13.4 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Καθιστική ζωή; Κάντε το σωστά! του Ανδρέα Καλογεράτου

Στη σημερινή εποχή, ήδη από την παιδική ηλικία οι άνθρωποι περνούν αρκετό χρόνο καθιστοί μπροστά από μία οθόνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και γενικότερα των αρθρώσεων. Τα λάθος μοτίβα και η πολύωρη καθιστική εργασία έχουν ως συνέπεια κυφωτικά πρότυπα, κακή θέση λεκάνης και κατ’ επέκταση πλήθος από μυοσκελετικά σύνδρομα του κορμού και των άνω και κάτω άκρων. Έτσι λοιπόν, ο κόσμος καταλήγει στη λύση της φυσικοθεραπείας, ώστε να απαλύνει τον πόνο και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής.

Ωστόσο, για να διορθώσει και να βελτιώσει κάποιος τη στάση του στην καθιστή πολύωρη θέση της εργασίας, μπορεί να ακολούθησει κάποιους απλούς κανόνες που εφαρμόζονται στην καθημερινότητα με απλά βήματα.

  • Φροντίζουμε ώστε η λεκάνη να «κουμπώνει» στο πίσω μέρος του καθίσματος.
  • Διατηρούμε μία ευθυτενή στάση σώματος όταν καθόμαστε.
  • Τα γόνατα τα διατηρούμε σε συμμετρία με τα ισχία της λεκάνης και αν όχι στο ίδιο ύψος ελαφρώς πιο χαμηλά από αυτή.
  • Οι ώμοι στο πληκτρολόγιο θα πρέπει να είναι χαλαροί, με τους πήχεις να στηρίζονται και να είναι στην ίδια ευθεία με τους καρπούς.
  • Το ύψος της οθόνης θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια.

Απαραίτητα είναι τα συχνά διαλείμματα, με περπάτημα στο χώρο ανά 1 ώρα αλλά και διατατικές κινήσεις των χεριών και του αυχένα ώστε να απομακρύνεται η τάση και να βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Η θεραπευτική άσκηση ως λύση

Στόχος του προγράμματος της θεραπευτικής άσκησης είναι η επαναφορά της λειτουργικότητας των καθημερινών συνηθειών χωρίς πόνους και ενοχλήσεις, αλλά και η εκπαίδευση του ασθενούς ώστε να ακολουθεί στη ζωή του σωστά κινητικά μοτίβα. Μέσω των εξατομικευμένων προγραμμάτων ο φυσικοθεραπευτής βλέπει τις ανάγκες του κάθε σώματος, δουλεύοντας πάνω στις μυικές του ανισορροπίες ώστε να προσεγγίσει τα φυσιολογικά πρότυπα.

Η κίνηση αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της αποκατάστασης και όταν αυτή γίνεται με τη σωστή καθοδήγηση, οδηγεί όχι μόνο στην θεραπεία του προβλήματος, αλλά λειτουργεί και προληπτικά στο σώμα αλλά και το πνεύμα.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα