Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται από τα πρώτα μόλις χρόνια της ζωής και αποτελούν βασικό εφόδιο για μία φυσιολογική ανάπτυξη καθώς και διατήρηση της καλύτερης δυνατής υγείας. Η ισορροπημένη διατροφή των παιδιών, κρίνεται απαραίτητη και έγκειται στην κάλυψη όλων των θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν τόσο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, όσο και στην παροχή ενέργειας ώστε οι μαθητές καθημερινά να αποδίδουν στις εκάστοτε δραστηριότητες τους. Το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό μέσο εφαρμογής διατροφικών συνηθειών, με τη σωστή καθοδήγηση τόσο των γονέων όσο και των επιστημόνων υγείας, προάγοντας έτσι έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μειώνοντας σταδιακά την παιδική παχυσαρκία η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε σοβαρά μεταβολικά νοσήματα ακόμα και σε νεαρές ηλικίες.
Η πρωινή προετοιμασία των ενδιάμεσων γευμάτων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στο σχολείο, οφείλει να γίνεται βασικό μέλημα κάθε γονιού. Σε δεύτερο στάδιο, έχοντας το παιδί λάβει την ανάλογη εκπαίδευση, μπορεί να παρασκευάζει μόνο του το κολατσιό του με βάση τις διατροφικές του προτιμήσεις.
Επιλογές υγιεινών κολατσιών στο σχολείο:
- 1 πολύσπορο κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί και ντομάτα
- Τορτίγια ολ. αλέσεως με ομελέτα, κρέμα κατσικίσιου τυριού και ψητά κολοκυθάκια
- Αραβική πίτα ολ. αλέσεως με τυρί, ψητά μανιτάρια
- Σαντουιτς με πολύσπορο ψωμί τυρί, μαρούλι και βραστό αυγό
- Χειροποίητες μπάρες δημητριακών
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς
- Φρέσκα φρούτα εποχής
- Πολύσπορα κριτσίνια με ατομικά τυράκια
- Κρέμα με γάλα, βρώμη και αποξηραμένα φρούτα
- Ριζόγαλο με κανέλα και σταφίδες
- Παστέλι με ξηρούς καρπούς και δημητριακά
- Χειροποίητα Cookies
- Χειροποίτητα πίτσα με τυρί, ντομάτα, μανιτάρια και πιπεριά
- Μάφινς με λαχανικά και τυρί
Μπάρες δημητριακών με βρώμη, ταχίνι και φουντούκια:
Μπάρες Δημητριακών με ταχίνι και μέλι:
- 60γρ ηλιόσποροι
- 40γρ κολοκυθόσποροι
- 2 κ. σούπας σταφίδες
- 50γρ ελαφρώς αλεσμένο φουντούι
- 80γρ νιφάδες βρώμης χονδρές (όχι αλεσμένες)
- 110γρ. ταχίνι
- 85γρ. μέλι
- 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 190°C. 2. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τους ηλιόσπορους, τους κολοκυθόσπορους, το σουσάμι, τις νιφάδες βρώμης και τα ανακατεύουμε. 3. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί, απλώνουμε τους σπόρους και τη βρώμη και ψήνουμε για 10’ 4. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε 5’ κρυώσουν λίγο και τα μεταφέρουμε στο μπολ. 5. Παράλληλα σε ένα άλλο γυάλινο μπολ προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι, τη βανίλια ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 40” δευτερόλεπτα με 1’ λεπτό μέχρι να ζεσταθούν και να γίνουν πιο λεπτόρρευστα. (Εναλλακτικά ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι) 6. Μεταφέρουμε το μείγμα ταχινιού στο μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. 7. Καλύπτουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 18×18εκ με αντικολλητικό χαρτί (μεγαλύτερο του ταψιού ώστε να προεξέχει)και μεταφέρουμε το μείγμα για τις μπάρες. 8. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού (ή και με το χέρι) σε όλο το ταψάκι. 9. Προαιρετικά διπλώνουμε το αντικολλητικό χαρτί καλύπτοντας τις μπάρες και ισιώνουμε την επιφάνεια τους με τον πάτο ενός ποτηριού. 10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190°C για 12-15’ λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε με ένα μεγάλο ίσιο μαχαίρι σε 8 μπάρες των 40γρ.
Γαλάνη Ειρήνη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc Αθλητικής Διατροφολογίας
Διατροφολόγος ομάδας πετοσφαίρισης Πανιωνίου
Διγενή Ακρίτα 43, 17124 Ν. Σμύρνη, 6ος όροφος
211 113 14 94/6937136129
eirinigal.diet@gmail.com