€ < 10.000€ και επιδότηση έως 45%

3η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα 10.000€ < 20.000€ και επιδότηση έως 35%

4η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα < 20.000€ και επιδότηση έως 30%.

Απαραίτητη η απόσυρση παλιάς συσκευής

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα

πηγή enikos.gr

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα